Ανοίγουν τα πάντα όπως φαίνεται από τις αποφάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Επιδίωξή της η δημιουργία ενός κλίματος τεχνητής ευφορίας σε τεράστια βέβαια απόσταση από την πραγματικότητα και κυρίως από όσα θα ακολουθήσουν. Για παράδειγμα, το τι θα σημάνει μια ύφεση 6-10% (σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις) για ολόκληρη την κοινωνία μοιάζει σαν κάτι που ίσως συμβεί σε μια πολύ μακρινή χώρα και όχι εδώ στην Ελλάδα. Ούτε αντιμετωπίζεται με τα 32 δισ. που υπόσχεται η Κομισιόν και τα οποία μάλλον θα έρθουν από του χρόνου…
Δοκιμαστικά, για λίγο (;) και για το καλοκαίρι μόνο (;) ανοίγουν τα πάντα (εκτός από τις βιβλιοθήκες, περίεργο) και επιστρέφουμε στην «κανονικότητα». Μερική κανονικότητα, μισή όχι ολόκληρη!
Ο υποδιπλασιασμός της ζωής μέσα σε λίγους μήνες (διά της γέφυρας της καραντίνας) φαίνεται υπερχρήσιμος για τις συστημικές δυνάμεις, για το κεφάλαιο και την 4η βιομηχανική επανάσταση που απεργάζεται. Η τηλεργασία θα εμπεδωθεί και η τηλεκπαίδευση θα προχωρήσει με γρήγορα βήματα. Μετά το μεγάλο εργοστάσιο που άδειασε (διάφορα τμήματά του μετανάστευσαν – σκόρπισαν σε άλλες χώρες) από μια ομοιογενή και συγκεντρωμένη εργατική δύναμη, τη δεκαετία του ’80 κι έπειτα, τώρα πρέπει να «αδειάσουν» και οι υπηρεσίες από τους «υπεράριθμους» και να ψηφιοποιηθούν οι χώροι τους και η εργασία τους.
Η ανεργία λοιπόν θα εκτοξευθεί κι όχι βέβαια λόγω κορωνοϊού…
Ανοίγουν όλα και κυρίως ο τουρισμός…
Άνοιξε η εστίαση, ανοίγουν και τα σχολεία, οι παραλίες (με λίγο αντισηπτικό όλα λύνονται…) αλλά με τον πιο επίσημο τρόπο δια στόματος Μητσοτάκη σε πολλά διεθνή ΜΜΕ δηλώθηκε ότι η Ελλάδα περιμένει να έρθουν οι τουρίστες. Μάλιστα διευκολύνει όλες τις διαδικασίες ώστε να έρθουν όσοι περισσότεροι χρήστες της «βαριάς βιομηχανίας» της χώρας.
Είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που έχει βγάλει «κράχτες» για να προσελκύσουν γρήγορα την τουριστική πελατεία. Ο τουρισμός μοιάζει με «εθνικό θέμα», τέτοιο που η αντιπολίτευση είναι πολύ προσεκτική στην κριτική της. Τα λόγια της μετρημένα καθώς δεν μπορούμε να παίζουμε τυχοδιωκτικά με το θέμα «τουρισμός», δηλαδή το περίπου 20% του ΑΕΠ της χώρας.
Η κρίση που περνάμε για 10 χρόνια τώρα και το νέο κύμα που έρχεται θα έπρεπε να έχουν απασχολήσει όσους κυβερνούν για τις μακροπρόθεσμες επιλογές σχετικά με τον παραγωγικό προσανατολισμό της χώρας και τις απαραίτητες αναδιαρθρώσεις που θα έπρεπε να γίνουν. Η κρίση δεν αντιμετωπίζεται από τον τουρισμό και δεν έπρεπε να φθάσει ένας ιός για το αναδείξει. Υπήρχαν πάρα πολλά γεωπολιτικά δεδομένα που χτυπούσαν καμπανάκι για την «τουριστική» μονοκαλλιέργεια. Παραγωγικό μαράζωμα και γιγάντωση υπηρεσιών με κεντρικό πυλώνα τον τουρισμό δεν είναι προσανατολισμός για μια χώρα μέσα στις τρικυμίες.
