Αρχική κοινωνία Ύβρις στην «Ευρώπη των υβριδικών»

Ύβρις στην «Ευρώπη των υβριδικών»

Όμηροι του παγκόσμιου μονοπωλίου σπόρων. Του Ζαχαρία Ρουστάνη

Φλερτάρουν επικίνδυνα οι καρεκλοκένταυροι των Βρυξελλών με την ιδέα να παραδώσουν τους ευρωπαϊκούς λαούς στην ομηρία του παγκόσμιου μονοπωλίου σπόρων. Επί ένα χρόνο προσπαθούν με «μικροβελτιώσεις» στον νέο Κανονισμό διακίνησης σπόρων και πολλαπλασιαστικού υλικού, με διπλωματικού τύπου αυτοαναιρούμενες «εξαιρέσεις», να μη δυσαρεστήσουν τις πολυεθνικές. Κι ας είναι να μετατραπεί ολόκληρη η Ευρώπη σε… υβριδίου τόπο.
Όλοι οι γνωστοί κίνδυνοι για το φυσικό περιβάλλον και την ποιότητα της ανθρώπινης διατροφής αν αθροιστούν (η μόλυνση, τα τοξικά απόβλητα, οι στυγνά ιδιοτελείς και καιροσκοπικές κοινοτικές «αγροτικές πολιτικές» που επιβάλλονται σε… προσαρτημένους και άβουλους ευρωπαϊκούς λαούς, τα ανθρώπινα λάθη, οι θεομηνίες), ωχριούν μπροστά στον νέο Κανονισμό διακίνησης σπόρων που προτάθηκε το Μάιο του 2013 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πρόκειται να συζητηθεί σε λίγες ημέρες στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο Κανονισμός αυτός, όπως καταγγέλλουν πολλές οργανώσεις αγροτών, μικροκαλλιεργητών, διατηρητέων παραδοσιακών ποικιλιών, κηπουρών, καταναλωτών, επιστημόνων, περιβαλλοντολόγων, οι Γεωπόνοι του κόσμου, αλλά και τα δίκτυα ΒιοΖώ και Πελίτι, οδηγεί σε διατροφική εξάρτηση και ομηρία μεγάλους πληθυσμούς στην ευρωπαϊκή περιφέρεια και τους εξαναγκάζει να μεταβληθούν σε κατευθυνόμενους καταναλωτές αγροδιατροφικών προϊόντων αμφιβόλου προέλευσης και διατροφικής αξίας, που δεν θα αποτελούν δική τους παραγωγή ή ελεύθερη επιλογή, αλλά επιβαλλόμενο επιχειρηματικό πλάνο ορισμένων πολυεθνικών. Το κυριότερο, απειλεί την οικολογική ισορροπία και τη βιοποικιλότητα των χωρών.

Πλήρης άλωση της αγροτικής παραγωγής
Υπάρχει ίσως ακόμα κάποια ελπίδα, καθώς την περασμένη εβδομάδα η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Ε.Ε. στην εισήγησή της χαρακτήρισε «απαράδεκτο» τον Κανονισμό. Οι εκπρόσωποι των οργανώσεων, ωστόσο, εκφράζουν τη βαθιά τους ανησυχία για τη μεθοδευμένη διατροφική κυριαρχία των παγκόσμιων εταιριών, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, τη διατροφική ασφάλεια για την υγεία των πολιτών. Ο πρόεδρος του δικτύου ΒιοΖώ, Κωστής Γεωργάκης, εκτιμά ότι οι Ευρωπαίοι εκπρόσωποι λειτουργούν σαν μαριονέτες και «για λόγους καθαρά προεκλογικούς ενδέχεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να μεταθέσει για λίγους μήνες τη λήψη οριστικής απόφασης. Ο κύβος όμως έχει ριφθεί. Θα μεθοδεύσουν την πλήρη άλωση της αγροτικής παραγωγής από τους κανόνες των πολυεθνικών εταιριών, την πλήρη υποταγή στη βιομηχανία σπόρων και τα υβρίδια». Μοναδικό όπλο για τους λαούς -καταλήγει- «είναι η ανάπτυξη της συνειδητότητας, η στήριξη και η ενίσχυση από όλους μας της βιολογικής γεωργίας, των τραπεζών συγκέντρωσης και ανταλλαγής παραδοσιακών σπόρων, όπως είναι και το δίκτυο Πελίτι. Αυτός είναι ο καλύτερος αγώνας για τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής, για την προστασία του φυσικού μας πλούτου, αλλά και για την ίδια την επιβίωσή μας».

