Στις 6-9 Ιουλίου θα πραγματοποιθεί η αυτοοργανωμένη θερινή γιορτή βιβλίου, το «Θερινό Βιβλιοστάσιο 2017» στο κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που πάρθηκε από την Σύμπραξη εκδοτικών εγχειρημάτων, μια κοινή προσπάθεια εκδοτικών οίκων και εγχειρημάτων. Στην γιορτή θα γίνουν εκδηλώσεις, συναυλίες και φυσικά θα υπάρχουν πάρα πολλά βιβλία. Για όλα αυτά μιλήσαμε με τον Κώστα Αναστόπουλο από τις Εκδόσεις Αλφειός ενώ είναι και μέλος της Σύμπραξης εκδοτικών εγχειρημάτων.
Τι σας ώθησε σε ένα αυτο-οργανωμένο φεστιβάλ βιβλίου;
Η ανάγκη συνδημιουργίας είναι το βασικό κίνητρο που έφερε κοντά μικρούς, ως επί το πλείστον, εκδοτικούς οίκους και εγχειρήματα. Σε ένα τοπίο όπου ασφυκτιούμε συχνά με τη λογική της ανάθεσης και της τυποποίησης προσπαθούμε να φτιάξουμε νέους όρους συνάντησης τόσο μεταξύ μας όσο και με τους αναγνώστες.
Τι διαφορετικό έχει να προσφέρει το Θερινό Βιβλιοστάσιο από τις υπόλοιπες εκθέσεις βιβλίου;
Καταρχήν, όπως επισημαίνουμε, στο Βιβλιοστάσιο δε θα αναζητήσει ο αναγνώστης το μπεστ-σέλλερ ούτε τα τρανταχτά ονόματα που διαφημίζονται σωρηδόν.
Θα έχει την ευκαιρία να βρει βιβλία με τα οποία, θα μπορούσαμε να πούμε, δεν θα περάσει απλά ευχάριστα το καλοκαίρι. Η σύγχρονη κριτική σκέψη, η αιχμηρή κοινωνιολογία, η άγνωστη ιστορία της χώρας και του κόσμου, αλλά και λογοτεχνία που ξεφεύγει από τα κλισέ της εποχής και την ευκολία του lifestyle είναι κάποιες από τις θεματικές που φιλοξενούνται. Σε ένα χώρο ιδιαίτερα φιλικό, όπου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα βιβλία αλλά και τους δημιουργούς τους.
Επίσης, επιλέγουμε να οργανώσουμε από κοινού παρουσιάσεις πάνω σε ζητήματα επίκαιρα αλλά και ιστορικά (π.χ. τα 100 χρόνια από τη ρώσικη επανάσταση) που προσεγγίζονται διαφορετικά από τους συμμετέχοντες εκδότες. Αυτό ελπίζουμε ότι θα προσφέρει στην πολύπλευρη γνώση και τη δημιουργία ζωντανού διαλόγου σε όσους συμμετέχουν.
Ακόμη, προσπαθούμε να αναδείξουμε τον ρόλο και τη συμβολή των ανθρώπων πίσω από το βιβλίο (μεταφραστές, επιμελητές κ.λπ.), που συχνά ο ρόλος τους στην παραγωγή υποτιμάται, συζητώντας μαζί τους.
Ποια η πραγματικότητα στον χώρο της παραγωγής και διακίνησης βιβλίου μέσα σε συνθήκες κρίσης και για μικρούς, ανεξάρτητους εκδοτικούς οίκους;
Τα πράγματα δε διαφέρουν στο χώρο μας σε σχέση με τους υπόλοιπους τομείς της πολιτιστικής παραγωγής κάτω από αυτές τις συνθήκες. Παρ’ όλες όμως τις δυσκολίες της διακίνησης σε ευρύτερα δίκτυα, τις φορολογικές επιβαρύνσεις, το αυξημένο κόστος παραγωγής και την έλλειψη προβολής, γεννιούνται συνεχώς νέοι μικροί και ανεξάρτητοι εκδοτικοί οίκοι που με μεράκι και επιμονή οργανώνουν και συχνά συνδιοργανώνουν την παρουσίαση και την διακίνηση των βιβλίων τους.
Είναι ένα όμορφο παράδοξο στην Ελλάδα, με το πολύ μικρό αναλογικά αναγνωστικό κοινό, να γεννιούνται και να επιβιώνουν μικροί εκδοτικοί οίκοι που με τις δυνάμεις τους συνεισφέρουν τόσο στο χώρο των ιδεών όσο και της λογοτεχνίας, συμπληρώνοντας πολλές φορές μεγάλα κενά στη βιβλιογραφία πάνω σε θέματα και βιβλία που οι περισσότεροι μεγάλοι εκδότες δεν αγγίζουν κρίνοντάς τα μη εμπορικά!
Έχει επηρεάσει η κρίση καθόλου το τι βιβλία επιλέγεται να εκδοθούν; Υπάρχει κάποιου είδους στροφή στο ιστορικό, κοινωνικό, πολιτικό βιβλίο; Ή όχι; Κάποια αλλαγή στις αναζητήσεις και προτιμήσεις του αναγνωστικού κοινού;
Σα γενικό κανόνα δε μπορούμε να πούμε με σιγουριά, καθώς ένα χαρακτηριστικό της εποχής μας είναι ότι δημιουργεί πολλές μικρές και συμπαγείς ομάδες αναγνωστών που προτιμούν ένα συγκεκριμένο είδος βιβλίων το οποίο και καλύπτεται από εκδότες που εξειδικεύονται σε αυτό. Αλλά, από την πείρα μου και ως βιβλιοπώλης, μπορώ να παρατηρήσω μια στροφή στο ιστορικό και κοινωνικό-πολιτικό βιβλίο σε ένα, ελπίζουμε κρίσιμο, κομμάτι της νεολαίας.
