Του Πάνου Τότσικα*
Ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης ανατρέπει, εκ των πραγμάτων, μια σειρά «δεδομένες» καταστάσεις.
Σχετικά με την παραχώρηση του χώρου του πρώην Aεροδρομίου Ελληνικού, επισημαίνεται ότι δεν έχει ακόμη υπογραφεί Σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Ομίλου Λάτση. Το «προσύμφωνο» που εμφάνισε κάποια στιγμή το ΤΑΙΠΕΔ ως «Σύμβαση», δεν είναι έγκυρο και νόμιμο, για δύο λόγους:
– Δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου της από το καθ’ ύλην αρμόδιο Ελεγκτικό Συνέδριο.
– Δεν έχει κυρωθεί η «Σύμβαση» αυτή από την Ελληνική Βουλή, όπως προβλέπεται.
Κατά συνέπεια, με δεδομένη τη μη τήρηση της νομιμότητας και την εκφρασμένη αντίθεση, για διάφορους λόγους, σημαντικών θεσμικών φορέων (Περιφέρεια Αττικής, Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ΣΑΔΑΣ, ΕΜΠ), αυτοδιοικητικών, περιβαλλοντικών και άλλων κοινωνικών οργανώσεων, θεωρούμε ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει:
1. Να δηλώσει τη σαφή πρόθεσή της να μην υπογράψει αυτή τη Σύμβαση, αν έρθει στη Βουλή για κύρωση, για μια σειρά λόγους που προέκυψαν κατά τη διαδικασία ενός ανεκδιήγητου «διαγωνισμού», ο οποίος κατέληξε στην επιλογή του μοναδικού, εντέλει, διαγωνιζόμενου, και στην παραχώρηση στον Όμιλο Λάτση, έναντι ευτελούς αντίτιμου, της συνολικής έκτασης των 6.204 στρ. του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού και των 3,5 χιλιομέτρων της παραλίας του Αγ. Κοσμά.
2. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει, σεβόμενη τις διακηρύξεις του σημερινού πρωθυπουργού και πλειάδας σημερινών υπουργών, να προχωρήσει στην κατάργηση του μνημονιακού νόμου 4062/2012, με τον οποίο καθορίζονται απαράδεκτες χρήσεις γης και όροι δόμησης εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων στο χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και της παραλίας του Αγίου Κοσμά (πολυώροφα ξενοδοχεία, τεράστια εμπορικά κέντρα, καζίνο διεθνούς εμβέλειας, πολυτελείς κατοικίες για ξένους και ντόπιους πλούσιους κ.ά.).
3. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να προωθήσει ένα νέο νόμο για το Ελληνικό, που να εξασφαλίζει την ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές, να στηρίζεται σε μια διαφορετική αντίληψη περί «αξιοποίησης» του δημόσιου χώρου και να καθορίζει χρήσεις γης και όρους δόμησης που συμβάλλουν στη δημιουργία ενός μεγάλου Μητροπολιτικού Πάρκου υψηλού πράσινου, με παράλληλη λειτουργία πολιτιστικών, αθλητικών και άλλων κοινωφελών δραστηριοτήτων, χωρίς νέα δόμηση.
Εντέλει, η νέα κυβέρνηση, θα πρέπει να προωθήσει τη διαδικασία ενός κοινωνικού και οικολογικού μετασχηματισμού, υπερβαίνοντας το μέχρι σήμερα μοντέλο «ανάπτυξης» που στηρίζεται στην ιδιωτικοποίηση, την εμπορευματοποίηση και τη δόμηση των ελεύθερων-δημόσιων χώρων.
Η κατάργηση του νόμου 4062/2012 και η διαμόρφωση μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες ενός νέου νόμου-πλαισίου, αποτελεί το πρώτο βήμα και ταυτόχρονα το πρώτο «δείγμα γραφής» της νέας κυβέρνησης για το ζήτημα του Ελληνικού.
* Ο Πάνος Τότσικας είναι μέλος της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό