Πολυπληθή συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας οργάνωσε η Πρωτοβουλία

Την πρώτη της δημόσια παρέμβαση πραγματοποίησε την Τετάρτη το πρωί η Πρωτοβουλία Συνταξιούχων, που συστάθηκε πρόσφατα για να επιτύχει τη συσπείρωση δυνάμεων και το συντονισμό τους προκειμένου να οργανώσει την αντίδραση των απόμαχων της δουλειάς απέναντι στη μνημονιακή καταιγίδα.
Η πολυπληθής συγκέντρωση που οργάνωσε η Πρωτοβουλία μπροστά από το υπουργείο Εργασίας, με συνθήματα κατά της εξαθλίωσης του λαού και των συνταξιούχων, έδειξε ότι οι συνταξιούχοι είναι παρόντες και μάχιμοι – ούτως ή άλλως, και οι μεγάλες ηλικίες έχουν κάνει με πολλούς τρόπους την εμφάνισή τους τα τελευταία χρόνια, είτε στις συνελεύσεις γειτονιάς είτε στις πλατείες των αγανακτισμένων, όπως και στις κινήσεις αλληλεγγύης που οργανώνονται σε τοπικό επίπεδο. «Είμαστε ένα σφοδρά πληττόμενο μέρος της κοινωνίας που στο σύνολό της δέχεται όλη αυτή την τρομακτική επίθεση, και είμαστε αποφασισμένοι να οργανωθούμε και να αντιδράσουμε» λέει στον Δρόμο ο Χρήστος Παπαδέας, μέλος της γραμματείας της Πρωτοβουλίας Συνταξιούχων. «Τα συνταξιουχικά σωματεία με τη δομή και τη λειτουργία τους δεν είναι σε θέση να εμπνεύσουν και να κινητοποιήσουν τους συνταξιούχους στην κατεύθυνση υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους και ένταξής τους στο κύμα ανατροπής των μνημονιακών πολιτικών», συμπληρώνει ο ίδιος, διευκρινίζοντας ότι δεν μιλά για μια ξεχωριστή δομή παράλληλη με τα υπάρχοντα σωματεία, αλλά για μια κίνηση που θα οργανώνει την παρέμβαση στο συνταξιουχικό κίνημα εντός των υπαρχόντων σωματείων, αλλά και στις γειτονιές, σε αποκεντρωμένο επίπεδο.

Πολιτική παρέμβαση
Η Πρωτοβουλία συστάθηκε σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες εβδομάδες και ενώ είχαν προηγηθεί πολλές συζητήσεις και κατάθεση σκέψεων για τους σκοπούς και τη δράση της. Η κεντρική ιδέα που προέκυψε από εκείνη τη σύσκεψη ήταν ότι η στόχευση της Πρωτοβουλίας δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στην αντιμετώπιση των οικονομικών ή ασφαλιστικών θεμάτων, αλλά να επεκτείνεται και πέρα από αυτά, να διαμορφώνει ένα περιβάλλον δραστηριοποίησης που θα δίνει στον συνταξιούχο αισιοδοξία και ελπίδα για το μέλλον.
«Η πολιτική παρέμβαση του κινήματος των συνταξιούχων θα αποκτά ουσιαστικό χαρακτήρα εντός του λαϊκού και του εργατικού κινήματος στο βαθμό που θα ενσωματώνει και θα αναδεικνύει την κοινότητα συμφερόντων μεταξύ των γενεών, εργαζόμενων και συνταξιούχων», είναι η αντίληψη που διαπερνά την Πρωτοβουλία Συνταξιούχων.
Είναι, από αυτή την άποψη, ενδεικτική η ανακοίνωση με την οποία η Πρωτοβουλία καλούσε στη συγκέντρωση της Τετάρτης: «Να εντείνουμε τους αγώνες μας, με αυτοοργάνωση, μέσα από τα σωματεία και τις ομοσπονδίες, αλλά και τη συμμετοχή μας στα κινήματα σε κάθε γειτονιά για: Να πάρουμε πίσω όσα βίαια, άδικα και παράνομα μας στερούν. Να κρατήσουμε ζωντανό το δημόσιο σύστημα Υγείας. Να αποτρέψουμε την εκποίηση και τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου. Να δυναμώσουμε το κίνημα αλληλεγγύης, για να μη μείνει κανένας μόνος του στην κρίση».

Χρήστος Πραμαντιώτης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!