Για «ανελέητο κυνήγι κεφαλών» μιλά η ΠΟΕ-ΟΤΑ
Ως προσωπική υπόθεση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης προβάλλεται η κόντρα γύρω από τις απολύσεις στο Δημόσιο, ενώ στην πραγματικότητα η κατάρρευση τόσο της διαδικασίας αξιολόγησης, όσο και του επανελέγχου της μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου στερούν από την κυβέρνηση την απαραίτητη δεξαμενή για να προχωρήσει στις χιλιάδες των απολύσεων που υπόσχεται στην τρόικα.
Η υπόθεση του επανελέγχου των συμβάσεων σύμφωνα με τον Ν.4250/2014 έχει ξεκινήσει από μια σειρά δήμους και τη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού, όπου σύμφωνα με το υπουργείο έχουν πραγματοποιηθεί πολλές μετατροπές συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Ο νόμος αυτός θέτει σε επανέλεγχο τη νομιμότητα δεκάδων χιλιάδων συμβάσεων οι οποίες μετατράπηκαν με νομοθετήματα της προηγούμενης δεκαετίας και προβάλλεται ως «άρση των αδικιών» και «ενίσχυση της αξιοπιστίας του Δημοσίου». Η ΠΟΕ-ΟΤΑ από την αρχή αντιτάχθηκε στην πραγματοποίηση αυτών των ελέγχων και χαρακτήρισε τον επανέλεγχο «φερετζέ» των απολύσεων. Μέχρι σήμερα οι ελεγκτές του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης συναντούν μαζική αντίδραση στους δήμους όπου επιχείρησαν να ξεκινήσουν τη διαδικασία. Στριμωγμένος ο υπουργός Κυρ. Μητσοτάκης με επιστολή του στην ΚΕΔΕ ζητά τη συνεργασία των δημοτικών αρχών καλώντας τους «να διευκολύνουν και να εγγυηθούν» τη διενέργεια των ελέγχων.
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ με μια τεκμηριωμένη απάντηση καλεί τους δημάρχους να συμπράξουν με τους εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση στον αγώνα για την κατάργηση αυτής της διαδικασίας. Ας δούμε πώς η συνδικαλιστική οργάνωση αποδομεί τα επιχειρήματα του υπουργού:
- Οι συμβάσεις των οποίων ζητείται ο έλεγχος μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου μέσα από διαδικασίες που συμπεριελάμβαναν τον έλεγχο του ΑΣΕΠ και με τα εχέγγυα της νομιμότητας που καθόριζαν οι διατάξεις των νόμων και των διαταγμάτων με τις οποίες πραγματοποιήθηκαν.
- Από τους πρώτους ελέγχους που έγιναν στο υπουργείο Πολιτισμού διαφαίνονται «διαφορετικές ερμηνευτικές προσεγγίσεις» από αυτές που απαιτούσε ο νόμος κατά το χρόνο μετατροπής. Δηλαδή, ενώ το ΠΔ 164/2004 (νόμος Παυλόπουλου) δεχόταν τη μετατροπή κάθε είδους εργασιακής απασχόλησης, είτε ήταν νόμιμη ή τυπική, είτε όχι και έτσι δεν ελέγχθηκε αν οι εργαζόμενοι είχαν ασφάλιση το διάστημα της προηγούμενης απασχόλησής τους, αν οι συμβάσεις τους ήταν νόμιμες ή αν είχαν τηρηθεί οι νόμιμες απαιτήσεις για την αμοιβή τους, στον εκ νέου έλεγχο ζητείται από τις υπηρεσίες και τους εργαζόμενους να προσκομίσουν ένσημα, αποδείξεις καταβολής αμοιβών κ.λπ. Όπως χαρακτηριστικά γράφει η ΠΟΕ-ΟΤΑ, περίπου δέκα χρόνια μετά τη μετατροπή της σύμβασής τους αυτοί οι εργαζόμενοι καλούνται «να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες». Με τον τρόπο αυτό ο υπουργός αποκτά απεριόριστη εξουσία να απολύει εργαζόμενους, χωρίς αποζημιώσεις και χωρίς να τους παρέχεται στοιχειώδης προστασία.
- Επιχειρώντας να συσκοτίσει την πραγματικότητα ο κ. Μητσοτάκης μιλά για «κραυγές του παρελθόντος» επιτιθέμενος στην ΠΟΕ-ΟΤΑ, αγνοώντας τις κραυγές αγωνίας των υπαλλήλων που αισθάνονται «θύματα στο ανελέητο κυνήγι κεφαλών», ενώ την ίδια ώρα δεν ενημερώνει τους τοπικούς άρχοντες των οποίων ζητά τη συνδρομή σχετικά με τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν σε βάρος τους, όταν βρεθούν εργαζόμενοι να έχουν απασχοληθεί δήθεν παράνομα σε θέσεις εργασίας.
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ καλεί τους δημάρχους να μη συμπράξουν σε αυτή τη διαδικασία, η οποία αποτελεί στην πραγματικότητα «συνενοχή στην εν ψυχρώ δολοφονία εκατοντάδων εργαζομένων, που έχουν με την αξία τους καταλάβει μια θέση εργασίας, μετά από πολλά έτη ομηρίας».