Του Τάσου Γιακουμή.

Κλείσιμο-συγχωνεύσεις νοσοκομείων και κέντρων υγείας, μεγάλη υποβάθμιση των υπηρεσιών σ’ αυτά, εντατικοποίηση της εργασίας γιατρών και εργαζομένων, πληρωμή από τους ασθενείς μέρους του κόστους εξέτασης και νοσηλείας, ακόμα και απολύσεις προσωπικού. Αυτά θα είναι τα άμεσα αποτελέσματα του πρόσφατα ψηφισμένου από τη Συμβουλευτική της τρόικας (Βουλή) Νόμου Αναβάθμισης του ΕΣΥ και ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων. Πιστή στις παραδόσεις εμπλοκής του ΔΝΤ σε χώρες-θύματα, η «ελληνική» κυβέρνηση προχωρά στην άμεση διάλυση των -ταλαιπωρημένων από χρόνια- δομών της Δημόσιας Υγείας.

Ήδη έχει προϊδεαστεί το φιλοθεάμον κοινό: το think tank του υπουργείου και πιθανόν νέος υπουργός Υγείας, καθηγητής του London School of Economics Η. Μόσιαλος, έχει τοποθετηθεί δημόσια περί ανάγκης περιορισμού του κόστους λειτουργίας του ΕΣΥ, με αλλαγή χρήσης μονάδων ή και κλείσιμο δομών. Ο νέος νόμος θα οδηγήσει στην ταχεία διολίσθηση των νοσοκομείων στο χάος, προκειμένου να οδηγηθούμε στις ανωτέρω «λύσεις».

– Μιλούν για ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, όταν με το ζόρι κρατιέται η πρωινή λειτουργία με το υπάρχον ανεπαρκέστατο προσωπικό.
– Μιλούν για τιμολόγηση ιατρικών πράξεων και νοσηλείας και σύναψη συμβάσεων με ταμεία και ασφαλιστικές εταιρίες όταν τα ταμεία «δεν έχουν σάλιο» και η είσπραξη θα γίνεται απ’ ευθείας από τον πολίτη.
– Μιλούν για κάλυψη του εφημεριακού έργου των νοσοκομείων με εφημεριακό επίδομα για τους γιατρούς και κυνήγι εσόδων από άγρα ασθενών, προκειμένου να πληρωθούν οι παραπανίσιες υποχρεωτικές εφημερίες από τα έσοδα της «ολοήμερης» λειτουργίας. Καταργείται επισήμως η έννοια της υπερωριακής απασχόλησης και το κράτος παύει να πληρώνει τις υπερωρίες.
– Μιλούν για εξορθολογισμό δαπανών και πάταξη της διαφθοράς όταν χαρίζουν στους απατεώνες -κατά την κυρία υπουργό και πρώην γραμματέα του υπ. Ανάπτυξης που υπέγραφε άμεσες αναθέσεις το 2003- προμηθευτές 6.5 δισ. ευρώ.
– Μιλούν για μεταφορά πελατείας από τον ιδιωτικό στο δημόσιο τομέα -έτσι απλά- όταν χρηματοδότησαν μαζί με τους προηγούμενους τα μεγαθήρια της Ιδιωτικής Υγείας -άραγε ποιος θυμάται το κράξιμο της ιδιότυπης συγχώνευσης Ερυθρού και Ε. Ντινάν που χρέωναν στον Ερυθρό υλικά και πράξεις νοσηλείας που γίνονταν στο διπλανό μαγαζί;
– Τέλος, μιλούν για ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας πετώντας, στην κυριολεξία, τα Κέντρα Υγείας στους Καλλικρατικούς Δήμους χωρίς πόρους, με άμεσο αποτέλεσμα το κλείσιμο των περισσοτέρων απ’ αυτά.
Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) κήρυξε πενθήμερη απεργία στις 19-23/7, τις μέρες που ψηφίζονταν το έκτρωμα της «αναβάθμισης» του ΕΣΥ, γνωρίζοντας πως ήταν δύσκολες οι συνθήκες αντιμετώπισης αυτής της εξέλιξης μέσα στο κατακαλόκαιρο, ιδιαιτέρως απουσία κινηματικής κατάστασης, όχι μόνο στους νοσοκομειακούς γιατρούς.
Οι κραδασμοί που θα δημιουργηθούν από Σεπτέμβρη με την εφαρμογή του νόμου, θα οδηγήσουν σε πρωτόγνωρες καταστάσεις τα νοσοκομεία και τους εργαζόμενους σ’ αυτά. Ήδη, η στάση πληρωμών που έχει επιβληθεί εδώ και μήνες στις εφημερίες των γιατρών, οι μαζικές συνταξιοδοτήσεις εργαζομένων, η καθημερινή έλλειψη υλικών και το μείγμα αδιαφορίας και αυταρχισμού που επιδεικνύουν οι ΔΥΠΕ και οι Διοικήσεις για τα τρανταχτά προβλήματα λειτουργίας (π.χ. έλλειψη καρδιολόγου στη Ζάκυνθο, παιδιάτρου στη Δυτική Μακεδονία, αξονικοί που δεν λειτουργούν, είδαμε ακόμα και αδυναμία διενέργειας γενικής αίματος στο Αττικόν) οδηγούν σε γρήγορες και απρόβλεπτες εξελίξεις. Το στοίχημα για το συνδικαλιστικό κίνημα των γιατρών είναι με τις ενέργειές του να κατορθώσει από τη μια να ενώσει και να οργανώσει, γι’ άλλη μια φορά, το κομμάτι των γιατρών που ζουν από το μισθό τους και να αγωνιστούν με τους εργαζόμενους, παρά την προδοτική στάση της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ που δεν έχει βγάλει άχνα -ως άλλος Παναγόπουλος- για το μπλοκάρισμα των μέτρων και απ’ την άλλη να επαναφέρει σαν πλαίσιο διεκδίκησης στο μαζικό κίνημα την υπεράσπιση της Δημόσιας και Δωρεάν Υγείας, ένα από τα σημαντικότερα αγαθά που στηρίζουν την κοινωνική συνοχή.
Και θα κριθούμε απ’ το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας.

– Στις 25 Αυγούστου συνεδριάζει εκ νέου το ΓΣ της ΟΕΝΓΕ για εκτίμηση της κατάστασηςκαι εξαγγελία κινητοποιήσεων.

* Ο Τάσος Γιακουμής είναι μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!