Ξαφνικός θάνατος ή σχέδιο εκχώρησής του σε ιδιωτικά συμφέροντα;

Της Αθηνάς Τέσκου

 

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος αποτελεί έναν ιστορικό θεσμό πανελλαδικής πολιτιστικής εμβέλειας για περισσότερες από πέντε δεκαετίες. Με περισσότερα από 50 χρόνια καλλιτεχνικής δημιουργίας, αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο θεατρικό και ευρύτερα πολιτιστικό οργανισμό στη χώρα μας. Με τις 5 χειμερινές σκηνές 2.500 θέσεων, τα 2 υπαίθρια θέατρα 9.000 θέσεων, αλλά και με την πραγματοποίηση πανελλαδικών και διεθνών περιοδειών, καθώς και την επαναδραστηριοποίηση του Κλιμακίου Μακεδονίας-Θράκης που περιοδεύει σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα δίνοντας παραστάσεις ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα χωριά, λειτουργεί ως ενεργός πυρήνας πολιτισμού από το 1961. Παρά το γεγονός, όμως, ότι παραμένει ακόμη και σήμερα στην πρώτη γραμμή της καλλιτεχνικής δημιουργίας, το ΚΘΒΕ αντιμετωπίζει συσσωρευμένα οικονομικά προβλήματα που απειλούν ακόμη και τη βιωσιμότητά του.

Είναι θλιβερό μετά από μια τόσο επιτυχημένη σεζόν για το ΚΘΒΕ, μια καλοκαιρινή περιοδεία με την παράσταση «Πέρσες» που έτυχε μεγάλης ανταπόκρισης από το κοινό όλης της Ελλάδας, και πάνω στη στιγμή της έναρξης της νέας θεατρικής περιόδου να βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα χρέος της τάξης των 5 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο δεν δυσχεραίνει απλώς την τακτική καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων και τη συντήρηση των υποδομών του (θέατρο Γής, Θέατρο Δάσους κ.ά.), αλλά προκαλεί και έντονη ανησυχία για το ίδιο το μέλλον του θεσμού.

Οι ευθύνες της υπερχρέωσης του Θεάτρου βαρύνουν τόσο τις τελευταίες κυβερνήσεις που εφάρμοσαν μια πολιτική υποχρηματοδότησης αλλά και υποβάθμισης του ίδιου του πολιτισμού και μετέτρεψαν το θέατρο σε ένα πανάκριβο εμπόρευμα στο οποίο πρόσβαση δεν μπορεί να έχει ένα μεγάλο κομμάτι του λαού, όσο και τις παρελθούσες διοικήσεις. Οι πιο σημαντικές ευθύνες εντοπίζονται αρχικά στη μείωση κατά 40% της κρατικής επιχορήγησης (από τα 9 εκατ. ευρώ της περιόδου 2010-11 στα 5,8 το 2013-14), στη μεταφορά στο ΚΘΒΕ χρεών άλλων οργανισμών, όπως για παράδειγμα το 1,2 εκατ. ευρώ της Όπερας Θεσσαλονίκης, καθώς και στην απροθυμία του ελληνικού Δημοσίου να αποδώσει στο Θέατρο το ποσό των 850.000 ευρώ που δικαιούται λόγω επιστροφής φόρου αλλά και χρεών του Δήμου Θεσσαλονίκης από προγραμματική σύμβαση που υπέγραψε με το ΥΠΠΟ.

Από την πλευρά της η Αντιπροσωπευτική Επιτροπή των εργαζομένων του ΚΘΒΕ στην πρόσφατη έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν, στην οποία ήταν παρόντες όλο το καλλιτεχνικό και διοικητικό προσωπικό, έθεσαν τα εξής: το ζήτημα των προηγούμενων κακοδιοικήσεων των οποίων τα λάθη βαραίνουν τον Οργανισμό και τους εργαζόμενους, καθώς και την επαναφορά της επιχορήγησης σε προηγούμενα επίπεδα. Θέματα για τα οποία τόσο η πρόεδρος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής και τα μέλη του συμβουλίου διαβεβαίωσαν ότι είναι τα κύρια θέματα που απασχολούν και τους ίδιους.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ με επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Τασούλα τον ρωτά αν είναι στις προθέσεις του η γενναία αύξηση της τακτικής χρηματοδότησης του ΚΘΒΕ, ούτως ώστε να επιλυθούν οριστικά τα οικονομικά του προβλήματα, και αν εξετάζεται το ενδεχόμενο της εκταμίευσης μιας έκτακτης επιχορήγησης που θα διαψεύσει εμπράκτως τα σενάρια περί «ξαφνικού θανάτου» του Θεάτρου ή εκχώρησής του σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!