Αντιδράσεις για τη χορηγία του προέδρου του Ολυμπιακού στην Κρήτη

του Μάριου Διονέλλη

 

Έντονες συζητήσεις έχει προκαλέσει στην Κρήτη η γενναιόδωρη χορηγία του προέδρου του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη, με την οποία «διέσωσε» το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη στη Μυρτιά, λίγο έξω από το Ηράκλειο. Το μουσείο κινδύνευε με κλείσιμο καθώς παρά τις συνεχείς εκκλήσεις των υπευθύνων δεν είχε δοθεί καμία κρατική ή άλλη χρηματοδότηση και οι εργαζόμενοι παρέμεναν επί μήνες απλήρωτοι.

Το ίδιο το Δ.Σ. του Μουσείου απευθύνθηκε σε Κρητικούς επιχειρηματίες ζητώντας βοήθεια και ο μόνος που ανταποκρίθηκε ήταν ο… υπόδικος πρόεδρος του Ολυμπιακού.

Στην τελετή που έγινε στις 17 Ιουλίου στο Μουσείο, δεν έλειψαν ακόμα και τα κασκόλ του Ολυμπιακού στην υποδοχή του κ. Μαρινάκη ως μεγάλου ευεργέτη ενώ προς τιμήν του πατέρα του μία από τις αίθουσες του μουσείου ονομάστηκε «Μιλτιάδης Μαρινάκης», ο οποίος στο εξής θα συνυπάρχει στο χώρο μαζί με τον Νίκο Καζαντζάκη.

Στην ανακοίνωσή του το Δ.Σ. του Μουσείου ευχαριστεί τον κ. Μαρινάκη «εκ μέρους του προσωπικού που πλέον θα πληρώνεται το μισθό του κάθε μήνα και όχι κάθε εξάμηνο έναντι, εκ μέρους των μελετητών του έργου του “Νίκος Καζαντζάκης”, που τα επόμενα 10 χρόνια θα το βρίσκουν ανοιχτό, εκ μέρους των φοιτητών Ελλήνων και ξένων, που θα προσφεύγουν στο μουσείο “Νίκος Καζαντζάκης” για τις διδακτορικές τους εργασίες, εκ μέρους των δασκάλων που θα συνεχίσουν να βρίσκουν στο μουσείο “Νίκος Καζαντζάκης” τη δυνατότητα για την εκτός υπουργικών προγραμμάτων “Διδαχή” των μαθητών τους, και εκ μέρους των περίπου 40.000 μαθητών που θα το επισκεφτούν τα επόμενα 10 χρόνια».

Τα χρήματα που προσφέρει ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι 80.000 ευρώ για κάθε ένα από τα επόμενα 10 χρόνια. Ποσό που υπολείπεται κατά πολύ του φόρου που θα κατέβαλλε η εταιρία Capital Ship Management Corp. (συμφερόντων Μαρινάκη) στο ελληνικό κράτος αν έστω και ένα από τα 60 πλοία της ήταν υπό ελληνική σημαία, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η περιφερειακή παράταξη Ανυπόταχτη Κρήτη.

Έντονη ήταν και η αντίδραση του μουσικοσυνθέτη Ρος Ντέιλι που ζει και δημιουργεί επί χρόνια στην Κρήτη. Σε τοποθέτησή του μέσω των κοινωνικών δικτύων, τόνισε: «Εάν ο μόνος τρόπος που μπορεί να σωθεί το Μουσείο Καζαντζάκη στην ίδια τη γενέτειρά του είναι με την αρωγή της ποδοσφαιρικής (και όχι μόνο) μαφίας και όχι με τη συλλογική προσπάθεια του συνόλου του κρητικού λαού (και φτωχοί και πλούσιοι, ό,τι μπορεί ο καθένας) τότε δεν μας αξίζει ένας Νίκος Καζαντζάκης και ούτε ένα μουσείο αντίστοιχο. Αυτή η είδηση είναι πολύ μεγάλη ντροπή!».

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!