Διαμεσολάβηση για την εύρεση εργασίας με το αζημίωτο

 

«Συμμαχία για την εργασία» ονομάζεται το πιλοτικό πρόγραμμα που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και ξεκινά σε λίγες μέρες στη χώρα μας. Οι «σύμμαχοι» είναι ο δημόσιος ΟΑΕΔ, η ιδιωτική επιχείρηση «παροχής υπηρεσιών απασχόλησης» ManpowerGroup, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση PRAKSIS και το Δίκτυο Menon. Το πρόγραμμα αφορά 200 άνεργους απόφοιτους των Επαγγελματικών Σχολών Μαθητείας του ΟΑΕΔ και θα διαρκέσει 17 μήνες.

Παρά τον πομπώδη τίτλο του, το αποτέλεσμα αυτού του προγράμματος είναι ιδιαίτερα πενιχρό. Ο διοικητής του ΟΑΕΔ μιλώντας στην επίσημη παρουσίαση του προγράμματος στις 16/7 αναφέρθηκε σε «βιώσιμες θέσεις εργασίας», αν και στην εκδήλωση ακούστηκε ότι ο στόχος είναι ένα 30% των αποφοίτων (κάπου 60 εργαζόμενοι) να βρουν εργασία για τουλάχιστον ένα εξάμηνο μετά το πρόγραμμα.

Η είδηση δεν είναι όμως στους αριθμούς, αλλά στη στόχευση αυτού του προγράμματος. Ο Ευρωπαίος επικεφαλής της Διεύθυνσης Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, αναφέρθηκε σε «ένωση των δυνάμεων, αντί για ανταγωνισμό», ενώ το μέλος της περίφημης Task Force Γ. Λούχνερ μίλησε για την ανάγκη να ενταχθούν στην προσπάθεια μείωσης της ανεργίας, «και φορείς που έχουν αποδεδειγμένη εμπειρογνωμοσύνη».

 

Υποκατάσταση του ΟΑΕΔ από ιδιώτες

Ο Ευρωπαίος «ειδικός», που εδρεύει στη χώρα μας, εργάζεται για τον «επαναπροσδιορισμό του επιχειρησιακού μοντέλου του ΟΑΕΔ». Το πρόγραμμα αυτό είναι χαρακτηριστικό μάλλον του νέου ρόλου που επιφυλάσσουν για τον ΟΑΕΔ, σε μια εποχή που η ανεργία διογκώνεται και οι υπηρεσίες του είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίες. Ο κ. Λούχνερ στην παραπάνω εκδήλωση μπορεί να τόνισε ότι δεν πρόκειται για υποκατάσταση του δημόσιου από ιδιωτικό φορέα, η εκπρόσωπος του ιδιώτη «συμμάχου» φρόντισε όμως να… ξεκαθαρίσει τα πράγματα.

Η επικεφαλής της ManpowerGroup στη χώρα μας, Β. Κουσία, ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτική για το ρόλο της επιχείρησης που ανδρώθηκε στο χώρο της ενοικίασης εργασίας (είναι η πρώτη εταιρία που πήρε τη σχετική άδεια στη χώρα μας). Περιγράφοντας πώς θα λειτουργήσει μέσα στο πιλοτικό πρόγραμμα, είπε ότι «απλά, τα γραφεία διασύνδεσης του ΟΑΕΔ μας στέλνουν τους αποφοίτους για να τους κατατοπίσουμε στις ανάγκες των πελατών». Η εν λόγω εταιρία θα ασχοληθεί με την «κατασκευή ταλέντων», φροντίζοντας οι εργαζόμενοι να είναι «αποδοτικοί» και «προσαρμόσιμοι».

Ας δούμε πώς περιγράφονται οι ρόλοι των «συμμάχων» του ΟΑΕΔ στο εν λόγω πρόγραμμα. Η πολυεθνική Manpower προσφέρει τη «γνώση της αγοράς εργασίας», την «αξιολόγηση και επιλογή των ωφελούμενων», τη «γεφύρωση των απαιτήσεων των επιχειρήσεων με τις ικανότητες των ωφελούμενων» κ.λπ. Η ΜΚΟ Praksis θα ασχοληθεί με την ενημέρωση νέων που χαρακτηρίζονται ως NEETs (Neither in Employment, not in Education and Training, ελληνιστί: αυτούς που δεν είναι ούτε εργαζόμενοι, ούτε εκπαιδευόμενοι, δηλαδή τη μεγάλη πλειοψηφία των νέων σήμερα). Και το Δίκτυο Menon αναλαμβάνει την «εσωτερική αξιολόγηση» του προγράμματος, αλλά και τη διατύπωση προτάσεων «για τη βελτίωση του προγράμματος πρακτικής άσκησης».

 

Διαμεσολάβηση στην εργασία και τη μαθητεία

Αν και το πρόγραμμα αφορά μόνο 200 απόφοιτους (στις σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ φοιτούν κάθε χρόνο 6-7.000 σπουδαστές), ο χαρακτηρισμός του ως «πιλοτικού» υπογραμμίζει την κατεύθυνση που δίνουν μέσω των χρηματοδοτήσεων οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στην αντιμετώπιση της ανεργίας. «Τα χρήματα που δίνονται σε διαμεσολάβηση θα μπορούσαν να δίνονται στον ΟΑΕΔ», λέει στον Δρόμο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων του ΟΑΕΔ Γιώργος Μακράκης, θεωρώντας πως όλες αυτές οι υπηρεσίες μπορούν να πραγματοποιηθούν από τις αντίστοιχες υπηρεσίες του οργανισμού. Πριν από μερικές εβδομάδες η Ομοσπονδία κατήγγειλε μια άλλη διαμεσολάβηση, αυτή των ΚΕΚ στα προγράμματα τύπου Voucher, τονίζοντας ότι «πολιτική στην απασχόληση δεν μπορεί να υπάρξει με μεσάζοντες». Όπως λέει ο κ. Μακράκης, οι μοναδικοί ωφελημένοι αυτών των συνεργασιών είναι οι ιδιώτες, οι οποίοι αμείβονται αδρά γι’ αυτές τις υπηρεσίες.

Η διαχείριση των αποφοίτων των ΕΠΑΣ μαθητείας αποκτά μεγαλύτερη σημασία μετά τις αλλαγές που φέρνει στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση ο νόμος 4186/13, ο οποίος εισάγει το θεσμό της μαθητείας στις σχολές επαγγελματικής κατάρτισης και σε όλη σχεδόν την τεχνική εκπαίδευση. Στην ουσία πρόκειται για το περίφημο δυϊκό σύστημα (εκπαίδευση και πρακτική εξάσκηση), το οποίο εφαρμόζει ο ΟΑΕΔ στις σχολές του εδώ και δεκαετίες και πλέον θα διαχειρίζεται και στις υπόλοιπες σχολές. Αν στη μαθητεία και την κατάρτιση πρυτανεύσει η λογική της παραπάνω συμμαχίας, μιλάμε για μια πολύ επικερδή μπίζνα, με πολλούς αληθινά ωφελούμενους.

 

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!