Σε λίγους μήνες κλείνουν 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. 50 χρόνια συνεχιζόμενης κατοχής και εποικισμού και η πληγή που άνοιξε ο «Αττίλας» παραμένει ανοιχτή. Σε μια περίοδο όλο και μεγαλύτερων γεωπολιτικών ανακατατάξεων, τη «δύση της Δύσης» συνοδεύει η ανάδυση νέων περιφερειακών δυνάμεων που επιδιώκουν να συγκροτήσουν έναν ανεξάρτητο πόλο μέσα στο νέο πλανητικό σκηνικό. Η Τουρκία παζαρεύει τη θέση της στα ΝΑΤΟϊκά παζάρια και ο ευρωατλαντικός άξονας, προσπαθώντας να μετριάσει τη φθορά του, προσπαθεί να την κρατήσει στο δυτικό στρατόπεδο δίνοντας σε αντάλλαγμα εθνική κυριαρχία Ελλάδας και Κύπρου. Η ελληνική (και ελληνοκυπριακή) ελίτ, πλήρως ευθυγραμμισμένη και εξαρτημένη από το ΝΑΤΟ αποκρύβει και αποσιωπά τις παραχωρήσεις και τη μειοδοσία.

Σε αυτά τα πλαίσια, η συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή του 40% της Κύπρου ξεχνιέται ή χρησιμοποιείται μόνο για εσωτερική κατανάλωση. Όλοι αποδέχονται ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι η πρώτη εισβολή σε ευρωπαϊκό έδαφος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ξεχνώντας την τουρκική εισβολή στην Κύπρο (για να μην πούμε και για τη Γιουγκοσλαβία). Τα νησιά αποστρατιωτικοποιούνται για να ενισχυθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, με το επιχείρημα ότι την ίδια βοήθεια θα λάβουμε κι εμείς σε περίπτωση τουρκικής εισβολής, σαν αυτή να μην συνέβη ήδη, σαν οι σύμμαχοι να μην μας έχουν παρατήσει ήδη. Ελλάδα και Κύπρος μπαίνουν στη νέα εποχή ως χώροι-βάσεις της ΝΑΤΟϊκής επιθετικότητας με ενεργή εμπλοκή σε πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς (βλ. Ερυθρά Θάλασσα, Λίβανος) που προσθέτουν «αχρείαστες» απειλές για την ασφάλεια των χωρών, για να υπηρετήσουν συμφέροντα τρίτων.

50 χρόνια από τον Αττίλα το 1974. 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο. 50 χρόνια από τις ηρωικές μάχες Ελλαδιτών και Ελληνοκυπρίων κόντρα στους εισβολείς αλλά και κόντρα στην προδοσία. 50 χρόνια πρόσφυγες και ξεριζωμένοι, με την Πράσινη Γραμμή και τα οδοφράγματα να χωρίζουν στα δύο την πατρίδα και τη σημαία του ψευδοκράτους στον Πενταδάκτυλο να χαρακώνει τις ψυχές μας. 50 χρόνια που οι «λύσεις» που προτείνουν οι αφεντάδες του πλανήτη περιγελούν κάθε έννοια Αξιοπρέπειας και Ελευθερίας.

Με αυτά κατά νου, στα πλαίσια του συνεδρίου για «Το υπαρξιακό πρόβλημα της χώρας στην τροχιά του 21ου αιώνα» θα πραγματοποιήσουμε μια διαδικτυακή καμπάνια με γενικό τίτλο «50χρόνια μετά: Κύπρος – Ελευθερία».

  • Γιατί επιμένουμε πως η μνήμη είναι όρος ύπαρξης ενός λαού.
  • Γιατί επιμένουμε πως η Κύπρος δεν κείται μακράν όπως θέλουν οι πολιτικές ελίτ.
  • Γιατί η συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου θα μπορούσε να είναι ένα πρώτο βήμα στην γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας μας και μια ασπίδα στις υπαρξιακές γεωπολιτικές προκλήσεις του καιρού μας.
  • Γιατί μια κοινή στρατηγική για τον όλο ελληνισμό, είναι κρίσιμος κρίκος για να απαντηθεί το υπαρξιακό πρόβλημα της χώρας στην τροχιά του 21ου αιώνα.

Η διαδικτυακή καμπάνια θα προβάλει μηνύματα σχετικά με την επέτειο, θα αναδείξει αποσιωπημένες πλευρές της ιστορίας, θα καταδείξει τη σύνδεση της ιστορικής εμπειρίας και μνήμης με τις προκλήσεις του σήμερα, θα αναδείξει φωνές που ακόμη και σήμερα επιμένουν να αγωνίζονται για την απελευθέρωση της Κύπρου κόντρα στον τουρκικό επεκτατισμό. Μέσα από βίντεο, δηλώσεις, φωτογραφίες, σκίτσα θέλουμε να αντιπαραβάλουμε στην επιβαλλόμενη λήθη τη δύναμη της αλήθειας, της μνήμης, του αγώνα. Απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής στην καμπάνια, με την παραγωγή και τη δημοσιοποίηση σχετικού υλικού. Τις επόμενες μέρες θα δημοσιευθούν τα πρώτα υλικά και το λογότυπο της πρωτοβουλίας.


Εκπομπή: «Μάχη της Λευκωσίας 14/8 – 17/8 1974»

Την Τετάρτη 17 Ιουλίου, στις 20:00, λίγες μέρες πριν την επέτειο του Αττίλα, θα προβληθεί από το κανάλι του συνεδρίου, η εκπομπή: «Μάχη της Λευκωσίας 14/8 – 17/8».

Ο Ρούντι Ρινάλντι, συνομιλεί με τον Δημήτρη Αλευρομάγειρο, σήμερα αντιστράτηγο ε.α., και το 1974 διοικητή του 336 Τάγματος Πεζικού που τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς υπερασπίστηκε ηρωικά και με μεγάλες απώλειες την πόλη της Λευκωσίας από τον Αττίλα. Σε μια σημαντική αφήγηση για τον Αττίλα, την προδοσία, τη μάχη της Λευκωσίας, αλλά και μια σημαντική ματιά για τις σημερινές προκλήσεις και την αναγκαία εθνική στρατηγική Ελλάδας και Κύπρου.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!