Επιμέλεια: Γιάννης Σχίζας

Το χειρότερο είναι πως τα περισσότερα από τα έργα αυτά (τα αιολικά) έχουν αδειοδοτηθεί σε παρθένες περιοχές, συνήθως κορυφογραμμές. Τα έργα προσβάσεως, μαζί με τις ίδιες τις ανεμογεννήτριες, συνιστούν μια τεράστια καταστροφική επέμβαση στο φυσικό περιβάλλον, που τροφοδοτείται δυστυχώς από την απληστία των κρατικοδίαιτων.

Υπάρχει ένα μικρό τεχνικό περιθώριο για να κατασκευαστούν ίσως λίγα ακόμη αιολικά στη χώρα. Θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο, από τεχνικής πλευράς, αν προχωρούσαν π.χ. έργα αποθηκεύσεως ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα, ήτοι αντλησιοταμιεύσεις. Εν πάση περιπτώσει, όσα και να είναι αυτά που θα κατασκευαστούν, θα πρέπει να περιοριστούν αποκλειστικά και μόνον σε περιοχές όπου ήδη υπάρχει μια κάποια ανθρώπινη δραστηριότητα. Οι θέσεις αυτές βέβαια δεν έχουν το αιολικό δυναμικό των κορυφογραμμών, αλλά δεν απαιτούν τουλάχιστον τα έξοδα για τα έργα προσβάσεως (κατασκευή νέων δρόμων με μεγάλο πλάτος σε βουνά). Η απόδοση όμως, παρά το μικρότερο κόστος εγκαταστάσεως, προκύπτει λίγο μικρότερη, οπότε οι «επενδυτές» επιμένουν να κυνηγούν τις κορυφογραμμές για να μεγαλώσουν λίγο ακόμη τα κέρδη τους, αδιαφορώντας για την καταστροφή που επιφέρουν στο περιβάλλον και βέβαια σε άλλες οικονομικές δραστηριότητες που συνδέονται με την αειφορία και την προστασία των παρθένων ορεινών περιοχών. Δυστυχώς τους δίνει το περιθώριο το θεσμικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει ανεπαρκείς (το λιγότερο) πολιτικοί.

Θα μπορούσαν ακόμη να γίνουν υπεράκτια αιολικά σε κάποιες θέσεις. Αν θέλει απλοποίηση ο κος Χατζηδάκης, ιδού ένας ξεκάθαρος και έντιμος τρόπος: Αδειοδοτεί το κράτος μια θέση που επιλέγει το ίδιο ως κατάλληλη για δεδομένη ισχύ και καλεί τους ενδιαφερομένους ομίλους σε μειοδοτικό διαγωνισμό για την τιμή της μεγαβατώρας! Ο επενδυτής δεν εμπλέκεται καθόλου στην σισύφειο και χρονοβόρο προσπάθεια αδειοδοτήσεως! Ιδού η Ρόδος για όσους θέλουν πραγματική και σωστή απλοποίηση!

Στην Ελλάδα, δυστυχώς κάνουν δρόμους που καταστρέφουν το ορεινό περιβάλλον, ακόμη και για να εξυπηρετήσουν απλώς μια στάνη! Οι νεοέλληνες κατέστρεψαν ως και το σίγουρα σημαντικότερο ιστορικό μονοπάτι στον κόσμο, την Ανοπαία Ατραπό στο όρος Καλλίδρομο από την οποία οι Πέρσες πέρασαν στα νώτα των Σπαρτιατών στις Θερμοπύλες. Πιστέψτε το ή όχι, το έχουν κόψει οι μπουλντόζες σε διάφορα σημεία, για να κάνουν ορεινό χωματόδρομο που οδηγεί μόνο σε μια-δυο στάνες… Την Ανοπαία Ατραπό! Παράνοια! Πώς ξεφτιλίζουμε έτσι τη χώρα μας;

Χρίστος Ελευθεριάδης, ιστότοπος Οικολογείν


Ανακάλυψη γιγαντιαίου εξωπλανήτη

Τo ηλιακό μας σύστημα έχει έναν «βασιλιά»: Ο Δίας, που έχει πάρει το όνομά του από τον βασιλιά των θεών του Ολύμπου, ασκεί «εξουσία» στους άλλους πλανήτες μέσω της βαρυτικής του επίδρασης. Με μάζα διπλάσια αυτής του Κρόνου και 300πλάσια αυτής της Γης, ακόμα και οι μικρότερες κινήσεις του γίνονται αισθητές από όλους τους άλλους πλανήτες. Ο Δίας θεωρείται πως ευθύνεται για το μικρό μέγεθος του Άρη, την παρουσία της ζώνης αστεροειδών και τον «καταιγισμό» των κομητών που έφεραν το νερό στην πρώιμη Γη.

Ωστόσο, το πλανητικό μας σύστημα δεν είναι το μόνο που έχει τέτοιους βαρυτικούς «θεούς» – και αστρονόμοι του Ινστιτούτου Αστρονομίας του University of Hawaii (UH IfA) ανακάλυψαν έναν πλανήτη με μάζα τριπλάσια αυτής του Δία, σε ένα μακρινό πλανητικό σύστημα.

