Άλλη μια πολυεθνική επιλέγει τις μαζικές απολύσεις. Του Γιώργου Κατερίνη
Σχέδιο μαζικών απολύσεων εφαρμόζει η Nokia Siemens Networks Ελλάδος, έχοντας ήδη κοινοποιήσει απόλυση σε 15 περίπου εργαζόμενους μετά τις γιορτές. Το σχέδιό της περιλαμβάνει 30 απολύσεις για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, με την αιτιολογία ότι καταργούνται αυτές οι θέσεις, στο πλαίσιο της παγκόσμιας εταιρικής αναδιάρθρωσης της πολυεθνικής το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.
Όπως ανακοίνωσε το σωματείο των εργαζομένων, πρόκειται για το δεύτερο κύμα μαζικών απολύσεων, αφού τον περσινό Μάιο είχε προχωρήσει σε άλλες 15 απολύσεις. Η διαφορά είναι ότι ενώ τότε δεν τηρήθηκε ούτε η προβλεπόμενη από τη νομοθεσία διαβούλευση με τους εργαζόμενους, στην περίπτωση των τωρινών απολύσεων η διοίκηση της εταιρίας ξεκίνησε μια προσχηματική διαδικασία διαβούλευσης τον περασμένο Νοέμβριο, την οποία τερμάτισε αυθαίρετα λίγο πριν από την εορταστική περίοδο, για να επανέλθει με αιφνιδιαστικές απολύσεις αμέσως μετά τις γιορτές.
Σύμφωνα με την καταγγελία του σωματείου δεν έχει δοθεί καμιά εξήγηση για τους λόγους των απολύσεων, ούτε ενημέρωση για τον αριθμό των εργαζομένων που καλεί και τα κριτήρια με τα οποία προβαίνει σε απολύσεις, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι οι απολύσεις θα είναι τελικά πολύ περισσότερες.
Υψηλής εξειδίκευσης εργαζόμενοι
Η Nokia-Siemens προ των απολύσεων απασχολούσε 640 εργαζόμενους, από τους οποίους οι περισσότεροι είναι υψηλής ειδίκευσης, που εργάζονται σε προϊόντα τα οποία η εταιρία διαχέει παγκόσμια, βάσει του καταμερισμού της. Το γεγονός αυτό, καθώς και ο θετικός ισολογισμός της δεν δικαιολογούν καμιά συρρίκνωση θέσεων εργασίας.
Το σωματείο καταγγέλλει ότι «μεγάλο ποσοστό των περικοπών αφορά σε κρίσιμες θέσεις και ομάδες μηχανικών των Services, ένα υγιές κομμάτι που αποδεδειγμένα έχει ουσιαστικό αντικείμενο και συμβάλλει στην περίοπτη θέση της εταιρίας στην αγορά τηλεπικοινωνιών». Κι ακόμη θεωρεί ότι η υποστελέχωση του τμήματος Customer Services θα δυσχεράνει επικίνδυνα τα ωράρια εργασίας και τις συνθήκες των εκεί εργαζομένων.
Επίσης μια σειρά στοιχεία, όπως η μεταφορά του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης σε άλλη χώρα, η μεταφορά τμημάτων σε άλλες εταιρίες μαζί με τους εργαζόμενους σε αυτά, χωρίς όμως να δίνονται εξηγήσεις για το καθεστώς μεταφοράς, αλλά και η μεταβολή συμβολαίων εργαζομένων σε καθεστώς εργασίας από το σπίτι, δείχνει μια γενικότερη επίθεση στις θέσεις εργασίας.
«Οι εργαζόμενοι ξέρουμε ότι η υπεράσπιση των θέσεων εργασίας μας στην Ελλάδα είναι δική μας ευθύνη και όχι των μεγαλοστελεχών που έχουν εξασφαλιστεί με τους παχυλούς μισθούς και τα bonus, ούτε των μεγαλομετόχων των κολοσσών Nokia και Siemens», γράφει η ανακοίνωση του σωματείου και συνεχίζει: «Το σωματείο της Nokia Siemens Networks Ελλάδος, έχει απόλυτη επίγνωση ότι ο μόνος δρόμος αντίστασης απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και των επιταγών των δύσκολων καιρών που ζούμε, είναι οι μαζικοί και αλληλέγγυοι αγώνες των εργαζομένων. Αγώνες ενάντια στις εργοδοσίες, στο μεγάλο κεφάλαιο, στις πολυεθνικές και στις βασιλικότερες του βασιλέως εδώ διοικήσεις τους».
Δυναμική συνέχεια
Οι εργαζόμενοι με γενική τους συνέλευση αποφάσισαν να απαντήσουν δυναμικά και έχουν προγραμματίσει σειρά κινητοποιήσεων.
Χτες (Παρασκευή 18/1) πραγματοποιήθηκε τρίωρη στάση εργασίας, ενώ το σωματείο έχει ήδη προσφύγει στην επιτροπή του άρθρου 13 του νόμου 1876/1990 στο υπουργείο Εργασίας (αναμένεται να οριστεί ημερομηνία), καθώς και στην Επιθεώρηση Εργασίας στη Ν. Ιωνία, όπου ορίστηκε τριμερής συνάντηση για την Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου.
Να σημειώσουμε ότι η πλήρης απαξίωση ακόμη και των ελάχιστων νομικών υποχρεώσεων που έχουν απομείνει ως «κεκτημένα», δείχνει το πώς αντιμετωπίζουν οι πολυεθνικές επιχειρήσεις τη χώρα μας.
Η παράκαμψη της διαδικασίας της διαβούλευσης, η άρνηση να παραχωρηθεί χώρος στέγασης του σωματείου, η μη ενημέρωση για αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, αλλά και για τον αριθμό των υπενοικιαζομένων και εξωτερικών συνεργατών της εταιρίας, αποδεικνύει ότι η σταδιακή κατάργηση των θεσμικών μέτρων υποστήριξης της εργασίας, όχι μόνο δεν ενισχύει τις θέσεις εργασίας, αλλά συντείνει στην πλήρη απελευθέρωση της αυθαιρεσίας και τελικά οδηγεί σε ραγδαία μείωση της απασχόλησης, ακόμη και από ισχυρές επιχειρήσεις που δεν αντιμετωπίζουν καμιά συνέπεια από την κρίση.