Ομόφωνο «πυρ» και από τους δικαστές εναντίον των μεταναστών στη Μανωλάδα
Η σκανδαλώδης δικαστική αθώωση, από την κατηγορία της εμπορίας ανθρώπων, τεσσάρων πιστολέρο που επιτέθηκαν με όπλα εναντίον μεταναστών -επί έξι μήνες απλήρωτων- εργατών γης, τον Απρίλιο του 2013, και έστειλαν δεκάδες βαριά τραυματισμένους στο νοσοκομείο, συμπληρώνει με τον πιο εξωφρενικό τρόπο το εφιαλτικό σκηνικό μιας πλήρως κατεστραμμένης χώρας, προσβάλλει και κακοποιεί βάναυσα το κοινό περί δικαίου αίσθημα και κάθε απολειφάδι ανθρώπινου πολιτισμού.
Στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Πάτρας που διερευνούσε, επί δύο μήνες, το βαρύ κατηγορητήριο της «εμπορίας ανθρώπων» και της «απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης», εις βάρος ενός τσιφλικά της περιοχής και των τριών επιστατών-νταήδων του, δεν επιτρέπονταν οι ερωτήσεις που αφορούσαν την πρώτη και βαρύτερη κατηγορία… Όπως δήλωσε μετά τη δίκη ο δικηγόρος των μεταναστών εργατών, «δεν μας άφηναν να ρωτάμε τους κατηγορουμένους για τη βασική κατηγορία, της εμπορίας ανθρώπων. Παρ’ ότι αφορούσαν τα ίδια πρόσωπα, διαχώρισαν τις κατηγορίες λέγοντάς μας πως για την απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης μπορούμε μόνο να ρωτάμε, με αποτέλεσμα να προκληθεί σύγχυση στους ενόρκους και βέβαια να μη βγει μια δίκαιη απόφαση. Αυτό δεν ήταν δίκη, αλλά θέατρο του παραλόγου και αντιλαμβάνεστε από τώρα και στο εξής τι συνθήκες θα επικρατήσουν στη Νέα Μανωλάδα».
Στο Δικαστικό Μέγαρο είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες αλληλέγγυοι, που παρέμειναν ειρηνικοί μέχρι τέλους, ακόμα και όταν η αστυνομία, την ώρα που γνωστοποιούνταν η απόφαση, με διμοιρίες ΜΑΤ επέβαλε τη μετακίνησή τους από τη δικαστική αίθουσα στην είσοδο του κτιρίου. Ακούγοντας την απόφαση πολλοί δάκρυσαν. Το κλίμα ήταν έντονα συναισθηματικά φορτισμένο, αλλά υπήρχε και περηφάνια για τον αγώνα που δόθηκε. Μετανάστες και αλληλέγγυοι στους εργάτες συνέχιζαν να φωνάζουν συνθήματα, ενώ από τα χείλη τους ακούστηκαν πολλές φορές λέξεις όπως «αίσχος» και «ντροπή» για την απόφαση.
Ο εισαγγελέας της Πάτρας είχε ζητήσει την παραδειγματική τιμωρία όλων των κατηγορουμένων, αλλά το αποτέλεσμα, οι εξαγοράσιμες ποινές-χάδι για τους δύο από αυτούς και μόνο για πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών, ελήφθησαν ομόφωνα και αυτό του στερούσε το δικαίωμα να ασκήσει αναίρεση, προκειμένου να επαναληφθεί η δίκη. Αυτό το δικαίωμα το είχε πλέον μόνο ο Άρειος Πάγος και, μάλιστα, η εισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, ζήτησε ήδη να της σταλεί αντίγραφο της σχετικής απόφασης αμέσως μόλις καθαρογραφεί, προκειμένου να κριθεί εάν συντρέχει περίπτωση να ασκηθεί αναίρεση κατά το αθωωτικό σκέλος.