Και οι «Γεωπόνοι του κόσμου» αντιδρούν
Η οργάνωση «Γεωπόνοι του κόσμου» έστειλε επιστολή προς τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία περιγράφονται αναλυτικά οι κίνδυνοι από την εφαρμογή του νέου Κανονισμού. Αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι οι γραφειοκρατικές διατάξεις του είναι στην καλύτερη περίπτωση τρικλοποδιές για τους μικροπαραγωγούς, ότι «καταστρέφονται περίπου 7.000 μικρές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίας σπόρων και αναπαραγωγικού υλικού με δευτερογενείς επιπτώσεις την απώλεια εργασίας για χιλιάδες εργαζόμενους και τον αφανισμό πολλών ποικιλιών καλλιεργειών με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά στις κατά τόπους ειδικές βιοκλιματικές συνθήκες». Επίσης καταγγέλλουν τη δήθεν βελτίωση των αρχικών διατάξεων, με συγκαταβατικές «εξαιρέσεις» στην απαγόρευση διατήρησης παραδοσιακών σπόρων, μια και «γι’ αυτές τις εξαιρέσεις, ο τρόπος που είναι γραμμένος ο Κανονισμός προβλέπει ότι μπορούν να απαλειφθούν, να τροποποιηθούν ή και να μειωθούν αριθμητικά σε οποιαδήποτε περίσταση στο μέλλον, χωρίς μάλιστα να είναι απαραίτητη η ψήφος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (!)».
Η ουσία για τους «Γεωπόνους του κόσμου» παραμένει, όσο και αν μας σοκάρει: «Εκχωρείται το αποκλειστικό δικαίωμα παραγωγής και εμπορίας σπόρων μόνο στις μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στο κόστος, σε χρόνο και σε χρήμα, της γραφειοκρατίας και των απαιτητικών διαδικασιών τυποποίησης και καταγραφής που απαιτεί ο Κανονισμός. Καθίσταται παράνομη η επί αιώνες ελεύθερη ερασιτεχνική καλλιέργεια σε όλη την Ευρώπη»…

 


 

 

Ανοιχτό σπορείο από το Πελίτι Αίγινας

Για 9η συνεχή χρονιά η ομάδα Αίγινας της εναλλακτικής Κοινότητας Πελίτι οργανώνει ανοιχτό σπορείο την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014, 11 π.μ., στην Αίγινα, στο χώρο του πύργου του Μάρκελλου.
Οι εκδηλώσεις του συλλόγου γίνονται με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη διατήρηση των σπόρων των παραδοσιακών και ντόπιων ποικιλιών, που στις μέρες μας κινδυνεύουν όχι μόνο να εξαφανιστούν αλλά και να απαγορευτεί η χρήση και διακίνησή τους. Οι πολυεθνικές εταιρίες στοχεύουν στην επιβολή μονοπωλίου στην εμπορία των σπόρων στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά, που θα υποχρεώνει τους αγρότες να χρησιμοποιούν αποκλειστικά σπόρους αυτών των εταιριών.
Μπορούν να συμμετάσχουν όλοι, πολίτες, φορείς, σύλλογοι, σχολεία.
Πληροφορίες: www.peliti.gr, aigina@peliti.gr, 25240.22059 και 6971.630495.

Σχόλια

Exit mobile version