Την αφορμή που θα τον μετατρέψει σε ήρωα και κατακτητή αναζητεί ο Ερντογάν.
Του Καν Εριμτάν
Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι «μισθοφορικές δυνάμεις υποστηριζόμενες από το ΝΑΤΟ» και μονάδες των «τουρκικών ένοπλων δυνάμεων» επιτέθηκαν στη συνοριακή πόλη Κασάμπ στην επαρχία Λατάμπια της Συρίας, νότια της τουρκικής επαρχίας Χατάι, σύμφωνα με τον ανεξάρτητο ερευνητή και ακτιβιστή Τσεμ Ερτίρ. Η επίθεση αυτή έγινε μόλις 9 ημέρες πριν από τις τουρκικές δημοτικές εκλογές στις οποίες ο Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε τη θέση του.
Λίγο πριν από τις εκλογές διέρρευσε επίσης ότι η Τουρκία σχεδίαζε μια προβοκάτσια η οποία θα επέτρεπε στα στρατεύματά της να επέμβουν άμεσα στον όχι-και-τόσο-εμφύλιο πόλεμο της Συρίας. Στη συζήτησε που διέρρευσε, ο υπουργός Εξωτερικών Νταβούτογλου και άλλα στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης επικεντρώθηκαν σε πιθανή σκηνοθετημένη επίθεση στον Τύμβο του Σουλεϊμάν Σαχ, έναν τουρκικό θύλακα στη συριακή επικράτεια. Ο «διορατικός» υπουργός Εξωτερικών μιλούσε δημόσια για την προθυμία της Τουρκίας να επέμβει στρατιωτικά ήδη από τις 14 Μαρτίου, όταν κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας, του Αζερμπαϊτζάν και του Ιράν, που έγινε στην τουρκική πόλη Βαν, δήλωνε ότι «η Τουρκία έχει το δικαίωμα να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στον Τύμβο του Σουλεϊμάν Σαχ». Η Τουρκία έψαχνε, λοιπόν, για το casus belli που θα της έδινε την ευκαιρία να αρχίσει στρατιωτικές επιχειρήσεις στο συριακό έδαφος. Η κυβέρνηση Ερντογάν πίστευε ότι «μπορούσε να στριμώξει τον Άσαντ οργανώνοντας μια επίθεση με το αέριο σαρίν, αναγκάζοντας τον Ομπάμα να τηρήσει την απειλή του σχετικά με τις κόκκινες γραμμές», σύμφωνα με άρθρο του βραβευμένου Αμερικανού δημοσιογράφου-ερευνητή Σίμουρ Χερς στο London Review of Books, που είχε ως πηγή μη κατονομαζόμενο στέλεχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Σύμφωνα με το σχέδιο, μόλις οι δυνάμεις των ΗΠΑ θα εισέβαλλαν στο συριακό έδαφος τα τουρκικά στρατεύματα θα ακολουθούσαν. Αν και επίσημη γραμμή παραμένει ότι το καθεστώς Άσαντ ευθύνεται για τη χρήση χημικών στη Συρία, η υπόθεση ότι η επίθεση στην Γκούτα ήταν μια σκηνοθετημένη επιχείρηση δεν είναι παρατραβηγμένη. Ο Χερς κάθε άλλο παρά επικεντρώνει στην απεγνωσμένη προσπάθεια του Ταγίπ Ερντογάν να βρει μια νομιμοφανή αιτία για να στείλει τουρκικά στρατεύματα στη Συρία, ένα έγκυρο casus belli τέτοιο που να απαλλάσσει την Τουρκία από τις κατηγορίες ότι ενήργησε μονομερώς, καθώς θα ήταν κυρίως η αμερικανική εναέρια ισχύς που θα ευθυνόταν για την επίθεση κατά του Άσαντ, ακολουθούμενη από τις επίγειες τουρκικές δυνάμεις.
