Στην τελική της φάση η καταστροφή όλης της παράκτιας ζώνης, με νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού

«Την 29η Ιανουαρίου 2013 ολοκληρώθηκε με επιτυχία η δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Τουρισμού με τίτλο “Αναδιάρθρωση Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, μείωση διοικητικών βαρών, απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας και λοιπές διατάξεις”. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ευχαριστεί θερμά τους πολίτες και τους επαγγελματικούς και λοιπούς φορείς για τη συμμετοχή τους. Τα σχόλια και οι απόψεις σας θα ληφθούν υπόψη στη διαμόρφωση του τελικού σχεδίου νόμου που θα κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων».
Με αυτή την ευχαριστήρια ανακοίνωση η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκλεισε την 12ήμερη «πλούσια» δημόσια διαβούλευση «στη βάσανο» της οποίας έθεσε το νομοσχέδιο που κάνει τσιμέντο και εμπορευματοποιεί την ακτογραμμή της Αττικής από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μέχρι το Σούνιο. Ένα νομοσχέδιο καταστροφής της παραλίας, όπως το αποκαλούν οι κάτοικοι όλης της διευρυμένης αυτής περιοχής, αλλά και το Δίκτυο Προστασίας Σαρωνικού. Το τελευταίο αποτελείται από πολλές διαφορετικές συλλογικότητες πολιτών, που εδώ και μήνες προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν φορείς και κατοίκους για το θέμα της προστασίας του παράλιου μετώπου της Αττικής.
Η παραλία του Σαρωνικού είναι μια περιοχή με πλούσια ιστορία, φυσικά οικοσυστήματα, σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους. Είναι επομένως ένα συλλογικό αγαθό, το οποίο όμως έχει μέχρι σήμερα αντιμετωπισθεί από τις κυβερνήσεις σαν «οικόπεδο για ανοικοδόμηση» με μοναδικό κριτήριο το κέρδος για τους επιχειρηματίες. Πολλοί θα θυμούνται μάλιστα τις κινητοποιήσεις των δήμων του μετώπου του Σαρωνικού πριν από μερικά χρόνια, με τους πολίτες να αντιδρούν στην περίφραξη πολλών χιλιομέτρων ακτογραμμής από τους επιχειρηματίες νυχτερινών κέντρων, που είχαν κάνει την παραλία τσιφλίκι τους απαγορεύοντας την πρόσβαση στο κοινό. Από τις κινητοποιήσεις εκείνης της εποχής μάλιστα, αρκετοί κάτοικοι φορτώθηκαν με μηνύσεις και διώκονται.

