Οι εργαζόμενοι στη Βιομηχανική Μεταλλευτική αγωνίζονται να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους. Του Νίκου Νούλα

Μια ελπιδοφόρα κινητοποίηση βρίσκεται σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη. Οι εργαζόμενοι στη Βιομηχανική Μεταλλευτική δεν το βάζουν κάτω. Απεναντίας προσπαθούν να βρουν λύσεις στο πρόβλημα του κλεισίματος του εργοστασίου και, στην προσπάθειά τους αυτή, αρχίζουν να ανοίγουν νέους δρόμους, εργατικής χειραφέτησης και αυτοδιεύθυνσης. Οι περίπου 70 εργαζόμενοι επί 14 μήνες παραμένουν απλήρωτοι και το μοναδικό τους έσοδο αυτούς τους μήνες είναι το επίδομα επίσχεσης εργασίας των 359 ευρώ, από τον ΟΑΕΔ. Επίσης, αυτούς τους μήνες εξαντλήθηκαν και οι πόροι του ταμείου αλληλεγγύης του Σωματείου. Η Βιομηχανική Μεταλλευτική, που δραστηριοποιείται στο χώρο των δομικών υλικών, με «καλό όνομα» στην αγορά, θυγατρική της άλλοτε κραταιάς εταιρίας παραγωγής πλακιδίων Φιλκεράμ Τζόνσον, ήταν κερδοφόρα έως το 2009. Από τότε και μετά εμφανίζει παθητικό, το οποίο είναι πλασματικό λόγω δανείων ύψους 1,9 εκατ. ευρώ που δόθηκαν στη μητρική εταιρία. Η διοίκηση της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής είναι κυριολεκτικά εξαφανισμένη, ενώ η Φιλκεράμ Τζόνσον ακολούθησε την τακτική των απολύσεων του συνόλου του προσωπικού και της κατάθεσης αίτησης πτώχευσης.
Το τελευταίο διάστημα η συνέλευση του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής υιοθέτησε την πρόταση να αναλάβουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι το εργοστάσιο με τη δημιουργία ενός συνεταιρισμού. Εμπνεόμενοι από αντίστοιχα παραδείγματα εργατικού ελέγχου σε εργοστάσια που έκλειναν στην Αργεντινή, οι εργαζόμενοι ζητούν να υπάρξει συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο που να επιτρέπει αυτή την πρακτική. Σε αυτό το σημείο έρχεται αρωγός ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με την επικείμενη κατάθεση πρότασης νόμου. Επίσης ζητούν να τους καταβληθεί προκαταβολικά το επίδομα ανεργίας για ένα χρόνο, που έτσι κι αλλιώς δικαιούνται από τον ΟΑΕΔ, καθώς και επιδότηση ίση με αυτή που δίνεται σε κάθε άνεργο για την έναρξη νέας δικιάς του επιχείρησης. Όσον αφορά το δάνειο των 1,9 εκατ. ευρώ που πήρε η μητρική σε βάρος της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής, στόχος των εργαζομένων είναι να δηλωθεί έτσι ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία του συνεταιρισμού. Και, φυσικά, στο νέο συνεταιρισμό θα μπορούν να συμμετέχουν με ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις και ίσο μερίδιο μετοχών όλοι οι εργαζόμενοι που το επιθυμούν, ενώ οι υπόλοιποι θα επαναπροσληφθούν με τη σύμβαση που ίσχυε στην προτέρα κατάσταση. Εννοείται ότι η ιδιοκτησία της εταιρίας θα πρέπει να αναλάβει τα χρέη με τα οποία φόρτωσε την εταιρία, ενώ το απερχόμενο Δ.Σ. της εταιρίας δεν θα πρέπει να έχει καμία απαίτηση και να παραιτηθεί.
Με το μοντέλο της συναπόφασης μέσα από γενικές συνελεύσεις σκοπεύουν οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν να λειτουργούν και στο μέλλον, χωρίς να έχουν αυταπάτες ότι θα είναι μια εύκολη πορεία, αλλά γνωρίζοντας επίσης ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος. Ήδη έχουν κερδίσει τη συμπάθεια σε όλη τη χώρα, ενώ στη Θεσσαλονίκη έχει συγκροτηθεί Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης και στήριξης του αγώνα των εργαζομένων. Ο αγώνας μπαίνει σε νέα φάση και έχει ανάγκη της στήριξης όλων μας. Γιατί όπως αναφέρεται στο μπλογκ του Σωματείου (https://biom-metal.blogspot.gr/) «Αγωνιζόμαστε να κρατήσουμε μια πολύ δυναμική επιχείρηση παραγωγής δομικών υλικών ζωντανή και τους εργαζόμενους με αξιοπρέπεια και με ανορθωμένο το ανάστημα απέναντι στη λαίλαπα του ξένου και του ντόπιου κεφαλαίου! Αγωνιζόμαστε να κάνουμε πράξη ότι εμείς οι εργαζόμενοι μπορούμε χωρίς τα αφεντικά! Αγωνιζόμαστε να αποδείξουμε πως αν δε μπορούν αυτοί εμείς μπορούμε χωρίς αυτούς και θα το καταφέρουμε!».

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!