Η κρίση έχει προβληματίσει βαθιά πολλούς ανθρώπους που προσπαθούν να καταλάβουν καλύτερα τον κόσμο που ζούμε κι έτσι στρέφονται σε πιο σοβαρά αναγνώσματα. Αυτό έχει συμβάλει και στο να ανεβαίνει και το επίπεδο των εκδιδόμενων βιβλίων, αλλά και να εκλεπτύνονται τα κριτήρια των εκδοτών όσον αφορά στις επιλογές τους.
Μια έλλειψη που παρατηρούμε όμως είναι η γενικευμένη απουσία κατεύθυνσης σε αυτό που μπορούμε να ονομάσουμε ανάπτυξη της κουλτούρας του αναγνώστη και της μορφωτικής διαδικασίας των ανθρώπων σήμερα, αφού και οι επίσημες δομές (σχολεία, πανεπιστήμια) έχουν απονευρωθεί. Ελπίζω η έκθεση αυτή και αντίστοιχες πρωτοβουλίες να συμβάλλουν στην δημιουργία ενός στέρεου υποβάθρου, αντίστοιχου με τις προκλήσεις της εποχής.
Βιβλιοπαρουσίαση
Παρασκευή 7 Ιουλίου, 19.00
Η κρίση του χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού και το τέλος των θεσμικών αυταπατών
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του αυτοοργανωμένου φεστιβάλ βιβλίου «Θερινό Βιβλιοστάσιο», που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 6 και 9 Ιουλίου στο κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134, δίπλα στον σταθμό του Θησείου), οι εκδόσεις futura και Α/συνεχεια σας προσκαλούν στην κοινή παρουσίαση των δύο νέων τίτλων τους.
Το βιβλίο Πέρα από την κρίση. Μετά την κατάρρευση της θεσμικής ελπίδας, τι; που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις futura θα παρουσιάσουν η συνεπιμελήτρια της έκδοσης, Κατερίνα Νασιώκα και ο εκ των συγγραφέων Γιώργος Σωτηρόπουλος. Το νέο βιβλίο των εκδόσεων Α/συνεχεια, Η Ανάδυση της εικόνας του Χρηματοπιστωτικού Καπιταλισμού, θα παρουσιάσουν οι συγγραφείς του Φώτης Τερζάκης και Νίκος Προγούλης.
INFO
Στις 6-9 Ιουλίου, στο κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134, Αθήνα)
Τα εκδοτικά εγχειρήματα που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία είναι τα εξής: Ακυβέρνητες Πολιτείες, Αλφειός, Απρόβλεπτες Εκδόσεις, Άρδην, Ασίνη, Ασύμμετρη Απειλή, Α/συνεχεια, Βαβέλ, Βιβλιοπέλαγος, Δαίμων του Τυπογραφείου, Διεθνής Βιβλιοθήκη, Εκδόσεις των Ξένων, Εκδόσεις των Συναδέλφων, Εκτός Γραμμής, Εξάρχεια, Έρασμος, Εύμαρος, Ευτοπία, Ισνάφι, ΚΟΑΝ, Κοροντζής, ΚΨΜ, Ναυτίλος, Πανοπτικόν, Σαιξπηρικόν, Σοφίτα, Τυφλόμυγα, Υπερσιβηρικός, Φαρφουλάς, Angelus Novus, Biblioteque, Futura, Opportuna, Red Marks.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων και των συναυλιών. Στο χώρο θα λειτουργεί συνεχώς μπαρ.
Εκδηλώσεις
Πέμπτη 6/7, 19:00, κήπος
Οι πρώτες αναρχικές & σοσιαλιστικές ομάδες: Επτάνησα, Πάτρα, Πύργος, Αθήνα. Ακυβέρνητες Πολιτείες, Opportuna.
Πέμπτη 6/7, 21:00, όροφος
Το ισπανικό αναρχικό κίνημα 1868-1939: Από το όραμα της κοινωνικής επανάστασης στον «ρεαλισμό» του εμφυλίου πολέμου. Ασύμμετρη Απειλή, Βιβλιοπέλαγος, Εκδόσεις των Συναδέλφων.
Παρασκευή 7/7, 19:00, κήπος
Η κρίση του χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού και το τέλος των θεσμικών αυταπατών. Α/συνεχεια, Futura.
Παρασκευή 7/7, 21:00, όροφος
Παραβάσεις στον λογοτεχνικό κανόνα από το χθες στο σήμερα. Εξάρχεια, Τυφλόμυγα, Φαρφουλάς.
Σάββατο 8/7, 19:00, κήπος
Οι άνθρωποι πίσω από τις τυπωμένες σελίδες. Συζήτηση με εργαζόμενους στον κλάδο του βιβλίου.
Σάββατο 8/7, 21:00, όροφος
Δοκίμια φαινομενολογίας: Από τον Πλάτωνα στον Χέγκελ και από τον Νίτσε στον Καστοριάδη. Ευτοπία.
Κυριακή 9/7, 19:00, κήπος
100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση: Πρόσωπα, ιδέες, γεγονότα.
Εκτός Γραμμής, ΚΨΜ, Σοφίτα, Red Marks.
Κυριακή 9/7, 21:00, όροφος
Γυναίκες, φύλο, ιστορία & αντίσταση. Ασίνη, Εκδόσεις των Ξένων, Εύμαρος, Σοφίτα.
Συναυλίες
Παρασκευή 7/7, 21:30
Δημήτρης Κοροντζής και Τάσος Φωτίου (κιθάρα και σαξόφωνο)
Σάββατο 8/7, 21:30
Appalachian Cobra Worshipers