Παράταση της δημόσιας διαβούλευσης λόγω της τεράστιας συμμετοχής στο opengov – Οργανωμένη «μνημονιακή» αντίδραση, αλλά και δίκαια παράπονα

Του Μάριου Διονέλλη

 

Ριζικές αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση εισάγει το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο δόθηκε ήδη προς διαβούλευση από τον υπουργό Αριστείδη Μπαλτά. Μετά την τεράστια συμμετοχή στην ιστοσελίδα της ανοιχτής διακυβέρνησης με σχόλια και παρατηρήσεις φορέων αλλά και απλών πολιτών, η διαβούλευση κρίθηκε αναγκαίο να παραταθεί μέχρι και τη Δευτέρα 29 Ιουνίου, στις 9π.μ.

Τα βασικά και πιο επίμαχα σημεία του νομοσχεδίου αφορούν την αναστροφή των μνημονιακών επιλογών του νόμου Διαμαντοπούλου ως προς τη διοίκηση των πανεπιστημίων, τη συμμετοχή των φοιτητών στην εκλογή των πρυτανικών αρχών, το θέμα των λεγόμενων «αιώνιων φοιτητών» και την προστασία του πανεπιστημιακού ασύλου. Για τα συγκεκριμένα θέματα έχει ξεσηκωθεί οργανωμένη αντίδραση από τους εκπροσώπους των προηγούμενων κυβερνήσεων και συντηρητικούς κύκλους μέσα στα πανεπιστήμια, οι οποίοι επιχειρούν να πείσουν πως ο νέος νόμος πηγαίνει την Παιδεία «40 χρόνια πίσω»…

Στα επίμαχα θέματα πάντως, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει την οριστική κατάργηση των αμφιλεγόμενων συμβουλίων διοίκησης αποδίδοντας και πάλι τη διοίκηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στα φυσικά τους όργανα, δηλαδή στη Σύγκλητο, στο Πρυτανικό Συμβούλιο, στους πρυτάνεις και τους αντιπρυτάνεις, οι οποίοι μάλιστα θα εκλέγονται με τη συμμετοχή του συνόλου των φοιτητών και όχι μόνο μέσω των φοιτητικών παρατάξεων, ενώ προβλέπεται και η συμμετοχή των φοιτητών στη Σύγκλητο κάθε ιδρύματος.

Σε ό,τι αφορά τους «αιώνιους φοιτητές», το πολυνομοσχέδιο προβλέπει πως όσοι έχουν ξεπεράσει τα 2 χρόνια μετά τα προβλεπόμενα έτη σπουδών δεν δικαιούνται παροχές σίτισης, στέγασης και εκπτώσεων στα μέσα μεταφοράς, ωστόσο δε θα διαγράφονται από τα μητρώα και δε θα χάνουν την ιδιότητα του φοιτητή μέχρι την αποφοίτησή τους. Στο θέμα του ασύλου το πολυνομοσχέδιο προβλέπει με σαφήνεια την επαναφορά του και την προστασία του έναντι οποιουδήποτε προσπαθεί να το καταλύσει, ενώ παραμένει η πρόβλεψη της τήρησης του νόμου μόνο όταν διαπιστωμένα τελούνται αξιόποινες πράξεις.

Σωρεία παραπόνων ιδιαίτερα από ειδικές κοινωνικές ομάδες (πολύτεκνοι κτλ.) συναντά η πρόβλεψη για δραστικό περιορισμό των μετεγγραφών, στο 15% των εισακτέων κάθε σχολής ή τμήματος. Στο πλαίσιο της διαβούλευσης είχαν κατατεθεί μέχρι το βράδυ της Πέμπτης περίπου 500 σχόλια, στο μεγαλύτερο μέρος τους ζητώντας την αύξηση του συγκεκριμένου ποσοστού, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού που πλήττονται περισσότερο από την κρίση.

 

Και στις άλλες βαθμίδες

Ακόμα πιο «ζωηρή» είναι η διαβούλευση για τις διατάξεις που επιφέρουν αλλαγές στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ιδιαίτερα ως προς το σύστημα πρόσληψης αναπληρωτών. Καταιγισμό αρνητικών σχολίων έχει προκαλέσει η διάταξη του άρθρου 47 που προβλέπει την πρόσληψη αναπληρωτών Ειδικής Αγωγής και την αναγνώριση της μοριοδότησής τους μόνο για αντίστοιχη προϋπηρεσία και όχι για τη γενική λίστα των αναπληρωτών. Πρακτικά αυτό σημαίνει τον αποκλεισμό των επιστημόνων ειδικής αγωγής από τη γενική εκπαίδευση, γεγονός για το οποίο έχει εκφράσει τεκμηριωμένη αντίθετη άποψη ο Σύλλογος Αποφοίτων Τμημάτων Ειδικής Αγωγής. Μέχρι το βράδυ της Πέμπτης στη συγκεκριμένη ενότητα είχαν δημοσιευτεί πάνω από 1.500 σχόλια.

Επίσης, σημαντικές αντιδράσεις συναντά το άρθρο 48 που ρυθμίζει θέματα ιδιωτικών σχολείων, φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών, με τους αντίστοιχους φορείς να διατυπώνουν ενστάσεις κυρίως ως προς την υποχρεωτική αργία των φροντιστηρίων κατά τις επίσημες αργίες και εορτές του σχολικού έτους. Παράλληλα, ολοκληρωμένη πρόταση για το θέμα της προστασίας των εργαζομένων εκπαιδευτικών στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης έχει καταθέσει η ΟΙΕΛΕ.

Τέλος, με το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο αλλάζει προς το δημοκρατικότερο η διαδικασία της «αξιολόγησης» που στο εξής θα αντικατασταθεί από την «κριτική αποτίμηση» των σχολικών μονάδων από τους ίδιους τους διδάσκοντες ενώ αποκτά και επισήμως συμβουλευτικό (και μόνο) ρόλο η περιβόητη «τράπεζα θεμάτων».

Για τη συνολική αποτίμηση του πολυνομοσχεδίου συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο στο Ηράκλειο η Σύνοδος των Πρυτάνεων, ενώ η εισαγωγή του προς ψήφιση στη Βουλή αναμένεται το αμέσως προσεχές διάστημα.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!