Τι μπορεί, άραγε, να συμβεί αν τους δημόσιους ασφαλιστικούς φορείς αντικαταστήσουν πλήρως ιδιωτικές επιχειρήσεις, που στις έως τώρα καπιταλιστικές χώρες-μοντέλα έχουν επιχειρησιακή μορφή;

Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, βεβαίως, ήταν το μεγάλο κραχ στην ασφάλιση των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας (ΙΤ) που συνέβη στις ΗΠΑ στις αρχές της περασμένης δεκαετίας. Από τότε έως σήμερα, το «μοντέλο» της ιδιωτικής-επιχειρησιακής ανάπτυξης έχει επιχειρήσει πολλαπλά πειράματα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οδηγώντας εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένων -όπως τελικά αποδεικνύεται- στον κοινωνικό αποκλεισμό.
Πιο πρόσφατο παράδειγμα, η ομαδική προσφυγή στα Ανώτατα Δικαστήρια της πολιτείας της Ν. Υόρκης, πρώην εργαζόμενων σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες ταχυμεταφορών παγκοσμίως, την UPS. Οι εργαζόμενοι έχασαν -κυριολεκτικά- το σύνολο των επενδύσεών τους, οι οποίες αφορούσαν τις συντάξιμες αποδοχές τους ύστερα από 35 χρόνια εργασίας στην εταιρία, όταν τα δάνεια που πήραν από τη Merril Lynch (μια από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες) για να συμμετάσχουν σε αυξήσεις κεφαλαίου της εταιρίας τους στο Χρηματιστήριο, υποθηκεύοντας ουσιαστικά τις μελλοντικές αποδοχές τους, δεν εξυπηρετήθηκαν. Οι εργαζόμενοι είχαν πέσει στην παγίδα της εταιρίας που, προκειμένου να μην πληρώνει δημόσιες ασφαλιστικές εισφορές, είχε εφεύρει το «Πρόγραμμα Κινήτρων» ωθώντας τους εργαζόμενους να τοποθετούν σε μετοχές της το ποσοστό που αντιστοιχούσε στην ασφάλισή τους.
Η κορυφαία νομική εταιρία Κ&Τ που ανέλαβε την αγωγή των πρώην εργαζομένων κατά της Merril Lynch και της UPS, υπολογίζει σε 4.000 τα άτομα που έχασαν μέρος ή το σύνολο των συντάξιμων αποδοχών τους, επειδή δέχθηκαν να τα τζογάρουν στο Χρηματιστήριο.

M.E.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!