Το νέο κύμα της κρίσης θα έπρεπε να έχει απασχολήσει όσους κυβερνούν για τις μακροπρόθεσμες επιλογές σχετικά με τον παραγωγικό προσανατολισμό της χώρας και τις απαραίτητες αναδιαρθρώσεις που θα έπρεπε να γίνουν
Και τι κάνει ο χαμογελαστός πρωθυπουργός, πότε φορώντας μάσκα και πότε όχι; Ακολουθεί την πεπατημένη και ανοίγει όπως-όπως τον τουρισμό. Ουσιαστικά χωρίς κανένα έλεγχο. Δεν ξέρουμε τι γνώμη έχει η επιστημονική επιτροπή υπό τον κ. Τσιόδρα για το ζήτημα αυτό. Ο συμπαθής κ. Τσιόδρας μίλησε για τα σχολεία, για τα μέτρα που πρέπει να παίρνονται κ.λπ. αλλά δεν είπε κάτι για τον τουρισμό και τον τρόπο που «ανοίγει» η χώρα. Αυτή η σιωπή ίσως να κρύβει διαφωνίες και αντιρρήσεις, αλλά η ευθύνη είναι 100% κυβερνητική.
Η παρούσα φάση απαιτούσε αυστηρά μέτρα για όσους θα έρχονταν (ευτυχώς δε φαίνεται προς το παρόν κάποιο κύμα τουριστών) και ιδιαίτερα μια κατεύθυνση προς μια ηπιότερη μορφή εσωτερικού τουρισμού με κρατική επιδότηση και ενίσχυση. Και βέβαια εξήγηση αυτής της ανάγκης στους πολίτες. Για τους επιχειρηματίες του κλάδου θα γίνονταν φανερό ότι δεν μπορούν με δυο μήνες δουλειά να βγάλουν τη χρονιά και για τους Έλληνες που θα έκαναν διακοπές πως αυτές θα ήταν πιο σύντομες και μετρημένες. Θα μπορούσαν να προωθηθούν διάφορες μορφές εναλλακτικού τουρισμού, άνοιγμα κατασκηνώσεων για περισσότερα παιδιά, έλεγχος σε πλοία, αεροδρόμια, λιμάνια, σιδηρόδρομο και οδικές μεταφορές.
Ναι, αυτό δε θα έφερνε «συνάλλαγμα», όμως έτσι δε θα ήμαστε και έρμαιο των μεγάλων tour operators και των μεγαθήριων του all inclusive τουρισμού που δεν αφήνει τίποτα στις περιοχές που βρίσκονται οι τουριστικές εγκαταστάσεις.
Από τα διεθνή κέντρα τονίζεται ότι η κοινωνία πρέπει να συνηθίσει σε «ανοίγματα» και «κλεισίματα» αν η περίσταση το απαιτεί, αν π.χ. ο κορωνοϊός εμφανίζεται με ένταση και αν υπάρξει ένα δεύτερο μεγάλο κύμα. Αυτή η «φυσαρμόνικα» με το «άνοιξε-κλείσε» μέχρις ότου βρεθεί μια λύση για την πανδημία, δημιουργεί νέες καταστάσεις που εκλαμβάνονται ως ευκαιρίες. Όσο το «μηχάνημα»-σύστημα λειτουργεί, είναι ίσως βοηθητικό στη διαχείριση μιας τεράστιας μάζας μερικώς ή ολοκληρωτικά ανέργων που θα ζουν «μισά όλα» ή και «καθόλου» με τους τρόπους που θα βρεθούν. Κουπόνια, επιδόματα, συσσίτια, ΜΚΟ, σε σπίτια, σε τρώγλες, σε χαρτονένιες κούτες, μέσα στα σκουπίδια ή κλεισμένοι στα σπίτια, στα γκέτο, σε ειδικές «δομές» αναγκαστικά κλειστές και με μπόλικη αστυνομία κρατική και ιδιωτική.
