Ο Αμπού Άχμαντ Φουάντ, αναπληρωτής γ.γ. του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, μίλησε στην εφημερίδα Αλ Γουατάν για τις νέες διαπραγματεύσεις υπό αμερικανική αιγίδα και το Σχέδιο Κέρι, για το πρόσφατο συνέδριο του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP), αλλά και για το σημείο στο οποίο βρίσκεται σήμερα η παλαιστινιακή υπόθεση. Ακολουθούν αποσπάσματα της συνέντευξης.

Το PFLP ολοκλήρωσε πρόσφατα το συνέδριό του, προχωρώντας σε αλλαγές στα όργανα και στην εκλογή σας ως αναπληρωτή γενικού γραμματέα.
Το PFLP βρίσκεται στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων σε πολλές χώρες. Στη Δυτική Όχθη αντιμετωπίζουμε συλλήψεις και διώξεις από το σιωνιστικό εχθρό και κάποιες φορές από τις παλαιστινιακές Δυνάμεις Ασφαλείας. Καταφέραμε, όμως, να πραγματοποιήσουμε το Συνέδριο, παρά τις δυσκολίες. Επίσης, προβλέπεται σε κάθε συνέδριο μια ανανέωση της τάξης του 25%, όμως σε αυτό το συνέδριο η ανανέωση στους κόλπους της Κεντρικής Επιτροπής ξεπέρασε το 60%.

Ποια είναι η σημασία της μεταφοράς της θέσης του αναπληρωτή γενικού γραμματέα εκτός της κατεχόμενης Παλαιστίνης;
Ο σύντροφος Μαλούχ, όσο ήταν αναπληρωτής γ.γ., φυλακίστηκε από τις κατοχικές Αρχές για πέντε χρόνια. Όποιος είναι σε ηγετική θέση δέχεται συνεχώς απειλές και περιορισμούς. Ο γ.γ. του Μετώπου Άχμαντ Σαντάτ και άλλα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του Μετώπου κρατούνται στις φυλακές για 12 χρόνια. Πολλοί έχουν καταδικαστεί σε ισόβια και ο σύντροφος Σαντάτ σε 30 χρόνια.

Ο ρόλος του Λαϊκού Μετώπου στις διάφορες μορφές αντίστασης, σε σχέση με την παρούσα παλαιστινιακή και διεθνή κατάσταση;
Το Συνέδριο επαναβεβαίωσε πως στρατηγικός σκοπός του Μετώπου είναι η απελευθέρωση ολόκληρης της παλαιστινιακής γης. Σχετικά με το πρόγραμμα της ΟΑΠ, στόχος είναι να προχωρήσουμε στην κατεύθυνση της ίδρυσης ενός δημοκρατικού παλαιστινιακού κράτους σε ολόκληρη την Παλαιστίνη. Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο πώς κατανοούμε εμείς το προσωρινό πρόγραμμα της ΟΑΠ και πώς το κατανοούν άλλες δυνάμεις, ειδικά η μονοπωλιακή ηγεσία της. Η δική μας κατανόηση βάζει πρώτα απ’ όλα το δικαίωμα της επιστροφής, της αυτοδιάθεσης, της ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ. Απαιτούμε από όλες τις δυνάμεις να μη θέτουν αυτές τις θέσεις σε διαπραγμάτευση, όπως γίνεται από την εποχή του Όσλο. Δεν θα πετύχουμε την απελευθέρωση της Παλαιστίνης και τους εθνικούς μας σκοπούς παρά αν ο ένοπλος αγώνας συνδυαστεί με άλλες μορφές πάλης, ειδικά με την λαϊκή.

Αυτή δεν είναι η γραμμή της υπόλοιπης παλαιστινιακής Αριστεράς ή των αραβικών δυνάμεων.
Πολλές δυνάμεις μετά τα είκοσι χρόνια εμπειρίας του Όσλο, έχουν καταλάβει πως οι διαπραγματεύσεις και οι πολιτικοί συμβιβασμοί δεν έχουν καταφέρει τίποτα. Ήταν προς όφελος της σιωνιστικής οντότητας και ενάντια στα συμφέροντα του παλαιστινιακού λαού, και τα δικαιώματα του αραβικού έθνους γενικά. Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να γίνουν «έντιμοι διαμεσολαβητές» και υποστηρίζουν των σιωνιστικό εχθρό στα πάντα – από την εποικιστική πολιτική για το επονομαζόμενο «εβραϊκό κράτος» μέχρι τα εγκλήματα που διαπράττει ο εχθρός, την ιουδαιοποίηση της Ιερουσαλήμ, τον πλήρη έλεγχο της Δυτικής Όχθης. Γιατί λοιπόν κάποιοι εξακολουθούν να βασίζονται στις ΗΠΑ και τη Δύση; Είναι καιρός να γκρεμίσουμε τις ψευδαισθήσεις. Καταλαβαίνουμε πολύ καλά ότι υπάρχουν άλλοι σύμμαχοι που μπορούν να σταθούν στο πλευρό μας, στη βάση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Ζητούμε την επανίδρυση των οργάνων της ΟΑΠ σε μια δημοκρατική βάση που θα εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό και την ποικιλομορφία του και θα συμπεριλαμβάνει τις μεγαλύτερες ισλαμικές πολιτικές οργανώσεις, τη Χαμάς, την Ισλαμική Τζιχάντ κι άλλες. Είναι επιτακτικό να τελειώσει ο διχασμός στην παλαιστινιακή αρένα, σύμφωνα με τις Συμφωνίες του Καΐρου. Είναι επείγουσα η έκτακτη συνάντηση όλων όσων συμμετείχαν στον διάλογο στο Κάιρο ώστε να ξεπεραστεί ο διχασμός και να αντιμετωπίσουν το λεγόμενο Σχέδιο Κέρι.

