Ένα… πρωτότυπο σχέδιο διάσωσης του Ράδιο Κορασίδης. Του Γιώργου Κατερίνη.
Με μετοχικό κεφάλαιο τις αποζημιώσεις τους και συνεταίρους τους εργαζόμενους προσπαθεί ο ιδιοκτήτης του Ράδιο Κορασίδης να «σώσει» την επιχείρησή του. Αυτά περιλαμβάνει το σχέδιο διάσωσης, που θέλει τους εργαζόμενους συνδιαχειριστές, περίπου 40 ξεχωριστών εταιριών (όσα και τα καταστήματα της γνωστής αλυσίδας).
Επειδή, δε, οι εργαζόμενοι αντιδρούν και δεν δέχονται να γίνουν… μέτοχοι, η εργοδοσία τους εκδικείται μετακινώντας προσωπικό από κατάστημα σε κατάστημα, δεν καταβάλλει δεδουλευμένα και επιδόματα αδειών, απειλεί το σωματείο και ανακοινώνει ότι «δεν ανέχεται άλλη συκοφάντηση».
Η ιστορία της εμπορικής αλυσίδας είναι μεγάλη. Υπαγμένη στις ευεργετικές διατάξεις του άρθρου 44 του Πτωχευτικού Κώδικα (αυτό που με το νέο καθεστώς έχει μετονομασθεί σε άρθρο 99), έχει περάσει από διάφορα στάδια «εξυγίανσης». Τελευταίο το παιχνίδι της εξαγοράς από την MIG του κ. Βγενόπουλου το 2008 και της επαναπώλησης το 2009 στον βασικό μέτοχο κ. Ευαγγελάτο, ο οποίος την αγόρασε μέσω κυπριακής οφσόρ εταιρίας. Λίγους μήνες πριν από την πώληση στο σημερινό ιδιοκτήτη, τον Σεπτέμβρη του 2009, έγινε αύξηση κεφαλαίου 114 εκατ. ευρώ. Τον Δεκέμβριο πωλήθηκε αντί… 35 εκατ. ευρώ και από αυτά η πρώτη δόση προβλέπεται να καταβληθεί το 2011! Από μόνη της αυτή η διαδικασία πώλησης, όπως γράφει σε ανακοίνωσή του το σωματείο εργαζομένων στην επιχείρηση «εγείρει μεγάλα και σοβαρά ερωτηματικά, ως προς τα πραγματικά σχέδια της εργοδοσίας».
Το σωματείο θέτει ερωτήματα για τη σκοπιμότητα διαφόρων κινήσεων του επιχειρηματία, που έχει προχωρήσει σε συστηματική απαξίωση της εταιρίας:
«α) Δεν απαντά τι απέγιναν τα 160 εκατ. ευρώ που μπήκαν από τη MIG στην εταιρία λίγους μήνες πριν από την πώλησή της.
β) Δεν απαντά γιατί παραχώρησε και έναντι ποιου τιμήματος την κεντρική αποθήκη στη Θήβα
γ) Δεν απαντά γιατί, καθ’ όλη την προηγούμενη περίοδο, δεν προχώρησε σε αγορά εμπορευμάτων που θα επιτρέψουν στην εταιρία να αυξήσει το τζίρο της και να βελτιώσει τη θέση της, αλλά αντ’ αυτού επέλεξε να κάνει ανακαινίσεις καταστημάτων, χάνοντας χρόνο και χρήμα».
«Ο ιδιοκτήτης με το που αγόρασε την εταιρία από τη MIG παρουσίασε μια πρόταση στους εργαζόμενους να πάρουν το 49% της επιχείρησης», μας λέει ο πρόεδρος του σωματείου Γιώργος Καβακλής. «Εμείς, βέβαια, αρνηθήκαμε. Ακολούθησε η προσπάθεια να μας περάσει σε καθεστώς εκ περιτροπής τετραήμερης εργασίας. Αυτό το απέρριψαν οι εργαζόμενοι μέσα από γενική συνέλευση τον περασμένο Μάρτιο. Και πάλι επανήλθε, πρόσφατα ,με την πρόταση να γίνουν ανεξάρτητες εταιρείες τα καταστήματα με μέτοχους τους εργαζόμενους. Ήθελε να γίνουμε εμείς αφεντικά και να διώξουμε συναδέλφους. Επειδή και σε αυτό δεν βρήκε ανταπόκριση, προχωρά σε εκβιαστικές μετακινήσεις προσωπικού».
Με τα καταστήματα να μαραζώνουν, αφού δεν έχει μπει εμπόρευμα από τον Δεκέμβρη του 2009, τους 460 εργαζόμενους να είναι απλήρωτοι τον τελευταίο μήνα ή να φεύγουν για άδειες χωρίς να πληρωθούν το ανάλογο επίδομα, η ανησυχία είναι διάχυτη. Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση του σωματείου:
«Απαιτούμε από την εταιρία να καταθέσει, τώρα, ένα ξεκάθαρο και βιώσιμο επιχειρηματικό σχέδιο, αξιοποιώντας όλα τα πλεονεκτήματά της και διασφαλίζοντας θέσεις εργασίας και μισθούς. Εμείς και οι οικογένειές μας αρνούμαστε να θυσιαστούμε στο βωμό παράλογων επιχειρηματικών παιχνιδιών, ούτε σκοπεύουμε να γίνουμε “συνέταιροι – αυτόχειρες” για να σωθούν όσοι ευθύνονται για την πορεία της εταιρίας».