Το ξαναλέμε: Οι ελίτ και ο πολιτικός κόσμος έχουν πλήρη ευθύνη για την πεπατημένη πορεία προς την δυστοπία που στήνεται.
Το ανοίγουμε «διάπλατα». Επιτροπή 2021…
Δεν έφθαναν όλα τα προβλήματα που έχουμε και η διορισθείσα προσωπικά από τον κ. Μητσοτάκη Επιτροπή για το 2021 το έχει «τερματίσει». Αντί να κάνει κάποια σοβαρή δουλειά, το ‘χει ρίξει σε «ατυχείς» αναρτήσεις. Πότε για τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας (π.χ. Γ. Παπαδόπουλος), πότε για τον Καποδίστρια και πότε για το σεξισμό του Γ. Καραϊσκάκη. Σούργελο δηλαδή, μα καθόλου τυχαίο. Δεν είναι κάζο ατσιντεντάλε, αλλά κάζο πενσάτο (για να θυμηθούμε την περίφημη Βαβυλωνία). Είναι δηλαδή εσκεμμένο και αποτέλεσμα ενός προσανατολισμού. Γι’ αυτό ήρθε και η πρώτη ηχηρή παραίτηση της κ. Μαρίας Ευθυμίου. Έχει ιδιαίτερη σημασία να δούμε το σκεπτικό της παραίτησης όπως το αναφέρει το δημοσιογραφικό ρεπορτάζ χωρίς να υπάρξει καμία διάψευση: «Σε τόνο ευγενικό και αξιοπρεπή εις τρόπον να καταστεί σαφές δεν έχει προσωπική αντιπαράθεση με την κυρία Αγγελοπούλου η κυρία Ευθυμίου εξέφρασε την διαφωνία της για τον ασύντακτο χωρίς σχεδιασμό τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει η επιτροπή τον εορτασμό. Οι συνεχείς γκάφες με αναρτήσεις μελών της Επιτροπής που προσβάλλουν ευθέως την μνήμη των αγωνιστών του 2021, η τάσις ”ουδετεροπατρίας” που διακατέχει τον εορτασμό- δεν νοείται να εορτάζεται η γέννησις ενός έθνους χωρίς να υπάρχει η Σημαία του στο επίσημο έμβλημά του- ο αποχρωματισμός της Ελληνικής Ιστορίας που επέλεξε η Επιτροπή ήταν οι βασικές αιτίες που οδήγησαν την κορυφαία ιστορικό μας και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών σε παραίτηση. Η έκπληξίς της για το γεγονός ότι οι εισηγήσεις της κατά κανόνα γραπτές για την φυσιογνωμία του εορτασμού απερρίπτοντο, μετ’ επαίνων, ήταν τέτοια ώστε την οδήγησε σε μια αθόρυβη παραίτηση» (Εστία, 27/5/20).
Αφού ανοίγουν όλα, γιατί να μην κλείσει αυτή η Επιτροπή; Όχι μόνο δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικό αλλά συνειδητά διαστρεβλώνει την ιστορία και αδιαφορεί για αυτήν. Η «ουδετεροπατρία» και ο αποχρωματισμός της ιστορίας κινείται στη γραμμή της «κατασκευής» του έθνους από το 1821 και ύστερα και την αποδοχή αποδομητικών θεωριών.
Για άλλη μια φορά είναι κραυγαλέα η απουσία της Αριστεράς από την όλη διαμάχη. Εκκωφαντική αλλά και χαρακτηριστική αφωνία. Η απουσία ενός εντοπισμένου μαρξισμού και μιας σύζευξης με όσα ριζοσπαστικά και αναγεννητικά ρεύματα εμφανίστηκαν στον τόπο μας είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό.