Με διαδικασίες fast track
Η άναρχη δόμηση στην παραλιακή ζώνη, η στέρηση της ελεύθερης και δωρεάν πρόσβασης των πολιτών σε αυτήν, η δημιουργία ασύμβατων με τη χρήση της παραλίας εγκαταστάσεων που αποξενώνουν την ακτή από τους πολίτες και τον κοινωνικό ιστό με μοναδικό κριτήριο το οικονομικό κέρδος για λίγους, έχει επικριθεί από όλες σχεδόν τις συλλογικότητες της περιοχής, αλλά και από επιστημονικούς φορείς και Ιδρύματα (δημοτικές αρχές, ΕΜΠ, ΤΕΕ, ΔΣΑ).
Όλα αυτά βεβαίως δεν είναι αρκετά για την κυβέρνηση Σαμαρά που έρχεται, όπως λένε τα μέλη του Δικτύου Προστασίας Σαρωνικού, «με το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του ΕΟΤ, να επιβάλει την παραχώρηση όλης της παράκτιας έκτασης στην υπό συγκρότηση εταιρεία Αττικό Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε. η οποία θα παρέμβει σε όλες τις περιοχές αυτής της ακτογραμμής από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μέχρι το Σούνιο. Η προαναφερόμενη εταιρία θα διαχειρίζεται και θα παραχωρεί σε επενδυτικές επιχειρήσεις και ομίλους –και μάλιστα με διαδικασίες fast track– τα φιλέτα των ακτογραμμών και των παραθαλάσσιων εκτάσεων του παραλιακού μετώπου που βρίσκονται στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου καταστρατηγώντας και τους ήδη υφιστάμενους νόμους και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας. Στο όνομα της “τουριστικής ανάπτυξης”, εκχωρείται η δημόσια περιουσία της παραλιακής ζώνης σε επιχειρηματίες για την κατασκευή φαραωνικών εγκαταστάσεων, συνεδριακών και εμπορικών κέντρων, τεράστιων ξενοδοχειακών μονάδων κλπ. Θεσμοθετούνται οι ΠΟΤΑ (Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης), που θα είναι κατά 85% τουλάχιστον ιδιωτικές, θα λειτουργούν σε εκτάσεις 800 στρεμμάτων και άνω(!), θα περιλαμβάνουν ακόμη και δρόμους, ρέματα και άλλα φυσικά χωρικά στοιχεία και θα διέπονται από ευνοϊκό πολεοδομικό και φορολογικό καθεστώς».
Όλα τα παραπάνω βεβαίως εντάσσονται στην εφαρμογή του τρίτου μνημονίου, στο οποίο προβλέπεται η πλήρης εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας σε ξένους και Έλληνες κερδοσκόπους «επενδυτές». Με δέλεαρ τη δημιουργία χιλιάδων τάχα νέων θέσεων εργασίας, για πάμφθηνο εργατικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα (μετά την τρίχρονη μνημονιακή επέλαση).

Οι προτάσεις του Δικτύου
Οι φορείς και οι συλλογικότητες του Δικτύου Προστασίας Σαρωνικού δηλώνουν αποφασισμένοι να αγωνιστούν για να ανατρέψουν τη σημερινή άθλια ούτως ή άλλως κατάσταση που επικρατεί, αλλά και αυτή που θα δημιουργήσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού.
Στις προτάσεις τους περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: η διεύρυνση και η ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα της παραλιακής ζώνης για όσο το δυνατόν περισσότερες και πολυπληθέστερες ομάδες χρηστών με παράλληλη αύξηση της προσβασιμότητάς της, οικολογική ανασυγκρότηση της παράκτιας, θαλάσσιας και χερσαίας ζώνης σε μακροπρόθεσμη προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης, η διάσωση, διαφύλαξη και ανάδειξη ιστορικών ή αρχαιολογικών τόπων και περιοχών φυσικού κάλλους, η αποσυμφόρηση της παράκτιας ζώνης από εκτεταμένες, εντατικές ή αποκλειστικές δραστηριότητες και εκμεταλλεύσεις, η απομάκρυνση των ασύμβατων χρήσεων και δραστηριοτήτων, η συμβολή στην ευαισθητοποίηση των διαφόρων ομάδων χρηστών της παράκτιας ζώνης για σωστή συμπεριφορά και διαφύλαξη του πολύτιμου χαρακτήρα του φυσικού αυτού πόρου.
Κατέθεσαν προτάσεις προς το σκοπό αυτό στη διαβούλευση του υπουργείου  Τουρισμού, παραβρέθηκαν σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που θα ασχολείτο με το θέμα του Σαρωνικού (η συνεδρίαση όμως αναβλήθηκε για τις 12 Φεβρουαρίου) και διακινούν τις θέσεις τους όσο πιο πλατιά μπορούν.
Σημειώνεται τέλος ότι για τις εξελίξεις στο μέτωπο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού μετά και το νομοσχέδιο που κατέθεσε προς διαβούλευση το υπουργείο Τουρισμού, επρόκειτο να πραγματοποιηθεί χθες το απόγευμα ενημερωτική συνάντηση που είχε καλέσει ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Χρήστος Κορτζίδης.

Χρήστος Πραμαντιώτης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!