Μερικοί ισχυρίζονται πως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, θέλει να τρενάρει τις διαπραγματεύσεις, άλλοι πως δεν έχει καταφέρει τίποτα και κάποιοι αισθάνονται πως πλησιάζει ένα νέο Όσλο…
Είμαστε ενάντια σε κάθε διαπραγμάτευση, όπως και στον σχετικό πολιτικό συμβιβασμό. Οι ΗΠΑ θέλουν να ξεμπερδεύουν με την παλαιστινιακή υπόθεση, την ώρα που το αραβικό έθνος έχει να αντιμετωπίσει εσωτερικά προβλήματα και συγκρούσεις, αλλά και θρησκευτικούς σεχταρισμούς. Οι εσωτερικές συνθήκες έχουν παραγκωνίσει την παλαιστινιακή υπόθεση από κεντρικό στόχο του αραβικού έθνους. Δεν βλέπουμε πια το παλαιστινιακό ζήτημα σε αραβικό επίπεδο, δεν ακούμε συνθήματα υποστήριξης του παλαιστινιακού λαού και των δικαιωμάτων του. Το Παλαιστινιακό έχει υποβαθμιστεί στην σκέψη του έθνους μας. Αντιμετωπίζουμε ένα είδος συναίνεσης που είναι προς το συμφέρον της σιωνιστικής κατοχής. Καλώ την παλαιστινιακή μονοπωλιακή ηγεσία να σταματήσει τις επικίνδυνες πολιτικές σε βάρος της υπόθεσής μας, να ολοκληρώσει τη διαδικασία της εθνικής συμφιλίωσης και να προετοιμάσει εκλογές σε μια δημοκρατική βάση. Με βαθιά θλίψη λέω πως ο παλαιστινιακός λαός, αυτή τη στιγμή, δεν αισθάνεται πως έχει ένα μοναδικό σημείο αναφοράς αλλά πολλά.

Ποιες είναι οι σχέσεις με την Αίγυπτο;
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα πράγματα στο παρελθόν ήταν πιο εύκολα απ’ ό,τι σήμερα, όχι μόνο σε ό,τι αφορά την Αίγυπτο αλλά και σε αραβικό επίπεδο. Η νέα αιγυπτιακή ηγεσία βλέπει τις συναντήσεις με τους Παλαιστίνιους υπό το πρίσμα της εσωτερικής της κατάστασης και τις διαφορές με την Χαμάς. Ο λαός μας στη Γάζα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως τμήμα του παλαιστινιακού λαού και όχι με κριτήριο την πολιτική σχέση με τη μία ή την άλλη οργάνωση. Θα θέλαμε να δούμε την Αίγυπτο να παίζει θετικό ρόλο στη λήξη των παλαιστινιακών εσωτερικών διχασμών. Έχουμε τα μέσα να τερματίσουμε τον διχασμό, ειδικά ανάμεσα στην Φατάχ και τη Χαμάς, σύμφωνα με τις συμφωνίες του Καΐρου.

Ποια είναι η εκτίμηση σας για την κατάσταση στην Συρία;
Υπάρχει μια ισορροπία δυνάμεων, σε διεθνές επίπεδο, που οδηγεί σε μια πολιτική λύση. Υπάρχει μια ευκαιρία υπεράσπισης της ενότητας και ανεξαρτησίας της Συρίας, και θα πρέπει να την ακολουθήσει κάθε Άραβας. Η Συρία πρέπει να παραμείνει ενωμένη και να συνεχίσει να αρνείται την κατοχή. Η εξωτερική παρέμβαση έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην τραγωδία που πλήττει τη χώρα και απειλεί να καταστρέψει ένας έθνος και μια κοινωνία.

(Ολόκληρη τη συνέντευξη μπορείτε να τη διαβάσετε στο https://r-freepalestine.blogspot.gr/)

Μετάφραση: Ιωάννα Ραδαίου

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!