του Ηρόστρατου
Θεόφιλος και γκράφιτι
Πολλά και ενδιαφέροντα όσα γίνονται το καλοκαίρι. Φαίνεται σαν να ανακαλύπτουμε τον πολιτισμό τον οποίο χάνουμε τον υπόλοιπο χρόνο. Αν κοιτάξεις το χάρτη της Ελλάδας, κάθε μέρα θα δεις να γίνονται δεκάδες ενδιαφέροντα πράγματα. Μόνο που μου μοιάζουν αποκομμένα. Σαν ο καθένας να είναι στον κόσμο του. Περιφερόμενοι θίασοι και τραγουδιστές σε διάφορα σχήματα περιλαμβάνονται σταθερά στο καλοκαιρινό κοκτέιλ…
Για να μη γκρινιάξω πάλι όμως, θα σταθώ σε δυο-τρεις από τις πιο ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, όπως είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής και Γκράφιτι, Beach Street Festival, που διοργανώνεται στη Μυτιλήνη για δεύτερη χρονιά και φιλοξενεί σημαντικούς καλλιτέχνες από πολλές χώρες της Ευρώπης. Οι δρόμοι της Μυτιλήνης θα γεμίσουν χρώματα με δημιουργίες εμπνευσμένες από τον Θεόφιλο, με αφορμή τα 80 χρόνια από το θάνατό του. Μένει αν δούμε πώς μπορεί να συνομιλήσει η σύγχρονη τέχνη με την παράδοση κι αν μπορεί αν μας προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα.
Αυτά θα συμβούν τις πρώτες μέρες του Αυγούστου. Διαβάζω ότι «οι δρόμοι της Μυτιλήνης, από το αρχαίο λιμάνι ώς το Μουσείο Θεόφιλου Χατζημιχαήλ-Teriade θα αποτελέσουν τον “καμβά” των νέων καλλιτεχνών που ανταποκρίθηκαν στο ανοιχτό κάλεσμα του φεστιβάλ, ενώ στο ιστορικό κάστρο της θα στηθούν τρεις μουσικές σκηνές που θα φιλοξενήσουν 60 καλλιτέχνες που αντιπροσωπεύουν επτά διαφορετικά μουσικά είδη»…
Αναρωτιέμαι, ωστόσο, τι σημαίνει «γκράφιτι» υπό κρατική αιγίδα. Επίσης, αναρωτιέμαι αν οι καλλιτέχνες του γκράφιτι θα σχολιάσουν με κάποιον τρόπο την κυβερνητική πολιτική με τα δωράκια στους εφοπλιστές και την επερχόμενη απομόνωση των νησιών του Αιγαίου, όπως η Μυτιλήνη που θα τους φιλοξενεί. Διότι, εκτός από τον Αύγουστο, υπάρχουν κι άλλοι 11 μήνες. Εκτός από τα καλοκαίρια υπάρχουν και οι χειμώνες.
Ή μήπως δεν πρέπει να μπερδεύουμε την τέχνη με την πολιτική;
Πάντως, το γεγονός ότι η συμμετοχή είναι ελεύθερη για τους καλλιτέχνες δίνει ένα θετικό μήνυμα. Όσοι βρεθούν στη Μυτιλήνη θα έχουν, σίγουρα, να μας πουν περισσότερα.
Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας στον Πύργο της Βραυρώνας
Τα τελευταία χρόνια παρακολουθώ την ομάδα των «Περίακτων» από το Μαρκόπουλο. Δεν είναι μόνον οι πολύ ενδιαφέρουσες παραστάσεις που ανεβάζουν για μικρούς και μεγάλους, αλλά και η διαρκής ανησυχία τους. Το δέσιμο με τον τόπο και την ιστορία του. Έτσι, σήμερα και αύριο, παρουσιάζουν, σε φυσικό χώρο στο φως της ημέρας, το έργο του Ουίλ. Σαίξπηρ, Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας. Η παράσταση θα δοθεί στο χώρο του μεσαιωνικού Πύργου της Βραυρώνας, στις 6.30μ.μ. (θα υπάρξει και ξενάγηση στην περιοχή).
Πρόκειται για περιοχή ιδιαίτερου ιστορικού ενδιαφέροντος και η διαφορετική αυτή προσέγγιση δίνει ξεχωριστό ενδιαφέρον στο απόγευμα αυτό του Σαββάτου και της Κυριακής.
Η απόδοση-προσαρμογή και σκηνοθεσία είναι του Σπύρου Κολιαβασίλη. Σημαντικό είναι το γεγονός πως την παράσταση θα συνοδεύει ζωντανή μουσική από τους: Χρυσόστομο Καλογριδάκη (μαντολίνο), Ντίνο Σακκά (σαξόφωνο), Κώστα Ρόκα (ντραμς – κρουστά), Μάτα Παπασιδέρη (φλάουτο), Ζήση Κολιαβασίλη (μπανσούρι).
Η παράσταση θα δοθεί και σε άλλους δήμους, σε χώρους φυσικούς, με ιστορική και πολιτιστική σημασία. Περισσότερες
πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα του Θεάτρου Περίακτοι, www.periaktoi.gr.
Θεσσαλονίκη και κινηματογράφος
Για δεύτερη χρονιά το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης παρουσιάζει 21 Ιστορίες του Καλοκαιριού μέσα από ξεχωριστές κινηματογραφικές ταινίες που θα προβάλλονται έως τις 9 Σεπτεμβρίου στον κινηματογράφο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΝ (Φιλικής Εταιρείας 44, τηλ.: 2310-261727).
Το Μορφωτικό Ίδρυμα επέλεξε να συνεργαστεί με μια ιδιαίτερης αντίληψης και στοχοθεσίας εταιρία διανομής ταινιών, τη Seven Films και τα Seven Spot, που όχι μόνο έχει άξονα την κινηματογραφική ποιότητα, αλλά προσανατολίζεται και σε μια ευαίσθητη κοινωνική οπτική.
Σήμερα και αύριο προβάλλεται το Ένα καλοκαίρι (Mud), του Τζεφ Νίκολς, τη Δευτέρα και την Τρίτη τα Μυθικά πλάσματα του Νότου, του Μπεν Ζάιτλιν, την Τετάρτη και την Πέμπτη Στο τέλος του δρόμου, του Ντέρεκ Σιανφράνς
Κάθε βράδυ θα γίνονται στο Μακεδονικόν δύο προβολές, στις 9μ.μ. και στις 11μ.μ. Η είσοδος σε κάθε προβολή στοιχίζει 5€., ενώ τα μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ δικαιούνται δωρεάν είσοδο δείχνοντας την ταυτότητα της Ένωσης.