Κυκλοφόρησε το τεύχος 97 (Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2011) του θεωρητικού περιοδικού Ουτοπία.

Εξαιτίας της καταστροφικής κρίσης, το περιοδικό αναγκάστηκε να τροποποιήσει το πρόγραμμα του έτους 2011. Τρία τεύχη (93, 95, 96) αφιερώθηκαν στη μελέτη των βασικών στοιχείων της κρίσης. Με το σημερινό τεύχος η Ουτοπία επιστρέφει στο χώρο της φιλοσοφίας, επιλέγοντας ωστόσο κείμενα που σχετίζονται με ουσιαστικά προβλήματα των σημερινών κοινωνιών, της τέχνης και της ιδεολογίας.
Εντούτοις και στο σημερινό τεύχος δημοσιεύονται τέσσερα κείμενα που αφορούν όψεις της καταστροφικής σημερινής πραγματικότητας. Συγκεκριμένα: Το πρώτο άρθρο αφορά το εργασιακό πρόβλημα «στη δίνη της οικονομικής κρίσης» (Γ.Κουζής). Ο Δ.Μπελαντής αναλύει, στη συνέχεια, τις νομικές και συνταγματικές όψεις των «νέων συμφωνιών». Η κατεδάφιση του Πανεπιστημίου και ο αγώνας για τη σωτηρία του είναι το θέμα του Λ.Απέκη. Τέλος, ο Δ.Δαγκλής αναλύει τον χαρακτήρα και τις δυνατότητες του «κινήματος των αγανακτισμένων».
Το πρώτο μελέτημα του σημερινού αφιερώματος σχετίζεται άμεσα με την κρίση: αναλύει κριτικά το πρόβλημα της «εθνικής κυριαρχίας», υπό το πρίσμα της ιδεολογίας του κοινοτικού δικαίου. Τα καθαυτό φιλοσοφικά κείμενα αφορούν: την αντιπαράθεση Λούκατς-Χάιντεγκερ για το πρόβλημα της αλλοτρίωσης (Ν.Tertulian). Τη λειτουργία των κοινωνικών επιστημών στις σημερινές κοινωνίες (Α.Μαρβάκη-Δ.Παρσάνογλου). Όψεις της σκέψης του W.Benjamin που σχετίζονται με τη γενικευμένη πολιτική και κοινωνική κρίση (Δ.Ευστρατίου). Μία ιδιαίτερα πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα συσχέτιση του έργου του L.Boltzmann, θεμελιωτή της στατιστικής φυσικής, με την προσπάθεια κατανόησης των κοινωνικών κρίσεων
Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!