Η έναρξη έγινε πριν από λίγες ημέρες, στις 7 Μαΐου με συζήτηση που είχε ως θέμα «Από την επιστήμη στη μυθοπλασία ή αντίστροφα» και προσέγγισε τη σχέση εγκληματολογίας και αστυνομικής λογοτεχνίας.
Αυτό το τριήμερο, 16-18 Μαΐου, οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με ένα πολύ πλούσιο πρόγραμμα στο Πολεμικό Μουσείο. Συζητήσεις, γνωριμία με σημαντικούς Έλληνες και ξένους συγγραφείς, προβολές κινηματογραφικών ταινιών, θέατρο, παιχνίδια για παιδιά.
Και κυρίως ένας τόπος συνάντησης ανθρώπων που αγαπούν την αστυνομική λογοτεχνία και, πέρα από τα όσα θα παρακολουθήσουν ή θα συμμετέχουν, δίνεται η ευκαιρία για κάθε είδους συζητήσεις και ανακαλύψεις.
Όσα κι αν νομίζουμε ότι γνωρίζουμε, πάντα κάποια έκπληξη θα μας περιμένει.
Από τις πολλές και σημαντικές εκδηλώσεις αναφέρω μια που έχει ιδιαίτερη σημασία για μένα: Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, την Κυριακή18 Μαΐου, στις 20:00, στην Αίθουσα Ρήγας Φεραίος του Πολεμικού Μουσείου, στην καθιερωμένη πια εκδήλωση για την «Τιμητική Βράβευση», το φετινό βραβείο αφιερώνεται στη μνήμη του Σέργιου Γκάκα.
Συγγραφείς και φίλοι παρουσιάζουν σκέψεις και αναμνήσεις για τη ζωή και το έργο του.
Όλο το πρόγραμμα μπορείτε να το δείτε εδώ: agathafestival.gr/?page_id=244
Το πολύ σημαντικό είναι πως στο Φεστιβάλ, θα είναι προσβάσιμο και για τα άτομα με οπτική αναπηρία. Χθες, Παρασκευή πραγματοποιήθηκε διαδραστική εκπαίδευση που σε συνεργασία με τυφλούς εκπαιδευτές από την Black Light Athens για εθελοντές, προκειμένου να μάθουν πώς θα συνοδεύσουν, θα κατευθύνουν και θα παρέχουν πληροφορίες σε άτομα με οπτική αναπηρία που θα επισκεφθούν το φεστιβάλ.
Πάντως το Φεστιβάλ δεν θα τελειώσει εδώ.
Τη Δευτέρα 19 Μαΐου στις 20:30 θα πραγματοποιηθεί τιμητική εκδήλωση στη μνήμη της Νίνας Κουλετάκη (ερευνήτρια, συγγραφέας, εκπαιδευτικός). Για τη φίλη τους θα μιλήσουν οι Ανδρέας Αποστολίδης (συγγραφέας), ο Δημήτρης Μαμαλούκας (συγγραφέας) και η Ιωάννα Πετρίδου (διοργανώτρια του Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha). (Βιβλιοπωλείο Monogram, Υμηττού 17, Χολαργός)
Ακολουθεί πλήθος εκδηλώσεων με παρουσιάσεις νέων βιβλίων αστυνομικής λογοτεχνίας, αλλά και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων (Σάββατο 24 Μαΐου στο βιβλιοπωλείο Monogram στον Χολαργό).
Το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί στο τέλος Μαΐου με δυο πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις:
Την Πέμπτη 29 Μαΐου στις 7 το απόγευμα στο Omikron2 (Βουτάδων 42, Γκάζι) θα γίνει η κεντρική παρουσίαση του συλλογικού τόμου «Πολιτισμική Εγκληματολογία και νεο-νουάρ – Το έγκλημα στη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο στην Ελλάδα» από το Εργαστήριο Πολιτισμικής Εγκληματολογίας του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕΜΕ), σε συνεργασία με τις εκδόσεις Κύφαντα.
Ομιλητές: Γιάννης Πανούσης (ομότιμος καθηγητής εγκληματολογίας ΕΚΠΑ), Φώτης Σπυρόπουλος (επ. καθηγητής ποινικού δικαίου Philips University, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, Επιστημονικός Υπεύθυνος Ακαδημαϊκών Συνεργασιών και Ανάπτυξης Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος), Ιωάννα Τσίγκανου (Δρ. κοινωνιολογίας εγκλήματος LSE, διευθύντρια ερευνών, Ινστιτούτο Πολιτικών Ερευνών, ΕΚΚΕ).
Συντονίζει η Μαρία Αθήνη (δημοσιογράφος-συγγραφέας, επιστημονική συνεργάτιδα του ΚΕΜΕ, ΜΑ στις Συγκριτικές Λογοτεχνικές και Πολιτισμικές Σπουδές).
Την Παρασκευή 30 Μαΐου στις 19:00 στο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο (Φιλικής Εταιρείας 12, Χαλάνδρι), θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση λήξης από την Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ) με θέμα «Quo vadis: Η μετεξέλιξη του αστυνομικού μυθιστορήματος. Η τεχνολογία ως παράγοντας».
Πόσο έχει αλλάξει το αστυνομικό μυθιστόρημα τα τελευταία 100 χρόνια; Ποιοι πολιτικοί, οικονομικοί, κοινωνικοί παράγοντες συνέβαλαν σε αυτό; Τι ρόλο έχει παίξει η τεχνολογία και πόσο θα παίξει ακόμη;
Ομιλητές: Αντώνης Γκόλτσος (συγγραφέας), Βαγγέλης Μπέκας (συγγραφέας) και Χίλντα Παπαδημητρίου (συγγραφέας, μεταφράστρια).