Της Αθηνάς Τέσκου. Στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης διοργανώνει έκθεση με τίτλο «Το Εργατικό-Συνδικαλιστικό Κίνημα της Θεσσαλονίκης» μέσα από το Ιστορικό Αρχείο του ΕΚΘ και των σωματείων του.

Η έκθεση χρονολογικά και θεματικά περιλαμβάνει τις εξής ενότητες: Οθωμανική περίοδος: Από τις συντεχνίες στα σωματεία. Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (1912): Τα πρώτα βήματα οργάνωσης – Ίδρυση ΕΚΘ, ΓΣΕΕ & ΣΕΚΕ. Μικρασιατική καταστροφή και πρόσφυγες (1922): Η ενσωμάτωσή τους στο εργατικό δυναμικό και η ένταξή τους στο εργατικό κίνημα. Μεσοπόλεμος- Ανάπτυξη του εργατικού κινήματος-Μάης 1936. Κατοχή, Αντίσταση, Απελευθέρωση. Εμφύλιος (1939-1949): Το εργατικό κίνημα της πόλης. Από το Σχέδιο Μάρσαλ στη χούντα των συνταγματαρχών(1950-1974): περίοδος Μακρή – Θεοδώρου. Μεταπολίτευση (1974): Εκδημοκρατισμός του εργατικού κινήματος / Νέα Εποχή.
Η έκθεση περιλαμβάνει πλούσιο αρχειακό υλικό και φωτογραφίες από το αρχείο του ΕΚΘ, του ΚΙΘ και πολλών εργατικών σωματείων. Ανάμεσά τους φωτογραφίες από ιστορικές κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις, πρωτότυπο υλικό από συνέδρια του ΕΚΘ, εκδόσεις, φύλλα της εφημερίδας Εργατικός Αγώνας καθώς και λάβαρα σωματείων με τα οποία συμμετείχαν σε διαδηλώσεις, προτού κυριαρχήσουν τα πανό. Το βλέμμα του επισκέπτη θα σταθεί αναμφίβολα σε φωτογραφίες από απεργιακές συγκεντρώσεις των αρχών της δεκαετίας του ’90, με βασικά αιτήματα την καθιέρωση πενθήμερης εργασίας, 7ωρου και 35ωρου.
Η έκθεση θα διαρκέσει από 1 Οκτωβρίου έως και 4 Νοεμβρίου 2012. Στις 10 Οκτώβρη θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο ΚΙΘ με θέμα «Το εργατικό-Συνδικαλιστικό Κίνημα της Θεσσαλονίκης. Η ιστορική φυσιογνωμία του» στην οποία θα μιλήσουν οι Γιώργος Αναστασιάδης (καθηγητής ΑΠΘ-Ιστορικός) και ο Νίκος Μαραντζίδης (αν.καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας-Ιστορικός).
Η έκθεση των ιστορικών αρχείων του ΕΚΘ αποτελεί ευκαιρία προκειμένου να θυμηθούμε, να τιμήσουμε και να εμπνευστούμε από την ιστορία του εργατικού κινήματος της πόλης και τους αγώνες των συνδικάτων και των εργαζομένων της.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!