Αποφασισμένοι δηλώνουν οι αιρετοί απέναντι στην «προκρούστεια αξιολόγηση» των δημοτικών υπαλλήλων και τον δόλιο «επανέλεγχο»

 

Κοινωνικό και ανθρωπιστικό ανάχωμα υψώνουν αρκετοί νεοεκλεγέντες δήμαρχοι απέναντι στην απαίτηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, να του αποσταλούν στοιχεία των δημοτικών υπαλλήλων για την αξιολόγησή τους με «προκρούστειες» ποσοστώσεις. Δηλώνουν μάλιστα αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τον κατ’ ευφημισμόν «επανέλεγχο» των συμβάσεων των δημοτικών υπαλλήλων, που δεν εξυπηρετεί παρά μια επιθετική-«κανιβαλιστική» στρατηγική της κυβέρνησης εναντίον των εργαζομένων και της ελληνικής κοινωνίας.

Με ευτή την οπτική, κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν την Πέμπτη δέκα από τους δημάρχους της Περιφέρειας Αττικής, οι δήμαρχοι Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας Ά. Βασιλόπουλος, Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρ. Βρεττάκος, Νέας Ιωνίας Ηρ. Γκότσης, Βύρωνα Ά. Κατωπόδης, Ζωγράφου Τ. Καφατσάκη, Καισαριανής Γ. Κοντόσταυλος, Περάματος Γ. Λαγουδάκης, Αιγάλεω Δημ. Μπίρμπας, Χαλανδρίου Σ. Ρούσσος, Αγ. Παρασκευής Γ. Σταθόπουλος. Οι συγκεκριμένοι δήμαρχοι απευθύνθηκαν ανοιχτά και δημόσια στους πολίτες, τους εργαζομένους και σε κάθε πολιτική και αυτοδιοικητική δύναμη που ενδιαφέρεται πραγματικά για τις ανάγκες της κοινωνίας και για την επιβίωση της Αυτοδιοίκησης, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να αποστείλουν τα στοιχεία που ζητά το υπουργείο ή να συμπράξουν με κανέναν τρόπο στη δημιουργία ενός ακόμα μηχανισμού που θα μετατρέψει τους αιρετούς σε διακοσμητικά στοιχεία, αφού χωρίς εργαζομένους δεν θα μπορούν να προσφέρουν καμία υπηρεσία προς τους πολίτες.

Δηλώνουν αποφασισμένοι να σταθούν δίπλα στους εργαζόμενους των δήμων τους, οι οποίοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει για το θέμα η ΑΔΕΔΥ και η ΠΟΕ-ΟΤΑ, και τους καλούν να απέχουν από κάθε διαδικασία που σχετίζεται με την επανεξέταση των συμβάσεων με νέα κριτήρια, σύμφωνα με το Ν. 4250/14, που θα τους παγιδεύσει στην εφιαλτική «προκρούστεια κλίνη» της μνημονικής λαίλαπας.

Καλούν, επίσης, όλους τους αιρετούς να πάρουν δημόσια θέση για το θέμα, στηρίζοντας τους εργαζομένους και την Αυτοδιοίκηση, αλλά και τους πολίτες που τους εμπιστεύτηκαν τη διοίκηση των δήμων τους «να αναλάβουν και οι ίδιοι πρωτοβουλίες υπεράσπισης του δημόσιου χαρακτήρα των δημοτικών υπηρεσιών, να σταθούν αλληλέγγυοι στον αγώνα τον εργαζομένων και των αιρετών των δήμων. Γιατί, ειδικά στη σημερινή κοινωνικά κρίσιμη συγκυρία, το να παραμείνουν οι παιδικοί σταθμοί, οι κοινωνικές υπηρεσίες, οι υπηρεσίες καθαριότητας και πρασίνου, οι δομές αλληλεγγύης των δήμων ανοιχτές, είναι πρώτα και κύρια δικός τους αγώνας».

 

Ευφημισμός και πραγματικότητα

Όπως καταγγέλλουν οι δήμαρχοι, η προσπάθεια της κυβέρνησης να γεμίσει τη «δεξαμενή» των απολύσεων, ώστε να μην παρεκκλίνει των δεσμεύσεών της έναντι της τρόικας έβαλε για ακόμη μία φορά στο στόχαστρο την Αυτοδιοίκηση – αυτήν τη φορά με τον κατ’ευφημισμό «επανέλεγχο» των συμβάσεων εργασίας που μετατράπηκαν από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να αποκρύψει την πραγματικότητα, επιστρατεύοντας τη συνήθη τακτική της επικοινωνιακής συκοφαντίας κάποιων δήθεν επίορκων, με πλαστά δικαιολογητικά, αλλά και τις ευθείες απειλές δίωξης τόσο των υπαλλήλων όσο και των αιρετών που αρνούνται να συμπράξουν στην περαιτέρω διάλυση των υπηρεσιών των δήμων.

Η πραγματικότητα, σύμφωνα με τους δημάρχους, είναι ότι η ίδια η κυβέρνηση ευθύνεται για την κατάργηση, επί της ουσίας, της μόνιμης απασχόλησης και τη λειτουργία όλων των κρίσιμων υπηρεσιών των δήμων, σχεδόν αποκλειστικά με συμβασιούχους. Ότι συνεχίζει -δέκα χρόνια μετά την έκδοση του διατάγματος Παυλόπουλου- την ταλαιπωρία χιλιάδων εργαζομένων που παρέμεναν επί μακρόν όμηροι της αγωνίας αν θα ανανεωθεί ή όχι η σύμβασή τους, που δούλευαν σκληρά (συχνά απλήρωτοι ή ανασφάλιστοι) και που κατάφεραν μόλις πριν από λίγα χρόνια να δικαιωθούν. Ότι η διαδικασία μετατροπής των συμβάσεων εργασίας από ορισμένου σε αορίστου χρόνου έγινε σύμφωνα με τα κριτήρια που έθετε ο νόμος Παυλόπουλου, με την παρεμβολή αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων και με τον έλεγχο των συμβάσεων από το ΑΣΕΠ.

Εάν ήθελε, πράγματι, να εντοπίσει τα πλαστά στοιχεία, η κυβέρνηση είχε τον τρόπο είτε διά του ΑΣΕΠ, που έχει στην κατοχή του τους φακέλους όλων των συμβάσεων που μετατράπηκαν, είτε διά των ίδιων των δήμων, να βρει και να διώξει τις περιπτώσεις αυτές. Η κυβέρνηση επιδιώκει την από μηδενική βάση και με αλλαγμένα κριτήρια, αναδρομική επανεξέταση των συμβάσεων, ώστε να βρει πρόφαση να προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις.

Η σκληρότερη, ωστόσο, πλευρά αυτής της πραγματικότητας είναι ότι η απόλυση χιλιάδων συμβασιούχων και η κατάργηση των θέσεών τους, πέραν του ότι θα βαθύνει περαιτέρω την ανεργία και τη φτώχεια, θα αφήσει τις υπηρεσίες των δήμων πραγματικά διαλυμένες, αφού σε πολλές περιπτώσεις οι συμβασιούχοι αποτελούν την πλειοψηφία ακόμα και κρίσιμων υπηρεσιών, όπως η καθαριότητα, οι κοινωνικές δομές, οι παιδικοί σταθμοί κ.λπ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!