Αποφασισμένοι να προστατέψουν το νερό τους οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης
Ήταν το 2006 όταν πρωτοήλθαν στην ΕΥΑΘ, κουστουμαρισμένοι ατσαλάκωτοι γιάπηδες της SUEZ με σκούρα γυαλιά που ξεψάχνιζαν τις εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης επί δύο μέρες και είχαν μόνο μια απορία: Γιατί έχετε τόσο φθηνό νερό στη Θεσσαλονίκη; Τίποτα άλλο δεν τους ενδιέφερε. Η Διοίκηση σε συνεχείς επαφές με τους Γάλλους την ημέρα και σε ονειρώξεις εξουσίας και τίτλων CEO τη νύχτα…
Ο καιρός πέρασε, οι γιάπηδες της SUEZ αλλάξανε. Ο σκοπός όμως όχι, ούτε οι ονειρώξεις. Σήμερα οι επισκέψεις είναι πιο διακριτικές, αλλά από την άλλη οι συναντήσεις πιο πλουραλιστικές. Πέρυσι με τον ίδιο τον δήμαρχο, φέτος άνοιξε η ατζέντα και περιλαμβάνει -εκτός από την σταθερά «δήμαρχος»- και άλλους φορείς. Αλήθεια, πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν ο δήμαρχος αρνούνταν να τους δει ακολουθώντας τον παλμό της πόλης; Και όλοι αυτοί, παρατρεχάμενοι, θεσμικοί, κουφάρια πολιτικάντηδων που μας οδήγησαν στην κρίση, είπαν να δρέψουν λίγη από τη δημοσιότητα του θέματος, αλλά μόλις έρθει η SUEZ τρέχουν να δηλώσουν μνημονιακοί και υποτελείς. Το κίνημα έχει θεριέψει, η κοινωνία αντιδρά, μια κοινωνία σφυροκοπημένη από την πιο ανάλγητη κυβέρνηση που πέρασε ποτέ, αλλά που εξακολουθεί να αντιστέκεται – πώς να μην το υπολογίσουν αυτό οι αγοραστές; Βολιβία, Αργεντινή, Παρίσι, Βερολίνο, με τόσες εκπαραθυρώσεις, πώς να μη διερευνήσουν από κοντά το κίνημα; Αυτό δεν το κάνουν ποτέ, με διαβεβαίωσε συναγωνιστής από το εξωτερικό, στο Βερολίνο, η Veolia πήγε, είδε, αγόρασε και δεν μίλησε με κανέναν, είναι φανερό ότι πλέον σκέφτονται πολύ τις κινήσεις τους.
Από τον Ιούνη είχαν μιλήσει για επικοινωνιακή αντεπίθεση, ακολούθησε μια συνέντευξή τους και μια σειρά αναδημοσιεύσεων του ίδιου ανυπόγραφου άρθρου σε συγκεκριμένο κίτρινο φύλλο της πόλης. Μετά την εκδήλωση με τον Βολιβιανό υπουργό και την επικείμενη εκδήλωση με την αντιδήμαρχο Παρισιού και το δήμαρχο Δικελίου, φαίνεται πως προσπαθούν να αξιοποιήσουν το «διαίρει και βασίλευε». Δεν έχουν πολλές επιλογές πλέον, η κυβέρνηση -εξαιρετικά απομονωμένη στο θέμα του νερού και λόγω Κομισιόν- δεν πείθει κανέναν, οπότε εφαρμόζουν παλιές συνταγές. Το μήνυμα που πρέπει να σταλεί στους Γάλλους (και Ισραηλινούς) επισκέπτες πρέπει να είναι ξεκάθαρο, όπως αυτό που έστειλαν 50 ευρωβουλευτές και συνδικάτα απ’ όλο τον κόσμο τον περασμένο Ιούλη: Το νερό της Θεσσαλονίκης δεν πωλείται, είστε ανεπιθύμητοι στην πόλη.
Κ.Τ.
Η εμπειρία από Παρίσι και Δικελί στη Θεσσαλονίκη
Τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, στις 19:00, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα Το νερό ως κοινό αγαθό: Από τη θεωρία στην πράξη.
Συνδιοργανώνεται από το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και το Συντονιστικό Πολιτών και Φορέων SOSτε το Νερό και θα έχει καλεσμένους ομιλητές την Anne Le Strat, αντιδήμαρχο Παρισιού, πρόεδρο της Eau de Paris και τον Osman Özguven, δήμαρχο στο Δικελί της Τουρκίας.
Στόχος είναι, μέσα από την παρουσίαση συγκεκριμένων εμβληματικών εγχειρημάτων (Παρίσι και Δικελί), να διευρυνθεί η συζήτηση και η τεκμηρίωση για την προοδευτική, κοινωνικά δίκαιη και οικολογική διαχείριση του νερού υπό δημόσιο έλεγχο, απορρίπτοντας τους μύθους που καλλιεργούν οι θιασώτες της ιδιωτικοποίησης των κοινών αγαθών.