Η ανακάλυψη αυτή βασίζεται σε δεδομένα έξι ετών από το W.M. Keck Observatory. Χρησιμοποιώντας το High-Resolution Echelle Spectrometer (HIRES) στο δέκα μέτρων τηλεσκόπιο Keck I, η ομάδα επιβεβαίωσε ότι ο πλανήτης Kepler-88 d, πραγματοποιεί μια περιστροφή γύρω από το άστρο του κάθε τέσσερα χρόνια, και η τροχιά του δεν είναι κυκλική, μα ελλειπτική. Με μάζα τριπλάσια αυτής του Δία, ο Kepler-88 d είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης στο σύστημα εκείνο.

Το εν λόγω σύστημα ήταν ήδη «διάσημο» μεταξύ των αστρονόμων για δύο πλανήτες που περιστρέφονται πολύ πιο κοντά στο άστρο, τους Kepler-88 b και c. Οι πλανήτες αυτοί έχουν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα δυναμική (mean motion resonance): ο b, με μέγεθος μικρότερο αυτού του Ποσειδώνα, κάνει μια περιστροφή σε μόλις 11 ημέρες, ακριβώς το ήμισυ της τροχιακής περιόδου του c, ενός πλανήτη με το μέγεθος του Δία. Ο c είναι επίσης είκοσι φορές μεγαλύτερος του b, οπότε επηρεάζει τον εσώτερο πλανήτη. Οι αλληλεπιδράσεις αυτές παρατηρήθηκαν από το τηλεσκόπιο και ο νέος πλανήτης βοηθά στην καλύτερη κατανόηση του συστήματος.


Ανεξέλεγκτη απόρριψη τοξικού ιζήματος στον Σαρωνικό

Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» οφείλει να επισημάνει ότι η ανεξέλεγκτη απόρριψη χιλιάδων τόνων τοξικού ιζήματος στα αλιευτικά πεδία του Σαρωνικού, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει, θέτει αναίτια σε δραματικό κίνδυνο τα οικοσυστήματα και τη δημόσια υγεία.

Η τεχνογνωσία και η τεχνολογία για την εναλλακτική λύση διαχείρισης αυτού του επικίνδυνου υλικού, μέσω επεξεργασίας ή αδρανοποίησης, προφανώς και υπάρχει, αλλά σίγουρα έχει πολύ μεγαλύτερο κόστος. Ποιος όμως μπορεί να κοστολογήσει τη δημόσια υγεία και την υγεία των θαλασσών μας;

Είναι πραγματικά παράδοξο αυτό να συμβαίνει στον Σαρωνικό – σε ένα σημαντικό αλιευτικό πεδίο από το οποίο τροφοδοτείται καθημερινά η κεντρική ιχθυόσκαλα, καθώς και τα νησιά του Σαρωνικού. Σε αυτό το αλιευτικό πεδίο ψαρεύουν καθημερινά εκατοντάδες σκάφη παράκτιας αλιείας (με δίχτυα και παραγάδια), δεκάδες σκάφη μέσης αλιείας (μηχανότρατες, γρι-γρι), καθώς και πολλές εκατοντάδες ερασιτέχνες ψαράδες.

Αξιοσημείωτα είναι τα ιδιαίτερα ανησυχητικά στοιχεία που προκύπτουν από τεχνική έκθεση του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσιών Ερευνών, η οποία έγινε για λογαριασμό του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά, πριν και ανεξάρτητα από το συγκεκριμένο έργο, καθιστώντας την συγκεκριμένη έκθεση ακόμα πιο αξιόπιστη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας, το θαλάσσιο ίζημα λίγες εκατοντάδες μέτρα από την περιοχή των βυθοκορήσεων, χαρακτηρίζεται να έχει εξαιρετικά υψηλές τιμές βαθμού καρκινογενούς τοξικότητας, ενώ χαρακτηρίζεται ως:

– Υψηλά ρυπασμένο, ως προς την περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα, και

– Εξαιρετικά ρυπασμένο, ως προς την περιεκτικότητα σε πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (PAH). Ενδεικτικό του επικίνδυνου φορτίου του συγκεκριμένου θαλάσσιου ιζήματος είναι ότι καταγράφηκαν εξαιρετικά υψηλές συγκεντρώσεις του αποδεδειγμένα καρκινογόνου βενζο(a)πυρενίου (BaP) και συγκεκριμένα 289% περισσότερο από τις τιμές που καταγράφονται σε εξαιρετικά ρυπασμένα συστήματα όπως είναι ο Κόλπος της Ελευσίνας, αλλά και 15620% μεγαλύτερες συγκεντρώσεις από τις τιμές που καταγράφονται στην ανοικτή θάλασσα.

Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι η άντληση και επαναιώρηση των βυθοκορημάτων από το λιμάνι του Πειραιά είναι αναπόφευκτο ότι θα επανακαταστήσει χημικά αντιδραστικές και βιοδιαθέσιμες, άρα και επικίνδυνες, όλες τις τοξικές ουσίες που περιέχονται σε αυτά, οι οποίες θα εισχωρήσουν στην τροφική αλυσίδα σε ένα αλιευτικό πεδίο που παράγει καθημερινά τροφή για την Αττική και όχι μόνο. Συνεπώς, εάν συνεχιστεί αυτή η απαράδεκτη διαδικασία απόρριψης, είτε θα πρέπει να απαγορευθεί άμεσα και μακροχρόνια η αλιεία και να χαρακτηριστεί επίσημα ο Σαρωνικός ως περιοχή εναπόθεσης επικινδύνων υλικών, ή θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα έτσι ώστε να σταματήσει αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα.

Θοδωρής Τσιμπίδης, διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος»

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!