Ο περιφερειακός σχεδιασμός, που αφορούσε την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στην Πελοπόννησο -διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση και δεν περιλάμβανε την καύση- ματαιώθηκε.

 

Χρόνος και χρήμα πολύ δαπανήθηκε, μελέτες, -στην Κορινθία τουλάχιστον τρεις- αγνοούνται. Άχρηστες αγορές –12 δεματοποιητές για όλη την Πελοπόννησο–, κερδοφόρες για κάποιους, πραγματοποιήθηκαν, αλλά λύση στον ορίζοντα για τα σκουπίδια δεν φαίνεται.

Και ενώ οι χωματερές εξακολουθούν να λειτουργούν καπνίζοντας σε απόσταση αναπνοής από πόλεις και χωριά, πόλεμος ξεσπάει σε τακτά διαστήματα, τα τελευταία χρόνια, μεταξύ και μέσα στους νομούς της Πελοποννήσου με αφορμή την επιλογή χώρων για την τοποθέτηση των δεματοποιητών -των σύμμεικτων δεμάτων- του εργοστασίου καύσης απορριμμάτων.

Το μέρος που επιλέχθηκε τελευταία είναι η Κορινθία, με την απόφαση που πάρθηκε εν κρυπτώ να εγκατασταθούν τα ρυπογόνα εργοστάσια στα Αθίκια.

Την περασμένη Κυριακή 14/3, έγινε λαϊκή συνέλευση στα Αθίκια Κορινθίας. Παρά τη βροχή που έπεφτε ασταμάτητα, το καφενείο όπου έγινε η συγκέντρωση ήταν ασφυκτικά γεμάτο. Κόσμος ερχόταν συνέχεια και αναγκαζόταν να φύγει, γιατί δεν είχε πού να σταθεί.

Μετά τη σχετική ενημέρωση που έγινε από επιστήμονες και αφορούσε το εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων, το εργοστάσιο Υπερυψηλής Τάσης από τη ΔΕΗ κι άλλες βιομηχανικές μονάδες που θα προκύψουν, ακολούθησε έντονος διάλογος και διαπληκτισμοί, ειδικά όταν μίλησε ο δήμαρχος Κορίνθου, που λίγο έλλειψε να οδηγήσουν σε χειροδικία σε βάρος του. Ήταν προκλητικότατος, αλαζόνας, υβριστικός, ένα καλό δείγμα του πώς μπορεί να καταντήσει η εξουσία τους ανθρώπους. Αρνήθηκε να υπογράψει το ψήφισμα της συνέλευσης, γιατί δεν τον αφήσαν να μιλήσει, όπως είπε τηλεοπτικά (σημειωτέον ότι μίλησε περισσότερο και από τους εισηγητές!). Αλλά δήλωσε επίσης ότι κι αυτός διαφωνεί με τη λύση του εργοστασίου καύσης. Στη λαϊκή συνέλευση άλλα είχαμε καταλάβει από τις καταγγελίες που έγιναν για μυστικές διαβουλεύσεις, ενέργειες και αποφάσεις, που πάρθηκαν ερήμην των πολιτών, με τη συμμετοχή δημάρχων, δημοτικών συμβούλων και άλλων υπεύθυνων για το θέμα διαχείρισης σκουπιδιών. Αυτό δείχνει ότι άλλα κάνουν και επιθυμούν οι περισσότεροι δήμαρχοι της Κορινθίας, όμως εύκολα αλλάζουν στάση έπειτα από την πίεση των λαϊκών κινητοποιήσεων.

Όσο για την απουσία του δημάρχου Σαρωνικού, περιοχής που πρόκειται να εγκαταστήσουν τα εργοστάσια, ερμηνεύτηκε από τους δημότες του ως φόβος για τις αντιδράσεις που μπορεί να προέκυπταν από την αγανάκτηση που έχει προκαλέσει στους δημότες του η συναίνεσή του στην εγκατάσταση των μονάδων.

Βάσω Χριστοπούλου

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!