Δέσμευση για μόνο δύο «μαγαζιά» στο νέο κτίριο, μετά τις αντιδράσεις στο Ηράκλειο

 

Μάχη με τα νυχτερινά καταστήματα δίνει ο πολιτισμός στο Ηράκλειο. Οι καφετέριες ετοιμάζονται να εισβάλουν και στο νέο κτίριο της Βικελαίας Βιβλιοθήκης καταλαμβάνοντας μεγάλο τμήμα από τους ήδη ανεπαρκείς χώρους που προορίζονταν για τη στέγαση του τεράστιου αρχείου της.
Η συζήτηση για την εγκατάσταση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος έχει ανοίξει εδώ και δύο χρόνια με χιλιάδες πολίτες να συμμετέχουν στην καμπάνια για την πλήρη απόδοση του νέου κτιρίου στην Βιβλιοθήκη. Πριν λίγες εβδομάδες η βασική κατασκευή του κτιρίου ολοκληρώθηκε και έφυγαν οι σκαλωσιές που για χρόνια το σκέπαζαν στην Πλατεία των Λιονταριών στο κεντρικότερο σημείο του Ηρακλείου.
Σχεδόν ταυτόχρονα έκανε την εμφάνισή του ένα έγγραφο του Δήμου το οποίο μέσω της υποβολής πρότασης για ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα προανήγγειλε την παραχώρηση σχεδόν δύο ορόφων (από τους τέσσερις) για τη δημιουργία καταστημάτων και πολυχώρων εστίασης, πολιτισμού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα με επίκεντρο τα κρητικά προϊόντα και την κρητική κουζίνα. Μπροστά στον κίνδυνο να συγκατοικήσουν τα βιβλία με ταβέρνες και μπαρ, η κίνηση «Πολίτες για τη Βικελαία» βρέθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο και διαμαρτυρήθηκαν για τα σχέδια του Δήμου. Ο πρόεδρος του Σώματος και ο δήμαρχος Γιάννης Κουράκης φρόντισαν να μην τους δοθεί καν ο λόγος, επικαλούμενοι τον κανονισμό λειτουργίας του Συμβουλίου.Φιλολογικό καφενείο
Ωστόσο, υπό το βάρος των αντιδράσεων ο Δήμος Ηρακλείου προχώρησε σε διευκρινίσεις, με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Δημήτρη Σπυριδάκη να δηλώνει πως θα παραχωρηθούν μόνο 200 τετραγωνικά (από τα 3.862) για τη δημιουργία ενός Art Café στο ισόγειο και στον ημιώροφο, καθώς και ένα μικρότερο αναψυκτήριο στο αίθριο του 3ου ορόφου για τις ανάγκες των επισκεπτών.
Από την πλευρά των πολιτών εκφράζονται και πάλι επιφυλάξεις για τη συγκατοίκηση καφετεριών με έναν χώρο πολιτισμού και προκρίνεται το σχέδιο του αείμνηστου εφόρου της βιβλιοθήκης Νίκου Γιανναδάκη για ένα φιλολογικό καφενείο που όμως θα λειτουργεί με ευθύνη της ίδιας της Βικελαίας αποδίδοντας και έσοδα για τη συντήρηση του κτιρίου, και όχι από κάποιους ιδιώτες που θα έχουν μόνο σκοπό την αποκόμιση κέρδους.
Από την πλευρά του Δήμου πάντως δηλώνεται αδυναμία χρηματοδότησης της λειτουργίας της Βικελαίας από τον δημοτικό προϋπολογισμό και ήδη επί χρόνια καλλιεργείται η φιλολογία των ανταποδοτικών εσόδων από τα καταστήματα. Για αποτυχία και έλλειψη ενδιαφέροντος για τον πολιτισμό κατηγορούν τον δήμαρχο οι «Πολίτες για την Βικελαία». «Ας μας πουν ξεκάθαρα πως για να λειτουργήσει κάθε πολιτιστικός χώρος θα πρέπει να δίνουμε τον μισό σε ιδιώτες» λέει στον Δρόμο ο Νίκος Τσαγκαράκης εκ μέρους της Κίνησης των πολιτών.

Τεράστιος πλούτος αρχείων
Η Βικελαία διαθέτει 25.000 βιβλία, 500 τίτλους περιοδικών, 300.000 εφημερίδες, εκατομμύρια χειρόγραφα, φωτογραφίες, γκραβούρες, πίνακες ζωγραφικής, 1.650 ώρες οπτικοακουστικό υλικό, καθώς και το Τουρκικό Αρχείο Ηρακλείου με χειρόγραφους Κώδικες του Ιεροδικείου Ηρακλείου, που εκτείνονται σε χρονικό διάστημα 230 ετών. Περιλαμβάνει 50 επιμέρους βιβλιοθήκες, μεταξύ αυτών τη Συλλογή του Γεωργίου και της Μάρως Σεφέρη, τα Αρχεία του ποιητή Γιώργου Σαραντάρη, του Γιώργου Ανεμογιάννη, της Έλλης Αλεξίου και του Μάρκου Αυγέρη, καθώς και χιλιάδες άλλες πολύτιμες συλλογές και έγγραφα.

Μάριος Διονέλλης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!