Συνεχίζεται η ένταση στο ουκρανικό μέτωπο εν μέσω στρατιωτικών ασκήσεων και άκαρπων διαβουλεύσεων μεταξύ της Δυτικής συμμαχίας και της Ρωσίας, αλλά και μεταξύ ισχυρών πόλων της Δύσης.

Κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας έχει ξεκινήσει μεγάλη κοινή στρατιωτική άσκηση της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, ενώ ναυτικά γυμνάσια γίνονται και στη Μαύρη Θάλασσα. Από την πλευρά της η Δύση συνεχίζει να μεταφέρει αμερικάνικες και ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις στις γειτονικές χώρες της Ουκρανίας, υποδαυλίζοντας την ένταση. Όπως ανακοινώθηκε επίσημα από τον Πολωνό υπουργό Άμυνας, αμερικάνικα μαχητικά αεροπλάνα προσγειώθηκαν στην Πολωνία, ενώ άλλα έχουν ήδη σταλεί στις χώρες της Βαλτικής. Από την πλευρά της η Βρετανία δήλωσε ότι σχεδιάζει να αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις στην Αν. Ευρώπη. Ήδη 350 στρατιώτες της έχουν εγκατασταθεί στην Πολωνία.

Την ίδια στιγμή άκαρπες έληξαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, που πραγματοποιήθηκαν με μεσολάβηση της Γαλλίας και της Γερμανίας. Η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία ότι αρνείται να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ (2015) και διαμαρτυρήθηκε έντονα γιατί οι «μεσολαβητές», παρά την επίσημη θέση των κυβερνήσεών τους, κράτησαν ουδέτερη στάση στις διαπραγματεύσεις. Η Ουκρανία αρνείται να συζητήσει με τους εκπροσώπους των περιφερειών Λουγκάνσκ και Ντανιέτσκ, όπως προβλέπει η συμφωνία του Μινσκ, ενώ η Ρωσία υπενθυμίζει ότι αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την επίλυση της σύγκρουσης.

 

Αλλεπάλληλες συναντήσεις

Αμείωτες συνεχίζουν και οι διαβουλεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, με τη Μόσχα να επιλέγει επαφές χωριστά με τις ισχυρές δυνάμεις της Ευρώπης, αδιαφορώντας επιδεικτικά για τα θεσμικά της Ε.Ε.: γνωρίζει ότι η Ε.Ε δεν είναι σε θέση να διατυπώσει μια κοινή πολιτική, και επιχειρεί να αξιοποιήσει τις αντιθέσεις του Δυτικού στρατοπέδου. Στα πλαίσια αυτά πραγματοποιήθηκε και πολύωρη συνάντηση Πούτιν- Μακρόν, που ανέδειξε τις ρωγμές εντός της Δύσης.  Η Γαλλία έχει δηλώσει την αντίθεσή της σε μια πολεμική σύγκρουση στην Ευρώπη, και υποστηρίζει την αναγκαιότητα συμπερίληψης της Ρωσίας στη «νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη».

Σε δηλώσεις του ο Μακρόν από την Ουκρανία, την οποία επισκέφθηκε αμέσως μετά, έκανε λόγο για δύο σημαντικές δεσμεύσεις της Ρωσίας: ότι δεν θα προχωρήσει σε οποιαδήποτε κλιμάκωση έναντι της Ουκρανίας και ότι δεν σκοπεύει να εγκαταστήσει ρωσική βάση στη Λευκορωσία. Οι δηλώσεις αυτές είναι βέβαια αντίθετες με το κλίμα πολεμικής υστερίας που καλλιεργούν οι ΗΠΑ μιλώντας για επικείμενη εισβολή της Ρωσίας. Αντίστοιχες δηλώσεις έκανε και ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Αλβάρες, που επισκέπτεται την Ουκρανία: «Όλες οι προσπάθειές μας στοχεύουν στην ειρηνική επίλυση αυτής της διαμάχης. Δεν σκέφτομαι τον πόλεμο ούτε καν ως υπόθεση», δήλωσε.

 

Φραστικοί λεονταρισμοί

Αντίθετα, σε τεταμένο κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας-Βρετανίας. Η Βρετανίδα υπουργός Λιζ Τρας, σε ρόλο εμπρηστή, αμφισβήτησε τη διαβεβαίωση της Ρωσίας ότι δεν σκοπεύει να εισβάλει στην Ουκρανία. Ο Ρώσος ομόλογος της Λαβρόφ χαρακτήρισε τη συζήτηση «διάλογο κωφών» και εξέφρασε την έκπληξή του, να ζητείται η απόσυρση στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται στη χώρα τους… Προβληματική ήταν όμως και η συνάντηση Μπάιντεν-Σολτς: ο Γερμανός καγκελάριος με φανερή αμηχανία άκουσε τον Αμερικανό πρόεδρο να δηλώνει ότι, σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο αγωγός Nord Stream 2 θα τελειώσει οριστικά. Παρά το γεγονός ότι ο αγωγός είναι ζωτικής σημασίας για τη Γερμανία, ο Μπάιντεν ξεκαθάρισε προκλητικά: «Εμείς, θα δώσουμε ένα τέλος σε αυτό. Σας υπόσχομαι ότι θα το κάνουμε». Η αδυναμία του Σολτς να ψελλίσει κάτι ελάχιστο μπροστά στην αμερικανική πρόκληση σχολιάστηκε καυστικά από τα γερμανικά ΜΜΕ…

Εκμεταλλευόμενη και τις αντιθέσεις που διαπερνούν το Δυτικό μπλοκ, η Μόσχα καθιστά σαφές ότι δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί το περαιτέρω βάθεμα της περικύκλωσής της. Ο Πούτιν βάζει τις κόκκινες γραμμές του, γνωρίζοντας ότι ο αντίπαλος κάθε άλλο παρά αποτελεί ένα συμπαγές και αποφασισμένο μπλοκ. Παρά τους φραστικούς λεονταρισμούς του Μπάιντεν, οι Δυτικοί δεν δείχνουν έτοιμοι για θερμή σύρραξη αβέβαιης κατάληξης.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!