Εξαιρετικά γόνιμη υπήρξε η ημερίδα που διοργάνωσε η Ελεύθερη Αττική στις 16/2 με θέμα: «Όχι στον αναχρονισμό και την αστυνομοκρατία των χωματερών των μεγάλων εργολάβων – Για μια καινοτόμα, οικονομική, οικολογική λύση με την ενεργή συμμετοχή του πολίτη» και με στόχο τη διαμόρφωση θέσεων για το συνολικό θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Συμμετείχαν ειδικοί επιστήμονες, δήμαρχοι, εκπρόσωποι οικολογικών οργανώσεων και περιφερειακών συνδυασμών.
Η επικαιρότητα του ζητήματος λόγω της λαϊκής εξέγερσης στην Κερατέα και των κινητοποιήσεων των εργαζομένων της ΠΟΕ-ΟΤΑ υπήρξε αφορμή για να γίνει μια παραπέρα ουσιαστική αναζήτηση ενός εναλλακτικού πρότυπου για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ενός πρότυπου άμεσα διεκδικήσιμου και εφικτού, που ακριβώς γι’ αυτό αναδεικνύει την αναγκαιότητα και το επείγον ριζικών πολιτικών και κοινωνικών ανατροπών.
Όλοι οι συμμετέχοντες έκαναν ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις και τεκμηρίωσαν σαν μεγάλο κοινωνικό, οικονομικό αλλά και πολιτικό σκάνδαλο την πολιτική που υλοποιεί η κυβέρνηση με την ανάθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων στη βάση μιας πανάκριβης και αντιπεριβαλλοντικής λύσης (βιολογική ξήρανση – καύση) στον «εθνικό μας εργολάβο», όπως αποκάλεσαν οι ομιλητές, τον ιδιοκτήτη της εταιρίας, Γ. Μπόμπολα. Από ορισμένους, μάλιστα, ειπώθηκε ότι η επόμενη εξεταστική της Βουλής θα γίνει για τα απορρίμματα.
Εντυπωσιακή ήταν η σύγκλιση απόψεων και η αλληλοσυμπλήρωση, παρά τις διαφορετικές αφετηρίες, πράγμα που δείχνει την ανάγκη να διευρυνθεί ο αγώνας σε ένα ενιαίο μέτωπο μαζί με τα κινήματα των εργαζομένων, μαζί με όλες τις δυνάμεις και τα κινήματα πολιτών που αντιστέκονται στο «κράτος των εργολάβων» σε ολόκληρη την Ελλάδα. Παράλληλα τεκμηριώθηκε η εναλλακτική κατεύθυνση, δηλαδή:
• Ανακύκλωση και διαλογή στην πηγή, σε συνδυασμό με την πρόληψη και την επανάχρηση, που περιορίζει μέχρι και 80% τον όγκο των τελικών υπολειμμάτων -δεν μιλάμε πια για απορρίμματα.
• Απόρριψη των ξεπερασμένων τεχνολογιών της καύσης και εφαρμογή των νέων μεθόδων που έχουν το 1/3 του κόστους –δεν είναι δηλαδή, «φιλικές για τους εργολάβους».
• Ανατροπή του υπερσυγκεντρωτικού και αντιπεριβαλλοντικού υπάρχοντος σχεδιασμού και προώθηση αποκεντρωμένων τοπικών και δημοτικών διαδικασιών ανακύκλωσης και επεξεργασίας.