Το «αστρονομικό» χρηματικό ποσό των 10.000 ευρώ θα διαθέσει για το 2016 ο Δήμος Χανίων Κρήτης στην περίθαλψη των αδέσποτων ζώων που διαβιούν στα διοικητικά του όρια, τη στιγμή που άλλοι μικρότεροι σε πληθυσμό δήμοι της χώρας, όπως ο Δήμος Λευκάδας, έχουν δεσμεύσει πολύ περισσότερα χρήματα από τον προϋπολογισμό τους που θα διατεθούν για τον ίδιο σκοπό.
Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ) σε ανακοίνωσή της κατηγορεί ευθέως το επιτελείο του Δήμου Χανίων ότι είτε κοροϊδεύει τους δημότες του είτε είναι ανίκανο να διαχειριστεί την εκ του νόμου υποχρέωσή του για τον περιορισμό των αδέσποτων. Τα φιλοζωικά σωματεία, επισημαίνει η ΠΦΠΟ, έχουν υποκαταστήσει τον Δήμο Χανίων, ο οποίος ποντάρει στην ευαισθησία των εθελοντών τους και δεν αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις του όπως ορίζονται από την ισχύουσα νομοθεσία.
Αναλυτικότερα η ΠΦΠΟ αναφέρει στην ανακοίνωσή της τα ακόλουθα: «Αρνητική πρωτιά συγκριτικά με άλλους, περίπου ισοδύναμους από άποψη πληθυσμού, Δήμους της χώρας κατέχει ο Δήμος Χανίων.
Σ’ ένα δήμο κατ’ εξοχήν τουριστικό με χιλιάδες αδέσποτα που καθημερινά αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, με εκατοντάδες κάθε χρόνο θύματα τροχαίων, με επίσης εκατοντάδες δηλητηριασμένα ζώα, με άπειρες κούτες με κουτάβια και γατιά, άραγε ο δήμος θεωρεί ότι μπορεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα με το ποσό των 10.000 ευρώ που πρόκειται να διαθέτει για την περίθαλψη των αδέσποτων;
Μια απλή και ενδεικτική έρευνα για το τι συμβαίνει σε άλλους δήμους της χώρας μας δίνει τα εξής στοιχεία:
Δήμος Ηρακλείου: 80.000 ευρώ
Δήμος Βόλου: 120.000 ευρώ
Δήμος Κοζάνης: 80.000 ευρώ
Δήμος Λαμίας: 140.000 ευρώ
Δήμος Φλώρινας: 90.000 ευρώ
Δήμος Σερρών: 100.000 ευρώ
Δήμος Φιλοθέης: 75.000 ευρώ
Δήμος Λευκάδας: 15.000 ευρώ με μόλις 13.000 κατοίκους
Δήμος Αποκόρωνα: 8.000 ευρώ με μόνο 13.000 κατοίκους
Μ’ αυτήν τη γαλαντόμο, λοιπόν, πολιτική και αντίληψη των στελεχών του και χωρίς κανένα απολύτως πρόγραμμα στείρωσης αδέσποτων παρά μόνο με ασκήσεις επί χάρτου, το επιτελείο του Δήμου Χανίων είτε κοροϊδεύει τους δημότες του είτε είναι ανίκανο να διαχειριστεί την εκ του νόμου υποχρέωσή του για τον περιορισμό των αδέσποτων.
Τα φιλοζωικά σωματεία με τεράστιο ψυχικό και οικονομικό κόστος έχουν υποκαταστήσει τον δήμο. Αυτό βέβαια είναι και το μεγάλο λάθος τους, στην ευαισθησία των οποίων ο δήμος ποντάρει και υπεκφεύγει», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΠΦΠΟ.