Πολιτισμός & Βαρβαρότητα

Του Ηρόστρατου

 

Προτιμούν  το… κυβερνητικό θέατρο

Ο Σαμαράς καμαρώνει σαν χωροφύλακας της δεκαετίας του ’50, μπροστά στο διοικητή του. Ο Άδωνις κάνει τον τρελό του χωριού και ο Βενιζέλος είναι κάτι σαν Γκιωνάκης. Όλοι μαζί αγωνίζονται να παίξουν το ρόλο του Δήμου Σταρένιου: Ποιος είναι ο καλύτερος φίλος των Γερμανών;
Ο κυβερνητικός θίασος συνεχίζοντας το έργο του δημάρχου Καμίνη -γνωστού διώκτη του ελεύθερου θέατρου- κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε μαζί με την ακαταπόνητη προσπάθεια να εξαφανίσει την κακή συνήθεια του διαβάσματος να σβήσει και το «ενοχλητικό» θέατρο.
Η Ένωση Μη Κερδοσκοπικών Θιάσων (ΕΜΚΕΘΙ), με 85 θιάσους-μέλη, προχώρησε, την Τρίτη, σε συνέντευξη Τύπου στην οποία εγκάλεσε την πολιτεία για αδιαφορία απέναντι στο ελεύθερο θέατρο, υπενθυμίζοντας ότι οι επιχορηγήσεις έχουν παγώσει τα τελευταία χρόνια και θέτοντας το κρίσιμο ερώτημα: «Ποιος, με ποια κριτήρια και στο πλαίσιο ποιας πολιτικής αποφασίζει σήμερα για ποιους υπάρχουν χρήματα και για ποιους όχι;».
Βεβαίως και τις εποχές των «παχιών αγελάδων» η ανισότητα και οι διακρίσεις ήταν στην ατζέντα του κάθε υπουργού που μοίραζε δημόσιο χρήμα, εξυπηρετώντας κομματικές και προσωπικές επιδιώξεις. Ας μην ξεχνάμε ότι οι δύο πρωταγωνιστές του κυβερνητικού θιάσου, Βενιζέλος και Σαμαράς, είχαν θητεία στο κρίσιμο για τις δημόσιες σχέσεις υπουργείο…
Τώρα -έστω και αργά- κατά τη γνώμη μας, η Ένωση διεκδικεί ρόλο στη χάραξη της πολιτικής για το θέατρο και για τη στήριξη-προώθηση της θεατρικής δημιουργίας, μιλά για την «προώθηση θεσμών αλληλεγγύης και κοινών δράσεων, με δημιουργία δικτύων και συνεργασιών μεταξύ των μελών της», για τη δυνατότητα αξιοποίησης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, την αλλαγή του καθεστώτος χορηγιών κ.ά.
Φοβάμαι ότι η Ένωση μιλά σε «ώτα μη ακουόντων». Χρειάζεται αγώνας και συμπόρευση με τους θεατές. Δυναμική διεκδίκηση με κατάργηση των πελατειακών σχέσεων στο χώρο του πολιτισμού που έχουν δημιουργήσει στρατιές κρατικοδίαιτων διανοούμενων όλα αυτά τα χρόνια.
Δεν είναι τυχαίος ο ρόλος που παίζει στη στήριξη του καθεστώτος μια μεγάλη μερίδα των λεγόμενων «πνευματικών ανθρώπων» στους οποίους περιλαμβάνονται και πολλοί άνθρωποι του θεάτρου. Ας μην ξεχνάμε πως αρκετοί συνάδελφοί τους βρέθηκαν ακόμη και στα έδρανα της Βουλής, στηρίζοντας το Μνημόνιο με τα όσα έχει φέρει.
Ας σκεφτούμε λίγο τα απλά λόγια του Μπρεχτ για το θέατρο: «Μέσα στο φως, φτάνουν εκείνοι/ που μπορείς να τους συγκινήσεις/ να τους διασκεδάσεις/ να τους αλλάξεις». Και ο Μπρέχτ, προφανώς, δεν αναφέρεται στους κυβερνητικούς αξιωματούχους…


 

 

Προβολή του Φασισμός Α.Ε. και συζήτηση

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ Φασισμός Α.Ε. από τους δημιουργούς του Debtocracy και του Catastroika.
Μικρές, άγνωστες ιστορίες από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του φασισμού και τις διασυνδέσεις του με τα οικονομικά συμφέροντα κάθε εποχής… Από την Ιταλία του Μουσολίνι, στην Ελλάδα της Κατοχής, του Εμφυλίου και της δικτατορίας και από τη ναζιστική Γερμανία του Χίτλερ στο σήμερα…
«Το ντοκιμαντέρ Φασισμός Α.Ε.», όπως σημειώνουν οι δημιουργοί του «φιλοδοξεί να εμπνευστεί και να εμπνεύσει τα αντιφασιστικά κινήματα όλης της Ευρώπης και ταυτόχρονα να συνεχίσει ένα από τα μεγαλύτερα πειράματα ανεξάρτητης δημοσιογραφίας…
Την Πέμπτη, 10 Απριλίου στις 20:30, στη Βιβλιοθήκη Βολανάκη (Στουρνάρη 11, Πλατεία Εξαρχείων) η Bibliotheque και το Clipart Radio θα παρουσιάσουν το πολυαναμενόμενο ντοκιμαντέρ την πρώτη μέρα της προβολής του.
Θα ακολουθήσουν ομιλίες και συζήτηση με το κοινό με τους: Μαρία Νικολακάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδαγωγικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Σπύρο Μαρκέτο, επίκουρο καθηγητή Ιστορίας του ΑΠΘ και Niemands Rose, συγγραφέα, blogger. Η είσοδος είναι ελεύθερη.


 

 

Βασιλιάς του τρακ

Αγαπημένη συγγραφέας και τακτική συνεργάτης του Δρόμου, η Μαρία Πετρίτση διάλεξε έναν πρωτότυπο τρόπο να παρουσιάσει το νέο της μυθιστόρημα Ο βασιλιάς του τρακ (Εκδόσεις Κέδρος). Το επόμενο Σάββατο, 12 Απριλίου, θα βρίσκεται από τις 18:00 μέχρι τις 20:00 στο booth του Radiobubble. Από τις 21:00 μέχρι αργά το βράδυ θα ακολουθήσει πάρτι στο café-bar με ελεύθερο μπουφέ από τα Altamira Restaurants.
Υποθέτω πως κανείς δεν θα έχει τρακ κατόπιν αυτών!
Πληροφορίες: Radiobubble.gr, Ιπποκράτους 146, Νεάπολη Εξαρχείων.

Σχόλια

Exit mobile version