Συμπληρώθηκαν σχεδόν τρία χρόνια από το ξέσπασμα της κρίσης και της γενικευμένης πτώχευσης που έκτοτε επιδεινώνεται ραγδαία.

Εκατοντάδες οι φωνές που στοχάζονται ή αναλύουν το φαινόμενο, εκατοντάδες χιλιάδες όσοι αντιδρούν, οργίζονται ή απελπίζονται για το κακό που μας βρήκε. Κι όμως, φως δεν φαίνεται στην άκρη του τούνελ, απλώς μοιάζει να εθιζόμαστε σιγά – σιγά –ύπουλα προπαντός- στη μοιρολατρία αλλά και στην ιδέα του αποτρόπαιου. «Δεν ξέρουμε πως θα λέγεται ο φασισμός που έρχεται αλλά ξέρουμε τι θα κάνει.
Το βλέπουμε ήδη γύρω μας. Ο Βάλτερ Μπένγιαμιν ένα από τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, πρόλαβε να μας προειδοποιήσει: Αν ο εχθρός νικήσει, ούτε οι νεκροί δεν θα είναι ασφαλείς στους τάφους τους. Ο μύθος μιλάει για εμάς». Αυτός ήταν ο επίλογος στο κείμενο του Κώστα Δεσποινιάδη που καιρού φιλοξενήθηκε στον Δρόμο και αναδημοσιεύεται στο καινούργιο τεύχος (αριθμ.17) του περιοδικού Πανοπτικόν που κυκλοφόρησε λίγο πριν την εκπνοή του 2012.
Στο ίδιο μήκος κύματος το κριτικό κείμενο του Φώτη Τερζάκη «Μια ανεπιθύμητη Δημοκρατία», που δεν είναι άλλη από εκείνη της Βαϊμάρης. Μια δημοκρατία που ενώ θεμελιώθηκε «πάνω στο αίμα του 1919 κατέληξε το 1933 σε μια έκρηξη νεωτερικού βαρβαρισμού αποδεικνύοντας ότι οι δημοκρατίες μπορεί ενίοτε και να αυτοκτονούν». Η κριτική του Τερζάκη αφορά στο βιβλίο-ανθολόγιο Φωνές από τη Βαϊμάρη που επιμελήθηκ ε ο Γεράσιμος Λυκιαρδόπουλος (εκδόσεις Υψιλον).
Στις υπόλοιπες και πάντα ενδιαφέρουσες σελίδες του τεύχους θα βρείτε πολιτικά κείμενα και μεταφράσεις, ανάμεσά τους την αλληλογραφία του Καρλ Μάρξ με τον Προυντόν, τα Δυτικά Αραβουργήματα του Αλέξανδρου Γκέρτσεν, μια προσωπική ανάγνωση του έργου του Μάρκου Μέσκου από τον εκδότη του περιοδικού Κώστα Δεσποινιάδη, μια ακόμη κριτική του Φώτη Τερζάκη για το εξαίρετο βιβλίο του Siddharth Kara Sex Trafficking που μετέφρασε η Αριάδνη Αλαβάνου και τέλος το κείμενο του Ηλία Αλεβίζου Από το δικαίωμα στην προνομία που γράφτηκε με αφορμή τον κύκλο συζητήσεων που οργανώθηκαν στο Αυτόνομο Στέκι πάνω στο βιβλίο του Λοκ Δεύτερη Πραγματεία περί Κυβερνήσεως.

Σ.Μ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!