Το χιούμορ στις μέρες κρίσης και της γενικευμένης κατάθλιψης είναι σοβαρή υπόθεση, πιο σοβαρή ίσως απ’ την υψηλή τέχνη. Έτσι, τουλάχιστον, υπονοούν οι 30 γελοιογράφοι που ενώνουν τα πενάκια τους σε μια κοινή εμφάνιση που θα πραγματοποιήσουν από τη Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου, μέχρι και τις 2 Οκτωβρίου, στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς.

Οι γελοιογράφοι αρνούνται ότι υπάρχει κρίση στο χιούμορ, αντίθετα μάλιστα τη θεωρούν επίκαιρο τροφοδότη τους. Η συλλογική παρέμβασή τους στο αίθριο του Μουσείου που φέρει τον τίτλο με Με το Μ…πενάκι των γελοιογράφων λειτουργεί ως εικαστικό δρώμενο που αποδεικνύει ότι η γελοιογραφία δεν καλουπάρεται από την παρουσία της στον Τύπο, δεν εξαιρείται από τα εικαστικά, δεν κομπλεξάρεται που ασχολείται με το επίκαιρο και το εφήμερο. Χωρίς να θέλει να γίνει μνημειακή τέχνη, μπαίνει εντούτοις στο Μουσείο στοχεύοντας όμως την καρδιά και το μυαλό του αναγνώστη πρωτίστως, κι όχι το χώρο που τη φιλοξενεί.
Στη χιουμοριστική παρέμβαση, που οργανώνεται για πρώτη φορά, παίρνουν μέρος οι: Βλάχος Κώστας, Γεωργοπάλης Δημήτρης (εφημ. Realnews), Γρηγοριάδης Κώστας (εφημ. Ριζοσπάστης), Ζάχαρης Πάνος/ Πάνος (εφημ. Το Ποντίκι), Ζερβός Πέτρος (εφημ. Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία), Καλαϊτζής Γιάννης (εφημ. Ελευθεροτυπία), Κουντούρης Μιχάλης (εφημ. Ελεύθερος Τύπος), Κυριακόπουλος Γιάννης /ΚΥΡ (εφημ. Το Βήμα), Μακρής Ηλίας (εφημ. Η Καθημερινή), Μαραγκός Πάνος (εφημ. Έθνος), Μητρόπουλος Βασίλης/ BAS, Μητρόπουλος Κώστας (εφημ. Τα Νέα), Ξένου Εφη (εφημ. Τα Νέα), Παπαγεωργίου Βασίλης (εφημ. Ριζοσπάστης), Παυλίδης Βαγγέλης, Πετρουλάκης Ανδρέας (εφημ. Η Καθημερινή), Σχοινά Κατερίνα, SOLOUP (εφημ. Το Ποντίκι), Σταυρόπουλος Στάθης/Στάθης (εφημ. Ελευθεροτυπία), Ταμπακέας Ηλίας (εφημ. Ελευθεροτυπία), Χαντζόπουλος Δημήτρης (εφημ. Τα Νέα), Μήλας Παναγιώτης, Δερβενιώτης Σπύρος (εφημ. Free Sunday) και Τζαμπούρα Μαρία (εφημ. Πρώτο Θέμα).
Την Κυριακή, 2 Οκτωβρίου, από τις 10:30 έως τις 13:30, οι γελοιογράφοι θα βρίσκονται στο χώρο για να γνωρίσουν τους επισκέπτες της τελευταίας μέρας της έκθεσης, να συζητήσουν μαζί τους αλλά και να σκιτσάρουν επιτόπου, μεμονωμένα ή ομαδικά.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!