Συνέντευξη της Αρουντάτι Ρόι στο Democracy Now!

 

Η Αρουντάτι Ρόι είναι μια διάσημη Ινδή συγγραφέας, η οποία υπερασπίζεται με παρρησία τον αντιστασιακό αγώνα των καταπιεσμένων της χώρας της. Η τελευταία μάχη της είναι στο πλευρό των Αντιβάσι, των ιθαγενών των δασών που είναι θύματα μιας συστηματικής προσπάθειας εκ μέρους της κυβέρνησης να τους αποσπάσει τη γη και να τους εκτοπίσει. Η Ρόι δεν σταμάτησε να καταγγέλει στον κόσμο τις αδικίες εις βάρος των Αντιβάσι, επειδή μεταξύ τους είναι ισχυρό το ένοπλο κίνημα των Ινδών Μαοϊκών, γνωστών ως «Ναξαλιτών».

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τα εφτά τελευταία χρόνια, έχουν σκοτωθεί περίπου 6.000 άνθρωποι και πάνω από τους μισούς ήταν άμαχοι. Η νέα παραστρατιωτική κυβερνητική επίθεση έχει βαφτιστεί Επιχείρηση Πράσινο Κυνήγι. Για τους ιθαγενείς και τους Μαοϊκούς αντάρτες, με τους οποίους έζησε ένα μεγάλο διάστημα, μίλησε η Α. Ρόι στο διαδικτυακό κανάλι Democracy Now!,στα τέλη του προηγούμενου μήνα, κατά την επίσκεψή της στις ΗΠΑ. Τη συνέντευξη πήραν οι Άμι Γκούντμαν και Αντζάλι Κάματ.

 

Τι συμβαίνει τώρα στα ινδικά δάση; Τι είναι αυτός ο πόλεμος που η Ινδία διεξάγει ενάντια σε πολύ φτωχούς ανθρώπους, τους ιθαγενείς Αντιβάσι; Ποιοι είναι οι Μαοϊκοί; Εσύ πώς βρέθηκες εκεί;

Υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ του ό,τι συμβαίνει στο Αφγανιστάν, στο Ουαζιριστάν, στα Β.Α. κρατίδια της Ινδίας και στη ζώνη ορυκτού πλούτου που ξεκινά από τη Δ. Βεγγάλη, περνά το Τζαρκχάντ και την Ορίσα και καταλήγει στο Τσχάτισγκαρχ: είναι αυτό που στην Ινδία ονομάζεται «Κόκκινος Διάδρομος». Σε ό,τι συμβαίνει αποδίδεται η ετικέτα «φυλετική εξέγερση». Προφανώς, στο Αφγανιστάν αυτή έχει πάρει τη μορφή μιας ριζοσπαστικής ισλαμικής εξέγερσης. Ενώ στην Ινδία έχουμε μια ριζοσπαστική αριστερή εξέγερση. Αλλά πρόκειται μόνο για διαφορετικές μορφές αντίστασης στην ίδια επίθεση των εταιριών ενάντια στους τοπικούς πληθυσμούς. Αν κοιτάξουμε το χάρτη της Ινδίας, ο «Κόκκινος Διάδρομος» συμπίπτει με την περιοχή όπου βρίσκονται οι ιθαγενείς, τα δάση, οι Μαοϊκοί και τα μεταλλεύματα. Τα τελευταία 5 χρόνια, οι κυβερνήσεις αυτών των κρατιδίων έχουν υπογράψει συμφωνίες δισεκατομμυρίων δολαρίων με μεγάλες μεταλλευτικές εταιρίες. Πολλές υπογράφτηκαν το 2005.

Τότε, η σημερινή κυβέρνηση, που μόλις είχε εκλεγεί και ο πρωθυπουργός Μ. Σινγκ είχαν δηλώσει ότι οι Μαοϊκοί συνιστούν «την πιο επικίνδυνη εσωτερική απειλή για την ασφάλεια της Ινδίας».

Περίεργες δηλώσεις πράγματι, γιατί οι Μαοϊκοί μόλις είχαν συντριβεί στο κρατίδιο του Άντρα Πραντές: είχαν σκοτώσει περίπου 1.600 μέλη τους τότε. Όμως, μ’ αυτές τις δηλώσεις, οι τιμές των μετοχών των μεταλλευτικών εταιριών αυξήθηκαν, γιατί, προφανώς, επρόκειτο για σινιάλο ότι η κυβέρνηση ετοιμαζόταν να ασχοληθεί με το ζήτημα. Έτσι ξεκίνησε η επίθεση ενάντια στους τοπικούς πληθυσμούς που κατέληξε στην Επιχείρηση Πράσινο Κυνήγι, στην οποία συμμετέχουν δεκάδες χιλιάδες παραστρατιωτικοί.

Πριν από αυτή την επιχείρηση, η κυβέρνηση είχε συγκροτήσει ένα είδος φυλετικής παραστρατιωτικής πολιτοφυλακής στα δάση του Τσχάτισγκαρχ που, με την υποστήριξη της αστυνομίας, πυρπολούσε το ένα χωριό μετά το άλλο: περίπου 640 χωριά ερημώθηκαν […] Τα χωριά εκκενώθηκαν και οι πληθυσμοί μεταφέρθηκαν, υποχρεωτικά, σε εγκαταστάσεις όπου βρίσκονται υπό έλεγχο, αφήνοντας ελεύθερα τα δάση στις μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτό συμβαίνει στο Τσχάτισγκαρχ, όπου κατοικούσαν 350.000 άνθρωποι. Σήμερα, 50.000 έχουν μεταφερθεί σε στρατόπεδα. Άλλοι βίαια και άλλοι εθελοντικά. Οι υπόλοιποι απλώς έχουν εξαφανιστεί από τα «ραντάρ» της κυβέρνησης. Πολλοί πήγαν για δουλειά σε άλλα κρατίδια, ως μετανάστες. Ωστόσο, πολλοί από αυτούς συνέχισαν να κρύβονται στα δάση. Σε αυτές τις περιοχές, οι Μαοϊκοί βρίσκονται εδώ και 30 χρόνια και συνεργάζονται με τους τοπικούς πληθυσμούς.

