Άγνωστες λέξεις η υγιεινή, η συντήρηση και το προσωπικό. Της Αθηνάς Τέσκου.

Οι Λατίνοι έλεγαν «anima sana in corpora sano», οι αρχαίοι Έλληνες «νους υγιής εν σώματι υγιεί», οι σύγχρονοι Έλληνες δήμαρχοι απ’ ό,τι φαίνεται είναι υπερασπιστές του «νους αδρανής εν σώματι μη υγιεί». Αυτό είναι ολοφάνερο σε όλους τους δήμους της Θεσσαλονίκης όπου πριν κάποια χρόνια λειτουργούσαν δωρεάν ή με μικρό αντίτιμο δημοτικά κολυμβητήρια και γυμναστήρια για τους δημότες της κάθε περιοχής. Πλέον όλα αυτά είναι πολυτέλειες του παρελθόντος, περασμένα μεγαλεία… Λουκέτο έχει μπει στα περισσότερα από αυτά και όσα παραμένουν ανοιχτά υπολειτουργούν ή είναι άκρως επικίνδυνα για τους πολίτες.

Ποσειδώνιο Κολυμβητήριο
Η είσοδος στο Ποσειδώνιο είναι ελεύθερη ό,τι ώρα και αν πας καθώς φύλακας δεν υπάρχει. Η εικόνα που παρουσιάζει το κολυμβητήριο και το γυμναστήριο δεν είναι απλά απερίγραπτη αλλά θυμίζει εγκαταλελειμμένα κτίρια δεκαετίας. Η εικόνα αυτή παρουσιάζεται σ’ έναν αθλητικό χώρο στον οποίο γυμνάζονται ημερησίως 3.000 χιλιάδες αθλητές, αθλούμενοι και ΑΜΕΑ. Ο οποίος πριν ενάμιση χρόνο φιλοξένησε την Διεθνή Συνάντηση Κολύμβησης ΑΜΕΑ.
Οι εγκαταστάσεις του «λειτουργούν» σε 24ωρη βάση και απασχολούν 14 υπαλλήλους ενώ ο ενδεδειγμένος αριθμός θα έπρεπε να αγγίζει τους 90. Δεν υπάρχει φύλαξη, υδραυλικός, καθαριστές, χημικός, κ.λπ. Από πού να ξεκινήσει κανείς να περιγράφει. Το πρώτο πράγμα που αντικρίζεις μπαίνοντας στο κολυμβητήριο είναι τα σπασμένα και σάπια πλαστικά που ορίζουν τις διαδρομές της πισίνας και τα οποία κόβουν σαν ξυράφι. Κατεστραμμένες εστίες υδατοσφαίρισης πεταμένες.
Προχωρώντας προς τα αποδυτήρια η κατάσταση και η οσμή χειροτερεύει. Ντουζιέρες χαλασμένες με συνεχόμενη ροή νερού, υγρασία και μούχλα. Οι σοβάδες πέφτουν, τα ερμάρια είναι σπασμένα, το ίδιο οι πόρτες και τα πλακάκια. Οι τουαλέτες αποτελούν εστία άπειρων μικροβίων. Το γυμναστήριο, το οποίο αποτελεί χώρο εκγύμνασης ολυμπιονικών και παγκόσμιων πρωταθλητών είναι στην ίδια κατάσταση.
Ελάχιστα όργανα γυμναστικής και αυτά παμπάλαια, σκισμένα στρώματα, σκουριασμένα βάρη, χώροι χωρίς θέρμανση και φως. Η εξωτερική πισίνα που υπάρχει, χάνει καθημερινά 8 κυβικά νερό. Αν κατέβεις στο μηχανοστάσιο συνειδητοποιείς την εγκατάλειψη που υπάρχει. Οι εργασίες «δρομολογούνται»…

Εθνικό Κολυμβητήριο
Το Εθνικό κολυμβητήριο στεγάζεται δίπλα στις φοιτητικές εστίες και αποτελεί το μαζικότερο κολυμβητήριο από πλευρά προσέλευσης νέων ανθρώπων. Οι πόρτες του όμως έκλεισαν πριν από δυο εβδομάδες. Όσοι πήγαν, αντίκρισαν μπροστά τους μια λιτή ανακοίνωση που είχε κολληθεί στην είσοδο, δίπλα στο λουκέτο, η οποία έλεγε πως το κολυμβητήριο θα παραμείνει κλειστό μέχρι να διευθετηθεί το ζήτημα της θέρμανσης με φυσικό αέριο καθώς δεν υπάρχουν κονδύλια.
Μέχρι τότε «λειτουργούσε» καθημερινά αλλά οι ώρες κοινού ήταν από τις 14:00-16:00 τις καθημερινές και τα σαββατοκύριακα παρέμενε κλειστό, η πισίνα ήταν με κρύο νερό καθώς και το νερό στις ντουζιέρες από τις οποίες είσαι υποχρεωμένος να περάσεις πριν την είσοδό σου στην πισίνα.
Τα ερμάρια σπασμένα και η υγιεινή στις τουαλέτες ανύπαρκτη. Η πιθανότητα να φύγεις χωρίς κρύωμα μικρή. Το αντίτιμο για να απολαύσεις το «σκωτσέζικο ντους» είναι ένα ευρώ για τους φοιτητές και δύο ευρώ το κανονικό. Εφόσον βέβαια είσαι τυχερός και έχεις βρει σε κάποιο νοσοκομείο, δερματολόγο και καρδιολόγο για να πάρεις τα απαραίτητα πιστοποιητικά υγείας.

Κολυμβητήρια Συκεών, Καλαμαριάς και Τούμπας
Η απόσταση μεταξύ της εικόνας που παρουσιάζουν οι παραπάνω δήμοι για τα κολυμβητήρια και τα γυμναστήρια στις επίσημες ιστοσελίδες τους και αυτή της πραγματικότητας, είναι τεράστια. Ο καθένας από αυτούς καυχιέται για 4-5 γυμναστήρια και τουλάχιστον ένα κολυμβητήριο που διαθέτει αλλά δεν λένε όλη την αλήθεια. Ότι προσωπικό δεν υπάρχει, ότι οι ώρες που λειτουργούν είναι καθαρά εικονικές. Το νερό είναι κρύο και η υγιεινή της πισίνας και των γυμναστηρίων αμφίβολη. Το λουκέτο είναι θέμα χρόνου να μπει σε όλα αυτά. Είναι ίσως το μοναδικό ζήτημα που πράγματι δρομολογεί το Εθνικό Ναυταθλητικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!