Αρχική τρέχοντα νέα Βιβλιοπαρουσίαση: Λαοκράτης Βάσσης – Το πολιτιστικό μας “αλφαβητάρι”

Βιβλιοπαρουσίαση: Λαοκράτης Βάσσης – Το πολιτιστικό μας “αλφαβητάρι”

Το βιβλίο του Λαοκράτη Βάσση Το πολιτιστικό μας αλφαβητάρι (Ελληνισμός, πολιτισμός, Αριστερά) παρουσιάζεται σε εκδήλωση που διοργανώνουν οι εκδόσεις Ταξιδευτής.

Στη Στοά του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5) την Πέμπτη 15 Ιανουαρίου στις 7.30 μ.μ. Μιλούν ο συγγραφέας Λουκάς Αξελός και οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Χρήστου και Στάθης Σταυρόπουλος. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Νίκος Ξυδάκης.

«Όπου και να σας βρίσκει το κακό, αδελφοί,
όπου και να θολώνει ο νους σας
μνημονεύετε Διονύσιο Σολωμό
και μνημονεύετε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη».

Ελύτης, Άξιον Εστί

 

Κι επειδή μας βρήκε το κακό, το μεγάλο κακό της «χρεοκοπίας», πρέπει να πιούμε νερό απ’ τις προαιώνιες «αξιακές πηγές» μας και να ξαναδιαβάσουμε το πολιτιστικό «αλφαβητάρι» μας. Έχοντας συνείδηση πως, η ελληνική ταυτότητα στη διαχρονική της (ανα)πραγμάτωση, είναι μια ιστορική πολιτιστική ιδιαιτερότητα και ένας αδογμάτιστος τρόπος τού υπάρχειν, που δεν χωράει σε απόλυτες ερμηνευτικές «αναγνώσεις» ως προς το παρελθόν της, αλλά ούτε και υπακούει σε κανονιστικές «προδιαγραφές» ως προς το μέλλον της.

…Ας πάρουμε δύναμη απ’ τα «πνευματικά εικονίσματα» του ελληνισμού διαμέσου των αιώνων: απ’ τον Όμηρο ως τον Ρήγα, τον Σολωμό και τον Κάλβο…, τον Σεφέρη, τον Ελύτη και τον Ρίτσο. Γιατί δεν ξεθολώνει αλλιώς ο νους μας και δεν βρίσκει η «ψυχή» μας κουράγιο για τη νέα μεγάλη επανεκκίνησή μας, που θα μας ξαναβγάλει στο ξέφωτο της ιστορίας μας!
(από το οπισθόφυλλο του Βιβλίου)

Στο πρώτο μέρος του βιβλίου προτάσσεται μια συμπληρωματική προς τα προηγούμενα βιβλία του συγγραφέα (Μεταπολίτευση –Πα.Σο.Κ.-Αριστερά και Χρεοκοπία της Μεταπολίτευσης, από τις εκδόσεις Ταξιδευτής) πολιτική ερμηνεία του εθνικού εγκλήματος της «Χρεοκοπίας» κι ακολουθούν αναλύσεις: στην ευρωπαϊκότητα, στην επανανάγνωση του πολιτιστικού «αλφαβηταριού» του ελληνισμού, στα μεγάλα ασύμβατα (εθνικισμός, ρατσισμός…) με το ελληνικό πολιτιστικό πρότυπο και στα διαχρονικά του προτάγματα, στον νοσηρό ελληνοκεντρισμό, στον νοσηρό αντι-ελληνοκεντρισμό, στον «χρυσαυγιτισμό», στην ανάγκη να ξανα-αγαπήσουμε τον τόπο μας, στον πατριωτισμό, στην σχέση Αριστεράς και πατριωτισμού (με έμφαση στην ανάγκη «γείωσης» της Αριστεράς στο αξιακό μαντέμι της ιστορίας μας και του πολιτισμού μας).

Στο δεύτερο μέρος προστίθενται συνεντεύξεις και κείμενα που εμπλουτίζουν τους προβληματισμούς στα θέματα του πρώτου μέρους.

 

Ανοιχτή Συζήτηση 
Το πολιτιστικό μας “αλφαβητάρι”
(Ελληνισμός – Πολιτισμός – Αριστερά)

Συγγραφέας: Λαοκράτης Βάσσης

Isbn: 978-960-579-029-5

Σελίδες: 256

Λιανική Τιμή: 15,00 ευρώ

Εκδόσεις ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ 
Βαλτετσίου 10, 10680 Αθήνα 
Τηλ:2103638616 Fax:2103628862
e-mail: infο@taxideftis.gr 
www.taxideftis.gr info@taxideftis.gr

Σχόλια

Exit mobile version