Η αντίσταση υπάρχει εδώ και πολύ καιρό, πριν από την εμφάνιση των μεταλλευτικών εταιριών. Και είναι ισχυρή. Η διεξαγωγή της Επιχείρησης Πράσινο Κυνήγι αποφασίστηκε επειδή η παραστρατιωτική μονάδα «Σάλβα Τζουντούμ» απέτυχε. Η σύγκρουση, όμως, εντείνεται, γιατί υπάρχουν οι συμφωνίες και οι μεγάλες εταιρίες δεν έχουν συνηθίσει στην αναμονή. Υπάρχει πολύ χρήμα που περιμένει…

Όταν μιλάμε για «πόλεμο γενοκτονίας», δεν το λέμε με τρόπο χαλαρό ή ρητορικό. Ταξίδεψα σε αυτή την περιοχή και είδα τους πιο φτωχούς ανθρώπους της χώρας χωρίς πρόσβαση σε καμία κρατική υπηρεσία, χωρίς νοσοκομεία, χωρίς σχολεία, χωρίς τίποτα.

Ο κόσμος δεν μπορεί να βγει από τα χωριά για να αγοράσει κάτι από αλλού, γιατί οι αγορές είναι γεμάτες πληροφοριοδότες που «καρφώνουν» ότι ο τάδε ή ο δείνα είναι με την αντίσταση κ.λπ. Ο κόσμος υποσιτίζεται. […] Πολιορκούν έναν πληθυσμό πολύ ευάλωτο, αποσπώντας του τον πλούτο του και απειλώντας την επιβίωσή του.

Η Ινδία είναι μια δημοκρατία. Πώς μπορείς να «καθαρίζεις» περιοχές για τις εταιρίες σε μια δημοκρατία; Δεν μπορείς να πηγαίνεις εκεί και να σκοτώνεις κόσμο. Δημιουργείς μια κατάσταση και ο πληθυσμός ή πρέπει να φύγει ή να πεθάνει από την πείνα.

 

Περιγράφεις τους αντάρτες ως «ένοπλους γκαντιστές». Τι θες να πεις με αυτό το χαρακτηρισμό και τι έχεις να πεις για τις βιαιότητες των Μαοϊκών;

Αυτό το θέμα συζητείται έντονα στην Ινδία. Ακόμα και αναγνωρισμένοι αριστεροί ή φιλελεύθεροι διανοούμενοι είναι καχύποπτοι, έναντι των Μαοϊκών. Είναι κάτι αναμενόμενο, ο καθένας θα πρέπει να είναι καχύποπτος έναντι των Μαοϊκών, αφού, όπως γνωρίζεις, έχουν ένα παρελθόν πολύ δύσκολο και οι ιδεολόγοι τους λένε πράγματα που σε κάνουν να ανατριχιάζεις. Μα όταν εγώ πήγα εκεί συγκλονίστηκα από όσα είδα, γιατί τα τελευταία 30 χρόνια πιστεύω ότι κάτι έχει αλλάξει ριζικά σ’ αυτούς. […] Στην πραγματικότητα, οι Μαοϊκοί είναι ιθαγενείς και οι ίδιοι οι ιθαγενείς έχουν μια αντιστασιακή ιστορία αιώνων, παλαιότερη του Μάο. […]

Εγώ τους γνώρισα και πορεύτηκα μαζί τους αρκετό καιρό και άρα μπορώ να πω ότι ο μαοϊκός στρατός είναι πιο γκαντικός από οποιονδήποτε γκαντιστή που αφήνει ίχνη στη φύση πιο ελαφρά από οποιονδήποτε ριζοσπάστη περιβαλλοντιστή. Ακόμα και οι τεχνικές του σαμποτάζ είναι γκαντικές: δεν σπαταλούν τίποτα. Ζουν με ελάχιστα πράγματα. Τα ΜΜΕ διηγούνται διάφορες ψευδείς ιστορίες γι’ αυτούς […]

Στο παρελθόν ακόμα κι εγώ πίστευα ότι οι ιθαγενείς γυναίκες ήταν θύματα του ένοπλου αγώνα.

Μα όταν πήγα εκεί, ανακάλυψα το ακριβώς αντίθετο: το 50% των ενόπλων είναι γυναίκες και έχουν κάνει αυτή την επιλογή γιατί εδώ και 30 χρόνια οι Μαοϊκοί ανέπτυσσαν δράση μέσα στις γυναίκες.

Η οργάνωση γυναικών αριθμεί 90.000 μέλη και είναι πιθανώς η μεγαλύτερη οργάνωση γυναικών στην Ινδία. Όλες αυτές οι 90.000 γυναίκες είναι σίγουρα Μαοϊκές και η κυβέρνηση έχει δώσει εντολή να πυροβολούνται αμέσως με το που θα γίνονται αντιληπτές. Τι θα κάνουν, λοιπόν, θα σκοτώσουν 90.000 γυναίκες;

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!