Τους βασικούς τομείς κριτικής για τη χρήση των μεταλλαγμένων εξηγεί στον Δρόμο ο γεωπόνος Ηλίας Κάνταρος, θέτοντας προ των ευθυνών της τόσο την πολιτική ηγεσία της χώρας όσο και την επιστημονική κοινότητα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο κ. Κάνταρος, η χρήση των μεταλλαγμένων:
–   Επιβαρύνει τη δημόσια υγεία, καθώς υπάρχουν διαπιστωμένες αυξήσεις αλλεργιών αφού οι γυρεόκοκκοι των γενετικά τροποποιημένων φυτών δεν αναγνωρίζονται από το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τους καταπολεμήσει. Η εμφάνιση νέων αλλεργιών σε χώρες όπου χρησιμοποιούνται ευρέως μεταλλαγμένα τρόφιμα είναι επιστημονικά και ιατρικά διαπιστωμένη ενώ σε κάποιες περιοχές όπως η Ινδία, με ευρύτατη χρήση μεταλλαγμένων, έχουν διαπιστωθεί και σοβαρές αλλοιώσεις στη σύνθεση του αίματος των πολιτών.
–   Οδηγεί στην εξάρτηση της αγροτικής παραγωγής από συγκεκριμένες εταιρίες, καθώς οι μεταλλαγμένοι σπόροι είναι πλήρως ελεγχόμενοι για την αναπαραγωγή τους και απαιτούν συνήθως συγκεκριμένα χημικά πρόσθετα, που παράγουν οι ίδιες εταιρίες.
–  Πλήττει τη βιοποικιλότητα των εδαφών, ειδικά σε χώρες με πλούσια χλωρίδα όπως η Ελλάδα, καθώς με τη μεταφορά της γύρης από τα μεταλλαγμένα επιμολύνονται και τα υπόλοιπα φυτά καταλήγοντας τελικά σε πλήρη κυριαρχία των γενετικά τροποποιημένων.
–  Τέλος, ανοίγει ένα σοβαρό ζήτημα βιοηθικής, σχετικά με τη δυνατότητα του ανθρώπου να παράγει ο ίδιος νέα είδη φυτών, αντιβαίνοντας στους νόμους της φύσης με συνεχείς μεταλλάξεις.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!