Σκληρά ερωτήματα με αφορμή άλλο ένα εργατικό ατύχημα.

«Σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων της Eργατικής Nομοθεσίας για τα μέτρα υγείας και ασφάλειας, θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις». Με αυτό τον τυποποιημένο τρόπο καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, στις 22 Ιουλίου, με την οποία ανακοινώνεται ο τραγικός θάνατος ενός εργάτη κατά τη διάρκεια εργασιών καθαρισμού με αμμοβολή, δεξαμενής νερού για την τηλεθέρμανση του Δήμου Κοζάνης. Συνήθως δεν ανακοινώνονται τα πορίσματα των αρμόδιων ελεγκτικών οργάνων, όπως δεν ανακοινώνονται και όλα τα ατυχήματα, πλην των θανατηφόρων.
Κι όπως, πολύ σωστά, σχολιάζει η συνδικαλιστική πρωτοβουλία Ταξική Συσπείρωση Εργαζομένων Κοζάνης «επειδή κινδυνεύουμε στην περιοχή μας να θεωρούμε τα εργατικά ατυχήματα (ακόμα και τα θανατηφόρα) «μοιραία και αναπόφευκτα», πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες που μας αναλογούν (κράτος, ελεγκτικοί μηχανισμοί, εργοδοσία, συνδικάτα και εργαζόμενοι) για να μη χάνονται αναίτια, κάθε λίγο και λιγάκι, νέοι άνθρωποι, να μη μείνουν άλλα παιδιά ορφανά από ανευθυνότητα ή απλά για να κερδίζουν κάποιοι περισσότερα, κοστολογώντας μηδαμινά την ανθρώπινη ζωή!».
Και θέτει ορισμένα ερωτήματα, τα οποία και καλεί να ερευνήσει ο αρμόδιος εισαγγελέας:
• Υπήρχε υπεύθυνος Τεχνικός Ασφάλειας του εργολάβου, της ΔΕΥΑΚ (δημοτική επιχείρηση) ή της ΔΕΗ;    
• Έγινε γραπτή έκθεση ασφαλούς εργασίας (όπως προβλέπεται από το νόμο) για εκτέλεση επικίνδυνων εργασιών και τι μέτρα προτάθηκαν (γραπτά) για την αποφυγή ατυχήματος;
• Ενημερώθηκε ο άτυχος εργαζόμενος για τους κινδύνους που εγκυμονεί η συγκεκριμένη εργασία και τι μέτρα ασφάλειας έπρεπε να πάρει;
• Υπήρχε επαρκής εξαερισμός στη δεξαμενή (φυσικός και τεχνητός);
• Χρησιμοποιήθηκαν εύφλεκτα υλικά (διαλύτες, νέφτι κ.λπ.) που απαγορεύονται σ’ αυτές τις περιπτώσεις;
• Υπήρχε κοντά του άλλος εργαζόμενος ή ο υπεύθυνος επιβλέπων;
Οι συνδικαλιστές στην ανακοίνωσή τους θέτουν κι ένα άλλο, πολύ σοβαρό ζήτημα: τη δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής Τεχνικών Ασφαλείας, κατά τα πρότυπα του Συνηγόρου του Πολίτη. Αμφισβητώντας την αμερόληπτη διενέργεια ελέγχων από τους υπάρχοντες τεχνικούς ασφαλείας, αφού στην ουσία καλούνται να ελέγξουν τους εργοδότες τους, ζητούν ένα τέτοιο σώμα ελεγκτών που να πληρώνονται από το κράτος και τους εργοδότες, αλλά να διορίζονται από το σύνολο της Βουλής και να λογοδοτούν σ’ αυτήν και τις οργανώσεις των εργαζομένων.

Γιώργος Κατερίνης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!