Το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και η διαπραγμάτευση
Με επιφυλακτικότητα και αμηχανία αλλά και αρκετές εξάρσεις δυσαρέσκειας «υποδέχτηκαν» αρχικά βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ την ανακοίνωση της ελληνικής πρότασης που περιελάμβανε μέτρα ύψους 8 δισ. ευρώ. Ο αναβρασμός στο εσωτερικό του κόμματος συνεχίστηκε και κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης και όπου εκφράστηκαν έντονες ανησυχίες και διαφωνίες για την ακολουθούμενη τακτική.
Παρ’ όλα αυτά, η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση στη βάση του κόμματος είναι διαφορετική από αυτή που επικρατεί στα ηγετικά κλιμάκια. Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ ανησυχεί έντονα για το πού οδηγούνται τα πράγματα και ασκεί κριτική για το πώς φτάσαμε ως εδώ, κάτι που εκφράζεται σε συνελεύσεις και εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα.
Ποια είναι όμως η κατάσταση στις τρεις βασικότερες τάσεις του κόμματος; Η Ενωτική Κίνηση που πρόσφατα πραγματοποίησε την ιδρυτική της σύσκεψη εμφανίζεται ενιαία στην υποστήριξη της διαπραγματευτικής τακτικής, όπως και του συνόλου των κυβερνητικών επιλογών.
Στα πλαίσια της «πρωτοβουλίας των 53» εμφανίζονται διαφωνίες για τις προτάσεις που καταθέτει η κυβέρνηση, αλλά κυριαρχεί η άποψη ότι θα πρέπει να υποστηριχθεί τελικά το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης. Άλλωστε, βασικά στελέχη της τάσης έχουν κομβικό ρόλο στη διαπραγματευτική ομάδα, το υπουργικό συμβούλιο και το μηχανισμό του κόμματος.
Τέλος, από τη μεριά της Αριστερής Πλατφόρμας εκφράζονται έντονες αντιρρήσεις για τη διαπραγματευτική τακτική, ωστόσο δεν ξεκαθαρίζεται η στάση που θα τηρηθεί απέναντι στο ενδεχόμενο μιας συμφωνίας μνημονιακών προδιαγραφών.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μάλιστα, έθεσε τρεις όρους για την υπογραφή συμφωνίας: να τερματιστεί η λιτότητα, να υπάρξει μια ισχυρή ένεση ρευστότητας στην ελληνική οικονομία και να αντιμετωπιστεί το θέμα του χρέους. Όροι που είναι κοντά στις «κόκκινες γραμμές» που κατά καιρούς θέτει και το κυβερνητικό επιτελείο, αλλά που αφήνουν ανοιχτά διάφορα ενδεχόμενα, αφού δεν διευκρινίζεται ποια ακριβώς ρύθμιση αυτών των θεμάτων θα θεωρηθεί επαρκής για μια συμφωνία.
Διαφωνίες
Ξεκάθαρα αρνητική στάση απέναντι στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης που είδαν το φως της δημοσιότητας κράτησαν οι βουλευτές Δημήτρης Κοδέλας και Ελένη Σωτηρίου. Ο βουλευτής Αργολίδας δήλωσε ότι «δεν πρέπει να έρθει μια συμφωνία που θα αποτελεί συνέχιση ενός μνημονιακού προγράμματος» και ερωτηθείς τι θα πράξει ο ίδιος αν έρθει μια τέτοια συμφωνία στη Βουλή απάντησε: «θα το κρίνω με βάση τις δεσμεύσεις απέναντι στην κοινωνία». Η Ελένη Σωτηρίου δήλωσε από τη μεριά της στο Δρόμο της Αριστεράς ότι τα μέτρα που προτείνονται «δεν μπορούν να καλλωπιστούν, δεν μπορούν να υποστηριχθούν, δεν μπορούν να ψηφιστούν», ενώ τόνισε ότι «η ευθύνη για τις πολιτικές εξελίξεις που συνεπάγεται η κατάθεση τέτοιων μέτρων θα ανήκει σε όσους προχωρούν σε αυτές τις επιλογές».
Αρνητική στάση απέναντι σε μια συμφωνία μνημονιακών προδιαγραφών τηρούν και οι βουλευτίνες Ελένη Ψαρρέα και Ιωάννα Γαϊτάνη, ενώ ο Κώστας Λαπαβίτσας αναρωτήθηκε μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit αν οι μεταρρυθμίσεις αποτελούνται κυρίως από μέτρα λιτότητας πώς οι βουλευτές «θα επιστρέψουν στις εκλογικές τους περιφέρειες για να εξηγήσουν τη συμφωνία στους ψηφοφόρους».
Στο μεταξύ, από τη Δευτέρα ο Αλέξης Μητρόπουλος δήλωσε ότι «αυτό το πακέτο δεν μπορεί να έρθει στην ελληνική Βουλή», ενώ ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης δήλωνε ότι «Μία συμφωνία με βάση τις νέες προτάσεις της κυβέρνησης είναι ταφόπλακα για την Ελλάδα και δεν πρόκειται να περάσει από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ».
Από την άλλη μεριά, ο Γιάννης Πανούσης έκρινε ότι «σε περίπτωση που υπουργοί διαφωνήσουν με τη συμφωνία, είναι αναγκαίος ο ανασχηματισμός», ο Δημήτρης Παπαδημούλης διατύπωνε την εκτίμηση ότι «τα μέτρα θα περάσουν από τη Βουλή, αλλιώς ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες» και ο Πάνος Σκουρλέτης δήλωνε ότι «η συμφωνία είναι πολιτικά υπερασπίσιμη»
Τέλος, ο Μανώλης Γλέζος, κατά την ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο, τόνισε: «Θα σεβαστούμε τη βούληση ενός λαού; Ναι ή όχι; Ο ελληνικός λαός αποφάσισε με τις εκλογές ότι δεν θέλει δάνεια, δεν θέλει αυτήν την πορεία… Ούτε ρήξη, ούτε υποταγή».
Κ.Τ.