Το ζήτημα «βία στα πανεπιστήμια» αποτελεί προνομιακό πολιτικό πεδίο για την κυβέρνηση της Ν.Δ. Από το «βιβλιοθήκη ή βαριοπούλες» μέχρι το «κλείσιμο των καταλήψεων» και από τις κορώνες για «άσυλο ανομίας» μέχρι το φιάσκο της πανεπιστημιακής αστυνομίας, η πολιτική της κυβέρνησης εξαντλείται σε μια επικοινωνιακού χαρακτήρα επιθετική πολιτική που έχει σαν στόχο να «ταΐσει» με «νόμο και τάξη» μια μερίδα του ακροατηρίου της και να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση από τα πραγματικά προβλήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Την ίδια στιγμή αφήνει πίσω της μια σειρά από αυταρχικά και κατασταλτικά κατάλοιπα που στοχεύουν το πανεπιστήμιο ως δημόσιο χώρο, την ακαδημαϊκή ελευθερία και τα όποια κεκτημένα δημοκρατικά δικαιώματα, αφήνοντας –αν κρίνουμε εκ του αποτελέσματος‒ ανέπαφη την όποια βία και ανομία.

Κάπως έτσι έχουμε την αστυνομία να κόβει βόλτες εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων (κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη), τους πρυτάνεις να απαγορεύουν τη διεξαγωγή εκδηλώσεων κατά το δοκούν, την υπερπροβολή ενός κλίματος ανασφάλειας για τους χώρους των ΑΕΙ μέσω των ΜΜΕ αλλά και του πολέμου ανακοινώσεων των επίσημων κομμάτων. Μέσα σε αυτό το κλίμα το υπουργείο έρχεται να προαναγγείλει νομοθετική πρωτοβουλία που θα προβλέπει αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου σχετικά με τις ποινές σε μέλη της φοιτητικής κοινότητας που θα συμμετέχουν σε πράξεις βίας, όπως η αναστολή της φοιτητικής ιδιότητας ‒ που θα μετατρέπεται σε διαγραφή όταν τελεσιδικήσει η υπόθεση. Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες στα σχέδια του υπουργείου είναι και η θέσπιση νομικών συνεπειών σε βάρος των πρυτανικών αρχών που δεν καλούν την αστυνομία όταν στον χώρο ευθύνης τους αντιλαμβάνονται πως συμβαίνουν «έκνομες ενέργειες» όπως φθορές ή καταλήψεις χώρων, ως μέτρο πίεσης προς τις θεσμικές αρχές της πανεπιστημιακής κοινότητας. Τέλος, για μια ακόμη φορά, επανέρχεται το θέμα της φύλαξης των εισόδων των σχολών με κάμερες, τουρνικέ και φύλακες που θα ελέγχουν τις άδειες εισόδου μόνο σε μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Αφορμή για να ανοίξει για μια ακόμη φορά αυτή η συζήτηση ήταν τέσσερα περιστατικά που συνέβησαν μέσα σε λίγες μέρες σε χώρους των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη:

  • Η καταδρομικού τύπου επίθεση με ρόπαλα και πυροσβεστήρες σε εκδήλωση της ΔΑΠ στη Νομική Σχολή της Αθήνας, με ομιλητές μεταξύ άλλων τους κ. Κ.Γρίβα, Ι.Μάζη, Γ.Φίλη που οδήγησε και στον τραυματισμό ενός υποψήφιου διδάκτορα. Τα ΜΜΕ έσπευσαν να αποδώσουν το γεγονός σε «αριστερή ή αναρχική βία» όμως οι συμμετέχοντες καθηγητές στην εκδήλωση (βλ. δήλωση Κ. Γρίβα) κάνουν λόγο πως έχουν στοχοποιηθεί από «ναζιστογενείς» ομάδες.
  • Η επιχείρηση εκκένωσης του στεκιού στο Φυσικό του ΑΠΘ και η παρουσία πάνοπλων αστυνομικών στο χώρο του ΑΠΘ, οι οποίοι επιτέθηκαν με χημικά σε συγκεντρωμένους φοιτητές.
  • Ένα περιστατικό σε κυλικείο του Πολυτεχνείου της Αθήνας, όπου φοιτητές που επιδίωξαν να κολλήσουν μια αφίσα σε τζαμαρία διαπληκτίστηκαν με τη νέα ιδιοκτήτρια του χώρου που τους εμπόδιζε να το πράξουν, δηλώνοντας χαρακτηριστικά «το έχω πληρώσει!»
  • Ένα περιστατικό βίαιων ξυλοδαρμών μεταξύ μελών των ΕΑΑΚ και αναρχικών, πάλι στο ΕΜΠ, που αποτυπώθηκε σε βίντεο. Ένα ακόμη δείγμα του εκφυλισμού αυτού που θέλει να αυτοαποκαλείται πρωτοπορία του φοιτητικού κινήματος.

Διαφορετικής έντασης και φυσιογνωμίας περιστατικά γίνονται ένας επικοινωνιακός αχταρμάς για να εξυπηρετηθεί το κυβερνητικό αφήγημα. Στο μεταξύ τα πραγματικά προβλήματα των πανεπιστημίων κρύβονται κάτω από το χαλί και κάποιοι βολεύονται στη διαρκή απαξίωση των σπουδών και τη μετατροπή της όποιας έρευνας σε πεδίο προσέλκυσης ευρωπαϊκών κονδυλίων. Με τις όποιες εξαιρέσεις σε αυτό τον κανόνα, αντί να επιβραβεύονται, να περιθωριοποιούνται και να στοχοποιούνται (ως μη προσαρμόσιμες στις σύγχρονες συνθήκες). Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης είναι αποπροσανατολιστικά,  πιθανά και ανεφάρμοστα, αλλά αυτό λίγο νοιάζει το Μαξίμου. Έτσι κι αλλιώς ό,τι προβάλλεται ως «αντικειμενικός στόχος» των επιχειρήσεων «εκσυγχρονιστικής καταστολής» είναι απλά ένας επικοινωνιακός φερετζές για να συνεχίζονται οι business as usual.


Απαγόρευση εκδήλωσης για την Ελευθερία της Έκφρασης στο Πολυτεχνείο

Εκδήλωση με τίτλο «Ημέρα Δράσης για την Ελευθερία της Έκφρασης» ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9/5, στο Πολυτεχνείο της Αθήνας, από τον Συντονισμό για την επανοικιοποίηση των δημόσιων και ελεύθερων χώρων, με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων και καθηγητών του ΕΜΠ. Προς επιβεβαίωση της επικαιρότητας του θέματος της εκδήλωσης, η πρυτανεία του πανεπιστημίου προχώρησε σε απαγόρευση της εκδήλωσης, απειλώντας μάλιστα με λοκντάουν.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές «Η εκδήλωση απαγορεύτηκε από τον πρύτανη Ι. Χατζηγεωργίου με ένα μέιλ, το οποίο κοινοποιήθηκε στους ομιλητές, την κοσμητεία (εκβιάζοντας την απόσυρση της πρότερης αδειοδότησης που είχε δώσει) και… τη ΓΑΔΑ! Πηγές μάλιστα αναφέρουν ότι ο πρύτανης θα φτάσει να αναγγείλει λοκαουτ, ακυρώνοντας την εκπαιδευτική διαδικασία για να μην γίνει η εκδήλωσή». Οι ίδιοι δηλώνουν ότι η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί κανονικά παρά τις απειλές και την τρομοκρατία. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές η εκδήλωση πραγματοποιούταν κανονικά παρά την απαγόρευση.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!