Έντονες και οι πολιτικές αντιδράσεις
Την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και συνολικά των αριστερών κομμάτων, οργανώσεων, εργατικών συνδικάτων, προκάλεσε η δικαστική απόφαση. «Είναι μια ντροπιαστική απόφαση και η χθεσινή μέρα είναι μια μαύρη μέρα που δίνει σήμα προς την ασυδοσία και προς όσους θέλουν να καταστρατηγούν δικαιώματα και στην υποταγή όσων βρίσκονται σε ανάγκη», δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Νίκος Βούτσης. Το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι «η δικαστική εξουσία μεταχειρίστηκε με αβρότητα τους δράστες και ηθικούς αυτουργούς ενός εγκλήματος με πρόθεση ανθρωποκτονίας με ρατσιστικά χαρακτηριστικά και με σκοπό το κέρδος, που πέρυσι έκανε τον γύρο του κόσμου». Τονίζει ακόμα ότι «η απόφαση νομιμοποιεί την πιο άγρια εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, αγνοώντας, την ίδια ώρα, το συντριπτικό αποδεικτικό υλικό, μια πλήρως τεκμηριωμένη πρόταση της εισαγγελέως και μαζί της κινητοποιήσεις των ξένων εργατών και αλληλέγγυων, που ζήτησαν να τεθεί τέλος στις συνθήκες δουλείας στα φραουλοχώραφα». Ως χειρότερη προέκταση της απόφασης το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει «τους μελλοντικούς πρωταγωνιστές ανάλογων κρουσμάτων εργοδοτικής και ρατσιστικής βίας».
Επίσης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Κανελλοπούλου, Βασίλης Χατζηλάμπρου και Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη έκαναν την παρακάτω δήλωση: «Οι αποφάσεις της δικαιοσύνης, ενώ είναι σεβαστές, δεν παύουν να κρίνονται από το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Η σημερινή απόφαση μόνο οργή, θλίψη και ντροπή μπορεί να μας προκαλέσει. Η ατιμωρησία των πρωταίτιων της επίθεσης δίνει το έναυσμα για μία ακόμη πιο σκληρή εργασιακή πραγματικότητα, όπου η εκμετάλλευση, η τρομοκράτηση και η ωμή βία κατά των σύγχρονων δούλων – εργατών γης θα συνεχιστεί. Ήδη τα πρόσφατα γεγονότα στη Σκάλα Λακωνίας είναι ενδεικτικά του κλίματος. Η αθώωση του Βαγγελάτου, πολύ φοβούμαστε ότι ανοίγει το δρόμο για νέες Μανωλάδες.
Αν διάφοροι εφησυχάζουν με την υποτίμηση του αίματος των μεταναστών, πρέπει να ξέρουμε ότι ο σύγχρονος εργασιακός μεσαίωνας δεν κάνει διακρίσεις με βάση την εθνικότητα και την καταγωγή. Τα αφεντικά που ανοίγουν πυρ κατά εργατών που ζητούν τα δεδουλευμένα, δε θα διστάσουν να το επαναλάβουν, όποιας εθνικότητας κι αν είναι αυτός που διεκδικεί.
Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά της δικαιοσύνης, η αγόρευση της Εισαγγελέως, η οποία μας εκφράζει. Λυπούμαστε που η τεκμηριωμένη πρότασή της για καταδίκη των τεσσάρων κατηγορουμένων δεν έγινε δεκτή.
Καλούμε τις αρχές να διασφαλίσουν τουλάχιστον ότι οι εργάτες γης θα συνεχίσουν να εργάζονται και να πληρώνονται κανονικά, ενώ ζητούμε να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλειά τους. Είναι το λιγότερο που οφείλουν να πράξουν απέναντι σε βεβαιωμένα πλέον θύματα ακραία βίαιης επίθεσης.
Όλοι γνωρίζουν ότι οι μάρτυρες κατηγορίας δέχονται καθημερινές απειλές για τη ζωή τους από το περιβάλλον των κατηγορουμένων. Η Πολιτεία πρέπει να είναι παρούσα, καθώς η κατάσταση στην Μανωλάδα είναι κάτι παραπάνω από έκρυθμη».
Τέλος, σκάνδαλο χαρακτηρίζει ακόμα και η βρετανική εφημερίδα Guardian την απόφαση του δικαστηρίου, ως «ένα μαύρο σημάδι για τη Δικαιοσύνη σε μια υπόθεση που ανέδειξε τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης για τους μετανάστες που διακινούνται και εργάζονται στην Ελλάδα».