Στην κατάμεστη αίθουσα του Συλλόγου Υπαλλήλων Τράπεζας Ελλάδος πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Γ. Τόλιου  «Κρίση, «απεχθές» χρέος και αθέτηση πληρωμών. Το ελληνικό δίλημμα».

Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν και μίλησαν οι Γιώργος Σταθάκης (Καθηγητής Πολιτικής οικονομίας Πανεπιστημίου Κρήτης), Σπύρος Σακελλαρόπουλος (Επίκουρος Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου), Λεωνίδας Βατικιώτης (Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών-δημοσιογράφος), Γιώργος Μανιάτης (καθηγητής Πολιτικής και Ηθικής θεωρίας Πανεπιστημίου Αθηνών) και χαιρέτησε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Όλοι οι ομιλητές στάθηκαν στην μακρόχρονη πορεία και προσφορά του Γ. Τόλιου στο χώρο της οικονομολογικής σκέψης και της Αριστεράς. Για το βιβλίο επεσήμαναν ότι πρόκειται για μια προσέγγιση που αναλύει σε βάθος το θέμα της κρίσης, προτείνει λύσεις διεξόδου που αναζητούν τρόπους μετάβασης σε μια κοινωνία με βάση τα σοσιαλιστικά και κομμουνιστικά ιδανικά, προσπαθεί να δώσει στέρεες απαντήσεις, εξετάζοντας δημοκρατικά όλες τις πιθανές επιλογές της διεξόδου, εντοπίζει τις κοινωνικοπολιτικές προϋποθέσεις αυτής, ενώ αποτελεί γραπτό προσιτό προς τον αναγνώστη, χωρίς να απαιτείται από αυτόν βαθιά γνώση πολιτικοοικονομικής ορολογίας.
Ο Γιάννης Τόλιος μιλώντας για το βιβλίο του στο Δρόμο, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Το βιβλίο, που αφορά το χρέος, την κρίση και την αθέτηση πληρωμών, το θέτω σαν ένα δίλημμα για την ελληνική κοινωνία, γιατί σήμερα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, από άποψη σημαντικότητας, ενός προβλήματος που αγγίζει όλες τις πλευρές της πολιτικής και κοινωνικής ζωής. Το βιβλίο πραγματεύεται θέματα που έχουν να κάνουν με αυτή την κρίση, η οποία αποτελεί και κρίση της Ευρωζώνης, και τον τρόπο διεξόδου από αυτήν. Γίνεται μια θεώρηση των συμπερασμάτων από την πολιτική του Μνημονίου που ακολούθησε η κυβέρνηση με την τρόικα και αποδεικνύεται ότι ενώ αυτή η πολιτική του Μνημονίου ήταν στο όνομα της αποτροπής της χρεοκοπίας, τώρα βαδίζουμε για “ραντεβού με τη χρεοκοπία”. Μιλάμε, πλέον, για αναδιάρθρωση. Εδώ γεννιέται ένα ερώτημα: Aν αυτή η αναδιάρθρωση θα γίνει με ορούς πιστωτών, ή με ορούς υπέρ του λαού».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!