Αποφασισμένοι οι κάτοικοι της Χαλκιδικής να σταματήσουν τις εργασίες στον Κάκαβο

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στη Χαλκιδική, αναφορικά με την έναρξη εργασιών στα Μεταλλεία Χρυσού. Το υπουργείο «Περιβάλλοντος» έδωσε το «πράσινο φως» στην «Ελληνικός Χρυσός» να αποψιλώσει το αρχέγονο δάσος των Σκουριών, προκειμένου να ξεκινήσουν οι μεταλλευτικές δραστηριότητες. Πιο συγκεκριμένα, με επείγον έγγραφο το ΥΠΕΚΑ ζητά από το τοπικό Δασαρχείο να επιτραπεί η κοπή δέντρων στο βουνό, παρά τη σχετική απαγόρευση που υπήρχε.
Η αντίδραση των κατοίκων ήταν άμεση και μετά από πολύωρη συνέλευση την περασμένη Τετάρτη αποφάσισαν, την Κυριακή, να πραγματοποιήσουν άλλη μία διαμαρτυρία στο δάσος των Σκουριών. Οι Πρωτοβουλίες που έχουν δημιουργηθεί ενάντια στα μεταλλεία με ανακοινώσεις τους δηλώνουν «αποφασισμένοι να μπλοκάρουν κάθε δραστηριότητα στο βουνό», ενώ οργανώνουν σειρά εκδηλώσεων ενημέρωσης για το θέμα σε όλη την Ελλάδα.
Παράλληλα, κάτοικοι και φορείς της περιοχής εκφράζουν την ανησυχία τους για την στάση της Αστυνομίας απέναντι στους διαδηλωτές και ζητούν να τηρηθεί ο νόμος στη διαδήλωση της Κυριακής και να μη «μετατραπεί η αστυνομία σε εταιρία φύλαξης της ιδιωτικής εταιρίας που έχει αναλάβει το έργο».
Η Πρωτοβουλία ενάντια στα Μεταλλεία των κατοίκων Θεσσαλονίκης προκειμένου να αποφευχθεί το φαινόμενο των μαζικών προσαγωγών αναφέρει: «Για όσους ταξιδεύουν μεμονωμένα, τους προτείνουμε να επισκεφτούν το Σάββατο, 20 Οκτωβρίου, την κατάληψη της ΥΦΑΝΕΤ, όπου μπορούν να λάβουν πληροφορίες σχετικά με την κινητοποίηση της Κυριακής, τον τρόπο μεταφοράς αλλά και πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες».
Εν τω μεταξύ την Κυριακή 14 Οκτωβρίου, οι σύλλογοι της Β.Α. Χαλκιδικής διοργάνωσαν εκδήλωση ενημέρωσης για το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης που περιλαμβάνει και καθορίζει την αναπτυξιακή προοπτική της Χαλκιδικής. Οι εισηγητές κ. Αικατερινάρης και κ. Ηλιόπουλος ανέδειξαν τον παράλογο σχεδιασμό, ο οποίος χωρίζει τη Χαλκιδική σε δύο υποενότητες -κάτι που δε συμβαίνει σε κανένα άλλο νομό- και προσαρτά αυθαίρετα την δημοτική ενότητα των Ζερβοχωρίων του Δήμου Πολυγύρου στον Δήμο Αριστοτέλη, υπογραμμίζοντας τον σχεδόν αποκλειστικά μεταλλευτικό χαρακτήρα που αποδίδεται στη Β.Α. Χαλκιδική.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!