Εικόνες πολέμου στα επαρχιακά νοσοκομεία – Υποσιτισμός ασθενών και σβηστά καλοριφέρ
Μετά τα κενά σε γιατρούς και νοσηλευτές, τις απλήρωτες εφημερίες, το κλείσιμο κλινικών, τις συγχωνεύσεις οργανισμών και τις ελλείψεις σε υλικά πρώτης ανάγκης, τώρα έρχονται και τα νοσοκομεία-ψυγεία χωρίς θέρμανση μέσα στο καταχείμωνο. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του νοσοκομείου της Ιεράπετρας που έμεινε χωρίς πετρέλαιο λόγω της συγχώνευσης με τα Νοσοκομεία του Αγίου Νικολάου και της Σητείας.
Όπως εξηγεί στον Δρόμο ο διοικητής Μ. Μαρκόπουλος, η συγχώνευση οδήγησε στην κατάργηση του νομικού προσώπου του Νοσοκομείου και στη διαγραφή του ΑΦΜ. Αποτέλεσμα είναι να μην μπορεί να γίνει καμία προμήθεια σε πετρέλαιο, τρόφιμα, ιατρικά υλικά (αντιδραστήρια κλπ.), ακόμα και οξυγόνο. «Κανένας πρατηριούχος δεν δέχεται να μας δώσει πετρέλαιο χωρίς να πάρει νόμιμο παραστατικό και είμαστε ήδη τέσσερις ημέρες χωρίς θέρμανση» λέει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει: «Πήραμε τρόφιμα με έρανο από τους πολίτες, ενώ οι φιάλες οξυγόνου επαρκούν για μία ακόμα εβδομάδα». Ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής κ. Στασινός σε έγγραφό του προς τη διοίκηση τονίζει πως «τίθεται σε κίνδυνο η υγεία τουλάχιστον 10 εμφραγματιών ασθενών που νοσηλεύονται στην κλινική σε συνθήκες… ψύχους».
Η έλλειψη πετρελαίου είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου για το νοσοκομείο και η οργή ξεχειλίζει μεταξύ των κατοίκων, των γιατρών και των εργαζομένων. «Η συγχώνευση που υπέγραψε ο κ. Λοβέρδος οδηγεί σε σταδιακό κλείσιμο» λένε στον Δρόμο, ενώ ήδη βασικές κλινικές όπως η Γυναικολογική έκλεισαν. «Δεν γεννιέται κανένα παιδί πια στην Ιεράπετρα. Μια πόλη 30 χιλιάδων κατοίκων αναγκάζεται να ξεγεννά σε απόσταση 105 χλμ. στο Ηράκλειο, αφού και στον γειτονικό Άγιο Νικόλαο δεν έχει καθημερινή εφημερία ο γυναικολόγος», λέει εκ μέρους των γιατρών ο Μ. Μπουνιαλέτος.
Προβλήματα παντού
Το πρόβλημα της Ιεράπετρας αντικατοπτρίζει τη συνολική εικόνα που αντιμετωπίζουν τα περιφερειακά νοσοκομεία όλης της χώρας. Η λαίλαπα των συγχωνεύσεων για να ικανοποιηθεί Μνημονιακή πρόβλεψη, ως προς το συνολικό αριθμό νοσοκομείων στη χώρα, ξέχασε στην κυριολεξία τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από τους αριθμούς. Τα παράπονα της Ιεράπετρας διατυπώνονται και στη Σητεία, στη Λήμνο, στην Ικαρία, στην Πρέβεζα και σχεδόν σε όλα τα περιφερειακά νοσοκομεία.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος Δημήτρης Βαρνάβας μιλά στον Δρόμο για συνθήκες πρωτόγνωρες για τα περιφερειακά νοσοκομεία: «Δεν μπορούν να λειτουργήσουν πλέον ούτε ως ξενοδοχεία κακής ποιότητας», λέει χαρακτηριστικά, ενώ τονίζει με νόημα πως από πετρέλαιο ξέμεινε πρόσφατα ακόμα και το Νοσοκομείο της Τρίπολης, της εκλογικής περιφέρειας του υπουργού Υγείας… «Καταγγελίες για υποσιτισμό των ασθενών έχουμε πλέον ακόμα και από την Αθήνα. Οι γιατροί της Αθήνας κατήγγειλαν πρόσφατα πως παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις ακόμα και στο Σισμανόγλειο αλλά και σε άλλα νοσοκομεία της πρωτεύουσας. Φανταστείτε τι συμβαίνει στην επαρχία», τονίζει. Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες ζητούν την ακύρωση του νόμου των συγχωνεύσεων, διεκδικώντας το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους. Στην Ιεράπετρα ετοιμάζονται ήδη για επανάληψη παλαιότερων δυναμικών κινητοποιήσεων για το νοσοκομείο. «Η δυναμική του κόσμου είναι τέτοια που θα κάνουμε το παν για να μείνει ακέραιο το νοσοκομείο στην πόλη. Δεν μας μένει άλλη επιλογή από την επανενεργοποίηση σε δυναμικές μορφές αντίδρασης απέναντι στην υποβάθμιση της ζωής μας», λέει στον Δρόμο ο Μιχάλης Μαχαιράς, δημοτικός σύμβουλος εκ μέρους της παράταξης «Πολίτες εν Δράσει».
Μάριος Διονέλλης
Ο αρχιτέκτονας της διάλυσης περιφέρεται ως… κομματάρχης
Την Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου, οι γιατροί και οι εργαζόμενοι μαζί με τοπικούς φορείς της Ιεράπετρας προχώρησαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο νοσοκομείο, ενώ την ίδια μέρα ξεκινούσε την επίσκεψή του στο νησί ο αρχιτέκτονας των συγχωνεύσεων Ανδρέας Λοβέρδος φορώντας αυτή τη φορά το καπέλο του κομματάρχη, διαφημίζοντας το νέο πολιτικό του φορέα. Η λέξη «ανεπιθύμητος» ακούστηκε πολλές φορές από τα στόματα των διαδηλωτών που τόνιζαν πως «δεν τόλμησε και δεν θα τολμήσει να πατήσει το πόδι του στην πόλη, μετά από το νόμο-έκτρωμα που έφτιαξε υπακούοντας στην τρόικα».