Ελληνοτουρκικά και προσφυγικό
Ανοίγουν τα ελληνοτουρκικά με τρόπο επικίνδυνο, από τον Έβρο και τα νησιά, μέχρι την Κρήτη και την ξεχασμένη Κύπρο. Χωρίς αντισηπτικό και μάσκες…
Το γκριζάρισμα της κυριαρχίας της χώρας προχωρά χωρίς διακοπή και με εκκωφαντικές σιωπές. Διαβεβαιώσεις ότι θα στηθεί ο φράκτης στις Φέρες, αλλά τσιμουδιά για χάρτες, για παραβιάσεις, για δραστηριοποίηση ύποπτων ΜΚΟ, για προκλητικές ενέργειες από μεριάς Τουρκίας. Σαν να δόθηκε σήμα «κατεβάστε τους τόνους, οικοδομήστε Μέτρα Εμπιστοσύνης». «Η Τουρκία πρέπει να ρυμουλκηθεί στη Δύση ξανά, πρέπει κάτι να της δώσετε και θα σας αφήσει ήσυχους». Οι «σκληροί» του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν ότι «δεν πρέπει να είμαστε μοναχοφάηδες»…
Ο κατάλογος με τα «ανοίγματα» συνεχίζεται, όπως ορίζει ο νέος νόμος για το περιβάλλον. Ακτές, δάση, περιοχές Natura, νησιά, λιμάνια κ.λπ. Δεν είχαμε άλλωστε παραδώσει για αξιοποίηση όλη τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια; Με πολλή «σχολαστικότητα» και όλα με διαδικασίες εξπρές για να έρθουν και οι περιβόητες επενδύσεις. Επ’ ουδενί λόγος για δημόσιες επενδύσεις. Μπορεί ο Μητσοτάκης να δήλωσε πως είναι φιλελεύθερος και όχι νεοφιλελεύθερος (και να θύμωσαν μερικοί δογματικοί δικοί του αλλά κυρίως η καραμανλική πτέρυγα) όμως αυτό δε σημαίνει και στροφή προς τις δημόσιες επενδύσεις. Το κράτος πρέπει να μπαλώσει όπως-όπως το «μηχάνημα», όχι να είναι leader. Προς Θεού.
Ανοίγει όμως και το προσφυγικό. Μέσα στην αναμπουμπούλα η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετάφερε σε διάφορες περιοχές της χώρας και εγκατέστησε προσφυγικές «δομές» σε άδεια κτίρια, σε ξενοδοχεία, όπου ήταν δυνατόν. Η Ερμιόνη και η Μαλακάσα έχουν γίνει τόποι επεισοδίων και κρουσμάτων. Έτσι η Ν.Δ. (μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ που νοιάζεται ιδιαίτερα) συμπαρατάσσεται με τις οδηγίες της Ε.Ε. και της παγκοσμιοποίησης για μετατροπή της χώρας σε αποθήκη ψυχών. Τώρα έχει δοθεί άσυλο σε 12.000 πρόσφυγες που έκαναν αίτηση και μένουν ακόμα στις δομές. Και ξέσπασε αντιπαράθεση: η κυβέρνηση λέει ότι πρέπει να φύγουν από τις δομές και να αναζητήσουν την τύχη τους όπως όλοι οι πολίτες της χώρας, οι ΜΚΟ και η αντιπολίτευση πιέζουν να μεταφερθούν σε διαμερίσματα και να βρεθεί εργασία για αυτούς. Η λύση θα ήταν απλούστερη και μάλλον πολιτική: Να τους επιτραπεί να πάνε στην Ευρώπη –όπως θα ήθελαν– αφού ο τόπος δεν χωράει άλλα κύματα προσφύγων εν μέσω πανδημίας και της νέας κρίσης που είναι σε εξέλιξη. Επομένως, ανοίγουν κι άλλο οι θύρες και στο θέμα αυτό, πλησιάζει και το καλοκαίρι και ο Ερντογάν έχει διάθεση να πιέσει κι άλλο…
Έχουν ή δεν έχουν οι υπεύθυνοι επίγνωση για τους «σεισμούς» που έρχονται;