Ένας διευθύνων με μισθό διπλάσιο του… Ομπάμα.

Το παρακάτω σχόλιο του Συνδικάτου Εργαζομένων των Εταιριών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, είναι τόσο εύγλωττο, που δεν χρήζει ιδιαίτερου προλόγου. Απλώς το αναδημοσιεύουμε:

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε στην Ελευθεροτυπία η είδηση ότι ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών πρόκειται να ανανεώσει τη θητεία του διευθύνοντος συμβούλου, με ετήσιες αποδοχές 650.000 ευρώ. Πρόκειται, όπως μας πληροφορεί, για διπλάσιο μισθό από αυτόν του προέδρου των ΗΠΑ.
Η είδηση αυτή, σε μια άλλη χρονική στιγμή, πιθανόν να μη δημοσιευόταν ή και να μην προκαλούσε εντύπωση, αλλά σήμερα «ερεθίζει» τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα «τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ», αυτούς δηλαδή που εργάζονται στο Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος.
Και αυτό γιατί δείχνει τα δύο πρόσωπα αυτού του χώρου που αυτοπαρουσιάζεται ως «η πύλη της Μεσογείου στην Ευρώπη». Από τη μια μεριά τα ακριβοπληρωμένα στελέχη που «πασχίζουν» να μεγεθύνουν τα κέρδη της επιχείρησης και των μετόχων της και από την άλλη η ζούγκλα των εργασιακών σχέσεων που επικρατεί στην πλειοψηφία των εργαζόμενων στις διάφορες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στο αεροδρόμιο.
Από τη μια μεριά η «γενναιοδωρία» μιας επιχείρησης που το 55% ανήκει στο κράτος, απέναντι σε ακριβοπληρωμένα στελέχη που φυσικά δεν προκαλούν(!)  την κοινωνία με τις υπέρογκες αποδοχές, ενώ σε άλλες επιχειρήσεις π.χ. ΔΕΚΟ ή στο Δημόσιο, οι εργαζόμενοι που κατάφεραν να διαμορφώσουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο αποδοχών, προκαλούν και είναι υπεύθυνοι για τα δεινά της οικονομίας και άρα, περικόπτουμε τις αποδοχές τους και τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.
Από τη μια μεριά μια επιχείρηση που «αποζημιώνει» τις καλές υπηρεσίες των στελεχών της που έχουν φτιάξει μια επιχείρηση «εμπορικό κέντρο» με μία από τις δραστηριότητές της να είναι η μεταφορική λειτουργία, που δουλεύει όχι με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, αλλά το συμφέρον των μετόχων, που γίνεται «συνεταίρος» στα έσοδα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο, που εισάγουν ανεξέλεγκτα τους εργολάβους και τους υπεργολάβους, χωρίς καμία μέριμνα για τον έλεγχο τήρησης των ελάχιστων ρυθμίσεων προστασίας των εργαζόμενων.
Από την άλλη, τα μόνιμα θύματα της αυθαιρεσίας των εργοδοτών, οι εργαζόμενοι, που «πληρώνουν» τον αδυσώπητο αγώνα του ανταγωνισμού των επιχειρήσεων, τις τριτοκοσμικές συνθήκες εργασίας στους εργολάβους που προσπαθούν, με θύματα τους εργαζόμενους, να μειώσουν το κόστος παροχής των υπηρεσιών τους, τα διήμερα και τριήμερα δοκιμαστικής περιόδου χωρίς αποδοχές ενός νέου προσλαμβανόμενου, που δεν «καλύπτει τις προϋποθέσεις για τη δουλειά» μετά τη δοκιμή και αποχωρεί χωρίς να πληρωθεί, τις απολύσεις για συνδικαλιστικούς λόγους ή την τήρηση «black list» για εργαζόμενους με συνδικαλιστική δράση. Τους εκατοντάδες εργαζόμενους με συμβάσεις ενοικίασης, χωρίς συνδικαλιστική κάλυψη, χωρίς να γνωρίζουν πώς αμείβονται, τους δεκάδες αλλοδαπούς που γίνονται αυτοί τα πρώτα θύματα της αυθαιρεσίας και της εκμετάλλευσης.
Σε ένα τέτοιο εργασιακό περιβάλλον που «ταιριάζει» με τη «βασική φιλοσοφία» που διαπνέει την πολιτική της κυβέρνησης και των συνενόχων του Μνημονίου, για ανατροπή κάθε εργατικής και ασφαλιστικής κατάκτησης, τότε μπορούμε να πούμε ότι είναι «άξιος ο μισθός» όλων αυτών που πασχίζουν για την εμφάνιση του σκληρού και αδυσώπητου προσώπου του νεοφιλελευθερισμού.
Στον αντίποδα όλων αυτών είναι η δράση και η παρουσία εκείνων των δυνάμεων του συνδικαλιστικού κινήματος σε πρωτοβάθμια σωματεία του χώρου που, μέσα σε ένα κλίμα τρομοκρατίας, συνεχών διώξεων αλλά και επιμέρους κατακτήσεων και μικρών νικών, αγωνίζονται για να μην περάσει η ισοπέδωση των εργατικών δικαιωμάτων, για την υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων αλλά και της αξιοπρέπειας των εργαζομένων, έχοντας απέναντί τους όχι μόνο την εργοδοσία αλλά και τον εργοδοτικό συνδικαλισμό που κάνει ό,τι μπορεί για να διευκολυνθούν οι εργοδοτικές επιδιώξεις, ενώ στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν έχουν ούτε καν τυπική συμμετοχή ακόμα και σ’ αυτές τις απεργίες της ΓΣΕΕ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!