Τις τελευταίες μέρες, μετά την εκεχειρία στη Γάζα και την αναβάθμιση της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει μια εντεινόμενη επίθεση στη Δυτική Όχθη, με συλλήψεις δεκάδων ανθρώπων, επιδρομές σε σπίτια, κυρίως στα χωριά που οργανώνουν διαδηλώσεις κατά της κατοχής.

Οι Ισραηλινοί έποικοι, επίσης, συμμετέχουν στην επιχείρηση αυτή με αυξανόμενες επιθέσεις στους κατοίκους. Ο Μίχαελ Βαρσάφσκι από το Εναλλακτικό Κέντρο Πληροφόρησης, γράφει:
Ο Νετανιάχου είναι θυμωμένος, πολύ θυμωμένος. Η αναγνώριση της Παλαιστίνης ως μη κράτος-μέλος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ είναι χαστούκι στο πρόσωπο του Ισραήλ. Ο Νετανιάχου θέλει να εκδικηθεί. Να φύγει από τον ΟΗΕ; Δεν είναι ρεαλιστικό. Να κόψει τις διπλωματικές σχέσεις με πάνω από 130 κράτη που υποστήριξαν την αναγνώριση της Παλαιστίνης, ακόμα λιγότερο. Οπότε οι σύμβουλοι του Ισραηλινού πρωθυπουργού αναλογίζονταν και προσπαθούσαν να βρουν τρόπους να εκδικηθούν. Τελικά το βρήκαν, χρησιμοποιώντας τις συνηθισμένες δειλές μεθόδους. Το Ισραήλ δεν μπορεί να επιτεθεί στην παντοδύναμη Ευρώπη – τον μεγαλύτερο εμπορικό συμβαλλόμενο του Ισραήλ; Εντάξει, θα επιτεθεί στους αδύναμους Παλαιστίνιους.
Πήρε τις κάρτες που επιτρέπουν την είσοδο στα Ιεροσόλυμα από επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής και δεν αποδίδει τους φόρους που παρακρατεί εκ μέρους της Παλαιστινιακής Αρχής, όπως ορίζει το φρικτό πρωτόκολλο του Παρισιού του 1994.
Πιο σοβαρή, ωστόσο, είναι η απόφαση για την κατασκευή 3.000 νέων σπιτιών εποίκων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη και για επιτάχυνση της κατασκευής εποικισμών στην Ε1 ζώνη που βρίσκεται ανάμεσα στην ανατολική Ιερουσαλήμ και τον εποικισμό του Μάλε Αντουμίν.
Οι τελευταίες αυτές αποφάσεις είναι μια πρόκληση ενάντια στο «βέτο» των ΗΠΑ για επέκταση εποικισμών, ενώ αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κάλεσαν τους Ισραηλινούς πρεσβευτές των χωρών τους για εξηγήσεις. Αυτά τα σχέδια όχι μόνο εξαλείφουν την πιθανότητα λύσης δύο κρατών, αλλά κατακερματίζουν εντελώς τη Δυτική Όχθη.
Ο Νετανιάχου θα κατέβει από το καλάμι; Αναρωτιέται ο Βαρσάφκσι. Φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να συνεχίσει με την εξτρεμιστική του ατζέντα.
Το κόμμα του το Λικούντ, εξέλεξε την ομάδα που θα είναι υποψήφια στις προσεχείς κοινοβουλευτικές εκλογές, η οποία αποτελείται από υπερεθνικιστές και τρελούς μεσσιανιστές. Και καταλήγει: «Τώρα είναι ο καιρός για πίεση προς τις κυβερνήσεις του κόσμου για επιβολή κυρώσεων στο κράτος που όχι μόνο παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, αλλά τις φτύνει και στα μούτρα. Οι Ισραηλινοί έποικοι επινόησαν την έννοια του «price tag», του τιμήματος, για να δικαιολογήσουν τις επιθέσεις ενάντια στους Παλαιστίνιους. Είναι καιρός η διεθνής κοινότητα να επιβάλει ένα τίμημα στο Ισραήλ.

Σύλλογος Αλληλεγγύης
στον Παλαιστινιακό Λαό Ιντιφάντα
https://intifadagr.wordpress.com

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!