Η πρωτοφανής επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι στον Τύπο έχει δημιουργήσει ένα εντελώς διαλυμένο τοπίο.

Και μόνο να απαριθμήσει κανείς τα Μέσα που βρίσκονται σε κινητοποίηση ή που σε αυτά τα σωματεία έχουν εξαγγείλει δράσεις γίνεται αντιληπτό ότι λίγο-πολύ όλοι οι χώροι εργασίας βρίσκονται σε αναστάτωση.
ΕΡΤ, Άλτερ, Μακεδονία, Ελευθεροτυπία, Κόσμος του Επενδυτή και Tivo – Δίφωνο – Informer, Αγγελιοφόρος, Κέρδος, Εξέδρα, Πρωταθλητής, Ναυτεμπορική, Πήγασος, ΔΟΛ, Όμιλος Λυμπέρη, Forum…
Απλήρωτοι εργαζόμενοι, οριζόντιες περικοπές μισθών, εκ περιτροπής εργασία, μειωμένη απασχόληση, απολύσεις, σχέδια αναδιάρθρωσης, άρθρο 99, ατομικές συμβάσεις.
Η ανάγκη να υπάρξει μια οργανωμένη απάντηση επανέρχεται στο προσκήνιο, κάθε φορά που σε κάποιο Μέσο ξεσπά νέα επίθεση. Η κατάσταση στον Τύπο γίνεται εκρηκτική κι αγγίζει την ίδια την ύπαρξή του με τη μορφή που τον γνωρίζουμε σήμερα. Η γενικευμένη και μαζική προσπάθεια βίαιας επιβολής ενός άλλου εργασιακού μοντέλου, αλώνει συνειδήσεις, κάμπτει αντιστάσεις. Αλλά και γεννά ξεσπάσματα.
Ενδεικτική της νέας δυναμικής που παίρνουν τα πράγματα, η κατάσταση στο Κέρδος. Η διοίκηση της οικονομικής εφημερίδας αφού ανακάλεσε την απόλυση του εργαζόμενου Λεοντάρη στα μέσα Δεκεμβρίου, μετά από απεργίες και επαφές με τα σωματεία, του έστειλε πρόσφατα το εξώδικο της απόλυσης του στο σπίτι. Επιδεικνύοντας συνέπεια και προσήλωση στον στόχο που έχει θέσει η εταιρία, αθετεί τις δεσμεύσεις της προς τα σωματεία και επανέρχεται με ένα μήνα καθυστέρηση στην ίδια γραμμή των απολύσεων και μάλιστα με στόχο άτομο του οποίου την απόλυση είχε ανακαλέσει!
Για μια ακόμα φορά οι εργαζόμενοι στο Κέρδος – που σημειωτέον πληρώνονται όποτε η εταιρία δεήσει, ως καψόνι στην μέχρι τώρα στάση τους – απεργούν πρωτίστων για να ανακληθεί η απόλυση του συναδέλφου τους και για να μην δουλεύουν τσάμπα, ως χρηματοδότες της εφημερίδας.
Οι μακροχρόνιοι αγώνες στο Άλτερ, την Ελευθεροτυπία και τελευταία στον Κόσμο του Επενδυτή, είναι δείγματα αγωνιστικής διεξόδου, και μπορούν να συμβάλλουν σε ένα μέτωπο αντίστασης. Η 48ωρη απεργία την Τρίτη και την Τετάρτη μπορεί να αποτελέσει μια αρχή.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!