Το 35,1% (αυτό είναι το τελικό ποσοστό) που πέτυχε ο ακροδεξιός ευρωσκεπτικιστής Νόρμπερτ Χόφερ στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία είναι πραγματικά πρωτοφανές. Οι προεκλογικές δημοσκοπήσεις, που του έδιναν μόλις 21-24%, διαψεύστηκαν πανηγυρικά για μια ακόμη φορά. Ο Χόφερ θριάμβευσε διαφημίζοντας χωρίς κόμπλεξ την ξενοφοβία και το ρατσισμό του (τόσο εναντίον των «μουσουλμάνων λαθρομεταναστών» όσο και εναντίον των «τεμπέληδων του Νότου»), όπως και την απέχθειά του για τη «γραφειοκρατία των Βρυξελλών». Κέρδισε επιπλέον πόντους υπογραμμίζοντας την αδυναμία των παραδοσιακών πολιτικών δυνάμεων να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση, αλλά και καταγγέλλοντας το μεταπολεμικό κομματικό κράτος (που το νέμονταν από κοινού οι σοσιαλδημοκράτες και οι δεξιοί – για να μη νομίζει κανείς ότι αυτό αποτελεί ελληνική αποκλειστικότητα…).

O Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν αποτελεί κόκκινο πανί για τους ακροδεξιούς, κι όχι μόνο εξαιτίας των πολιτικών του θέσεων: ο πατέρας του, ολλανδικής καταγωγής, γεννήθηκε στη Ρωσία, και η μητέρα του είναι Εσθονή. Μηδέν αυστριακό αίμα! Είναι και μανιώδης καπνιστής…
O Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν αποτελεί κόκκινο πανί για τους ακροδεξιούς, κι όχι μόνο εξαιτίας των πολιτικών του θέσεων: ο πατέρας του, ολλανδικής καταγωγής, γεννήθηκε στη Ρωσία, και η μητέρα του είναι Εσθονή. Μηδέν αυστριακό αίμα! Είναι και μανιώδης καπνιστής…

Όμως η αποκλειστική αναφορά στην επιτυχία της Ακροδεξιάς από όλα σχεδόν τα ΜΜΕ υποκρύπτει κάτι: πρώτον την προσπάθεια να υποβαθμιστεί η πλήρης κατάρρευση του παλιού πολιτικού συστήματος και δεύτερον το γεγονός ότι δεν ήταν μόνο η Ακροδεξιά κερδισμένη από αυτή την εξέλιξη. Ας τα πάρουμε με τη σειρά: το 2002 οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Δεξιοί είχαν πάρει από κοινού το 80% σχεδόν των ψήφων. Δέκα χρόνια αργότερα, το άθροισμα είχε καταρρεύσει στο 50%. Και τώρα, οι υποψήφιοί τους για την προεδρία δεν συγκέντρωσαν, και οι δύο μαζί, ούτε 23%! Είναι δίχως προηγούμενο το χαστούκι που έφαγαν τα δύο πάλαι ποτέ μεγάλα κόμματα όσο κι αν, εξαιτίας των σχετικά περιορισμένων αρμοδιοτήτων του προέδρου της χώρας, η ψήφος σ’ αυτές τις εκλογές θεωρείται πιο «χαλαρή».

Το ακόμη πιο ενδιαφέρον στοιχείο που επίσης επιχειρούν να υποβαθμίσουν τα ΜΜΕ: πέρα από την άνοδο της ακροδεξιάς, μεγάλη ήταν η επιτυχία δύο ακόμη υποψηφίων. Καταρχήν του Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν που υποστηρίχθηκε από τους Πράσινους και με 21,3% περνά στο δεύτερο γύρο. Πρόκειται για έναν πανεπιστημιακό πολύ δημοφιλή, εξαιτίας τόσο των προοδευτικών και ριζοσπαστικών (για τα δεδομένα της Αυστρίας) προτάσεών του, όσο και της παροιμιώδους τιμιότητας και ειλικρίνειάς του. Επίσης, 18,9% πήρε η ανεξάρτητη υποψήφια Ίρμγκαρντ Γκρις, πρώην πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου. Τον Μάιο θα φανεί εάν ο Βαν ντερ Μπέλεν μπορεί να φράξει το δρόμο στην Ακροδεξιά με ένα πρόγραμμα διαφορετικό από το νεοφιλελεύθερο ευρωπαϊσμό της Δεξιάς και της Σοσιαλδημοκρατίας!

 

Ε.Φ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!