Σε κατάσταση πολέμου;
Η απεγνωσμένη αναζήτηση για ένα casus belli συνεχίζεται και σήμερα. Στις 23 Μαρτίου ένα συριακό μαχητικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Ο Ερντογάν δεν άργησε να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία: «Ένα συριακό αεροσκάφος παραβίασε τον εναέριο χώρο μας. Τα τουρκικά F16 απογειώθηκαν και το κατέρριψαν. Όποιος παραβιάζει τον εναέριο χώρο μας θα δέχεται ισχυρό πλήγμα». Όμως, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ντόγκαν, το μαχητικό αεροσκάφος έπεσε στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Συρίας και Τουρκίας στην επαρχία Χατάι. Επιπλέον ο εκπρόσωπος της συριακής αεροπορίας δήλωσε ότι το αεροσκάφος που καταρρίφθηκε «κατεδίωκε συμμορίες τρομοκρατών μέσα στην επικράτεια της Συρίας και δεν παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο». Ωστόσο, ο Ερντογάν φαίνεται αποφασισμένος να πείσει τον κόσμο ότι προέκυψε ένα ξεκάθαρο casus belli, δηλώνοντας ότι «η Συρία βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου με την Τουρκία». Φαίνεται ότι ο Ερντογάν ψάχνει προσχήματα και δικαιολογίες για να εισβάλει στη γειτονική Συρία. Ο λόγος φαίνεται να είναι η εκλογή του στη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας στις 10 Αυγούστου. Πριν από 30 χρόνια η στρατιωτική επέμβαση στην Κύπρο μεταμόρφωσε τον άχρωμο και ειρηνιστή Μπουλέντ Ετσεβίτ σε «κατακτητή της Κύπρου» όταν ο τουρκικός στρατός κατέλαβε το 37% του νησιού.
Τουρκία εναντίον Συρίας
Η Τουρκία έχει αναμειχθεί στην προσπάθεια ανατροπής του Άσαντ από το ξεκίνημα, παρέχοντας εξοπλισμό και υποστήριξη στις δυνάμεις των ανταρτών πάνω και κάτω από το τραπέζι. Την ίδια στιγμή η MIT έχει αναμειχθεί ενεργά στην παροχή οπλισμού στους αντάρτες τους οποίους ο Σενέρ, πρώην φίλος του Ερντογάν και νυν καυστικός επικριτής του, αποκαλεί «Αλ Κάιντα». Αναμφισβήτητα, η Τουρκία υποστηρίζει τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό και την ισλαμική αντιπολίτευση, δηλαδή το Μέτωπο Αλ Νούσρα, το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε, σχηματισμοί παρακλάδια της Αλ Κάιντα. Τώρα ο τουρκικός στρατός φαίνεται να πήρε μέρος στην επίθεση της αντιπολίτευσης ενάντια στη συριακή πόλη Κασάμπ της οποίας ο πληθυσμός κατά τα δύο τρίτα αποτελείται από Αρμένιους. Κάτοικοι της περιοχής ισχυρίζονται ότι πάνω από 1.500 μισθοφόροι εξαπέλυσαν επίθεση με την κάλυψη τουρκικού πυροβολικού. Ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε την περιοχή με όλμους, βλήματα πυροβολικού και ρουκέτες που εξαπολύθηκαν από την τουρκική πλευρά των συνόρων και εξαπέλυσε πυρά από ελικόπτερα για χειρουργικές επιθέσεις. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου Αλ Αλάμ της Τεχεράνης στις 25 Μαρτίου, «το Μέτωπο Αλ Νούσρα της Αλ Κάιντα ύψωσε τις σημαίες του πάνω σε τουρκικά θωρακισμένα οχήματα κοντά στην Κασάμπ».
Η αναζήτηση ενός casus belli που θα μετέτρεπε τον Ταγίπ Ερντογάν σε ήρωα και «κατακτητή της Συρίας» φαίνεται ότι συνεχίζεται, ειδικά τώρα που ο Άσαντ ξανακερδίζει το πάνω χέρι σ’ αυτή τη σύγκρουση.
* Αναδημοσίευση άρθρου του από το RT
Μετάφραση: Νίκος Μαγνήσαλης