Στα τέλη Ιανουαρίου περιγράφαμε σε αυτήν τη στήλη πώς προετοιμαζόταν ο Αιγύπτιος δικτάτορας Φατάχ αλ-Σίσι για την παρωδία προεδρικών εκλογών που του ζητούσαν οι Δυτικοί πάτρωνές του*. Όλοι οι πιθανοί αντίπαλοί του εξουδετερώθηκαν: Ο πρώην πρωθυπουργός Αχμάντ Σαφίκ άλλαξε γνώμη αφότου «εξαφανίστηκε» για μερικές μέρες σε μια μυστική στρατιωτική φυλακή. Ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Σάμι Ανάν φυλακίστηκε ως «ταραξίας». Ο δημοφιλής προοδευτικός δικηγόρος Χάλεντ Άλι καταδικάστηκε για… άσεμνη χειρονομία – κι έχασε το δικαίωμα να είναι υποψήφιος! Μοναδικός άλλος υποψήφιος απέμεινε ένας κάποιος Μορτάντα Μανσούρ, γνωστός για δύο πράγματα: πρώτον, διότι δηλώνει θαυμαστής του… αλ-Σίσι, και δεύτερον διότι χαρακτήρισε τη λαϊκή εξέγερση του 2011 «το χειρότερο πράγμα που συνέβη ποτέ στην Αίγυπτο».

Προχθές ο στρατηγός αλ-Σίσι δήλωσε: «Θα ήθελα κι εγώ να υπάρχουν περισσότεροι υποψήφιοι, αλλά δυστυχώς η χώρα δεν είναι ώριμη για κάτι τέτοιο»! Δεν βρέθηκε βέβαια κανείς αρκετά ριψοκίνδυνος ώστε να τον ρωτήσει τι συνέβη με όσους είχαν εκδηλώσει τη διάθεσή τους να τον ανταγωνιστούν. Άλλωστε η Αίγυπτος έχει εκατοντάδες «εξαφανισμένους» και δεκάδες χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους που καλύπτουν όλο το φάσμα: από ισλαμιστές έως αστούς δημοκράτες και αριστερούς. Όμως, προς Θεού, ο αλ-Σίσι δεν είναι δικτάτορας: είναι ένας πεφωτισμένος στρατιωτικός, ειλικρινής φίλος της Δύσης και των… αξιών της. Είναι επίσης πιστός εκτελεστής των εντολών του ΔΝΤ – υπό την καθοδήγηση του οποίου πραγματοποιεί «μεταρρυθμίσεις».

Ο κ. Κλίφορντ Μέι, πρόεδρος του αμερικανικού Ιδρύματος για την Υπεράσπιση της Δημοκρατίας εξηγεί, σε άρθρο του στους Washington Times, γιατί η Δύση πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζει τον αλ-Σίσι: «Δεν παραγνωρίζουμε την καταστολή. Αλλά ο Πρόεδρος Σίσι εκπροσωπεί την καλύτερη –και πιθανά την τελευταία– ευκαιρία της Αιγύπτου να σωθεί από τη φτώχεια και τις συγκρούσεις. Πώς λύνεται αυτή η αντίφαση; Διαχωρίζοντας την ελευθερία από τη δημοκρατία. Ας πιέσουμε τον κύριο Σίσι να αυξήσει την ελευθερία, κι ας αφήσουμε τη δημοκρατία για αργότερα». Φανταστείτε  τι θα έγραφε αν δεν ήταν και πρόεδρος των υπερασπιστών της δημοκρατίας! Η παρωδία εκλογών θα είναι… τριήμερη (26-27-28 Μαρτίου), καθώς η αποχή αποτελεί το μοναδικό τρόπο αντίδρασης. Ήδη τα επίσημα αιγυπτιακά ΜΜΕ τη βαφτίζουν «προδοσία» ώστε να υποχρεώσουν τους Αιγύπτιους να συμμορφωθούν.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!